2024.03.01., péntek - AlbinZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

A zárt terek változó megközelítései

Mit jelent a zárt tér? Vajon hányféle megközelítésben értelmezhető és biztosak vagyunk-e abban, hogy falakkal határolt, külvilágtól fizikailag elzárt terekre kell gondolnunk a fogalom hallatán.

Régiós kiállítás Szombathelyen

Ezekre a filozofikus, vagy éppen nagyon is fizikai és valóságos kérdésekre keresi a választ az a Szombathelyen nemrégiben megnyílt dupla kiállítás, mely 120-nál is több képzőművészeti alkotást sorakoztat fel két helyszínen. A SZEZON – Zárt terek című csoportos tárlat egyik része a Savaria Múzeumban, az anyag másik fele pedig a Szombathelyi Képtárban várja a látogatókat. A kiállítás közel 100 alkotója között rengeteg zalaegerszegi művészt is találunk (a névsor a cikk alján olvasható). A Baki Orsolya kurátor által szervezett és rendezett régiós seregszemle ugyanis elsősorban a vasi, zalai, győri művészeket szólította meg, de a Dunántúl más tájairól is érkeztek pályaművek. A beérkezett anyagot egy szakmai zsűri választotta ki, melynek elnöke Hegyeshalmi László képzőművész volt. (...)

Nem csoda, hogy a látogató a cím hallatán – Zárt terek – egyből a karanténhelyzetre asszociál, ezt erősíti, hogy olyan alkotásokat vártak a pályázatra, melyek az elmúlt két évben készültek. A járvány alatti bezártság viszonylag friss – és világviszonylatban közös – élménye/emléke nagyon is jó alap egy tematikus tárlat szervezéséhez; még akkor is, ha a kurátor szerint nem ez volt a fő motivációs tényező. (...)

Mégis nehéz a karanténhelyzettől és a félelmeinktől elvonatkoztatni. Pláne mert jó néhány mű erősíti is ezt az érzést. Festmények, grafikák, fotók, iparművészeti alkotások, szobrok, médiaművészet egyaránt szerepel e műfaji kavalkádban. S valóban rendre felmerül a kérdés: mi a zárt tér? A hátsó udvar végessége éppúgy az, mint egy szép táj, ha folyamatosan csak azt látja (láthatja) a szemlélő. Saját félelmeink ugyanúgy leszűkítik mozgásterünket, mintha keretek közé, netán üvegbúrába zárnának minket (vagy gondolatainkat). Létezik-e dupla bezártság? A vitrinbe tett hasábok, kockák lőrésnyi ablakain bejut a levegő (frissesség), vagy aki bent rekedt, fuldoklásra van ítélve? Mennyire zárnak be minket nemzeti, netán a lokális hagyományaink, vagy a végtelennek tűnő vízivilág? (...)

A sokféle értelmezés azért annak a veszélyét is magában hordozza, hogy szinte bármilyen tartalmú, képi világú alkotásra ráhúzható a „zárt tér” tematika; vagyis időnként van egy kis „belemagyarázás” jellege a bemutatott műveknek. Főleg azok esetében, amiket máshol, más megközelítésben már láttunk kiállítóterekben. (...)

 

Folytatás és a zalaegerszegi művészek listája az eredeti bejegyzésben:

https://kultourvidek.hu/a-zart-terek-valtozo-megkozelitesei/

 

Forrás: https://kultourvidek.hu/

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK