2022.08.16., kedd - ÁbrahámZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Az Utasellátó dekoratőre volt Németh Klára képzőművész

A Déli pályaudvar korabeli étterméből egyenes út vezet egy Zalaegerszeghez kötődő, akkor még pályakezdő művészcsalád mindennapjaihoz. Menet közben az is felvillan, hogy a hetvenes-nyolcvanas években hogyan dolgoztak a dekoratőrök. Ebben a történetben most nem a Budapest-Zalaegerszeg közötti vasúti sín a legfőbb kapocs. Sokkal inkább egy 1976-ban készült fotó, meg az egykori vasúti főosztály, sőt még az Utasellátó is.

Gyakran kapok ismerősöktől, barátoktól olyan épületekről, belső terekről, utcarészletekről készült fotókat, amik stílusukban passzolnak azokhoz a témákhoz, kulturális jelenségekhez amikről írni szoktam, vagy amiket magam is gyakran lencsevégre kapok. A napokban is valami hasonló történt: Németh Klára képzőművész lepett meg egy “retró” fotóval, ami a Déli pályaudvar szebb napokat látott éttermét ábrázolja. Üzenetként csak annyit küldött, hogy ilyen volt az étterem, amikor ott dolgozott. A Fortepan gyűjteményéből származó, 1976-ban készült fotó (Bauer Sándor felvétele) még az eredeti – mondjuk ki, pompás – állapotában mutatja a vendéglátóhelyet. Aki csak az utóbbi 20-30 évben járt a környéken, már alig tudja elképzelni, hogy valaha ilyen (is) volt a Déli “restije”. A dizájn miatt utóbbi kifejezés nem is igazán illik rá, hiszen egész más atmoszférát társítunk ehhez a szóhoz.

Németh Klára persze nem felszolgálóként vagy szakácsként került kapcsolatba az étteremmel, hanem a Budapesti Utasellátó Igazgatóság dekoratőreként. Mindez már a telefonbeszélgetésünk során derült ki. Mint mesélte, a Pécsi Művészeti Gimnáziumban tanult alkalmazott grafikát, érettségi után pedig Budapestre ment, és a Képzőművészeti Főiskola esti előkészítő kurzusán kezdett el tanulni. Emellé viszont kellett valami munka is.

– Egy ismerősöm révén a vasúti főosztály nyomdai grafikusa lettem, és bár munkahelyem kétségkívül lett, de feladatom nem igazán. Eléggé unalmasan teltek a napok. Az Andrássy úton, pont a “Képzővel” szemben volt egy Utasellátó áruda, ami mellett minden nap elmentem. A feliratok, dekorációk eléggé “le voltak pukkanva”. Önszorgalomból készítettem nekik pár új feliratot, és bevittem a boltba. Mikor a főnök meglátta, nagyon meglepődött, de örült is, hogy valaki feldobta az áruda hangulatát. A következő időszakban egyre több feladattal bíztak meg: az Utasellátó üzleteinek, éttermeinek készítettem étlapokat, árjegyzékeket. De még mindig hobbiból, hiszen a főállásom továbbra is a vasúti főosztályon volt.

 

Folytatás, teljes interjú itt:

https://kultourvidek.hu/az-utasellato-dekoratore-volt-nemeth-klara-kepzomuvesz/

 

Forrás:

KulTour-Vidék

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK