2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Elvarázsolt óév-túra Zágrábban - Töltött káposzta "mikrotörténelem"

Zágráb mindig az a hely volt, ami csak az autópálya útirányjelző-tábláin létezett, és hiába csökkent közöttünk egy időre a távolság, végül rendre elkerültük egymást. Mert nyáron, a tömített sávokban az autók_a_tenger_felé... veszik az irányt. Ki is akarna kánikulában egy nagyváros falai között lófrálni, amikor tengerparti városkák halszagú sikátoraiban is tévelyeghet.

Délre (vagyis ez esetben Dél-Nyugatra) menni egyszerűen jó! Ha nyár van ha tél. Utóbbi esetben még a "nemszeretem" advent-feelinget is bevállalom! Horvátország és Szlovénia északi(bb) fele azért is izgalmas, mert ugyan még nem Balkán, de már vannak balkáni ízek, még nem mediterrán, de nyomokban már érezhetőek efféle hangulatok. Az Osztrák-Magyar Monarchia emlékei, és a szocialista korszak utóhatásai miatt meg simán otthon érzi magát az ember. Ráadásul mindig megállapítom, hogy ez a vidék a magas, borostás képű fickók hazája, szóval alapból jó hely kell, hogy legyen. ;)

Az adventi forgatagon túl, bőven van azért látnivaló Zágrábban is. Kezdésnek például fel lehet mászni a Medvednica-hegyre, hogy tegyünk egy tisztelgő látogatást a Medvevár (Medvedgrad) romjainál. Még előző este, a főtéri vásárban belefutottam egy óriási, dekorációs célú légyölő galócába, és akkor azon szórakoztam, hogy ez biztos valami varázsgomba lehet. A körülöttem lévő emberek pedig azért olyan jókedvűek, mert mind be vannak gombázva. Képzeletben én is csipegettem belőle.

Nem tudom, hogy van-e összefüggés, de másnap a Medvednica-hegyen tényleg egy mesebeli környezetben találtuk magunkat. Ahhoz pedig, hogy odáig eljussunk, előbb el is kellett tévedni - pont, mint a mesékben. Az úgy volt, hogy a GPS első körben rossz helyre pozicionálta a várat, ami miatt rossz buszra szálltunk és egy másik emelkedőn kezdtünk el felfelé gyalogolni. Aztán megtaláltuk a helyes irányt, megmásztuk a hegyet és eljutottunk az erőd bejáratához... ahol kiderült, hogy a Medvevár  bástya- és egyéb felújítások miatt épp zárva van. EU-s projekt; turizmusfejlesztés, fenntartható gazdálkodás a natúrparkban, és a többi. Köszi, Srácok! Szólhattatok volna két szinttel lejjebb is, ahol színes információs tábla jelzi a vár történetét és nyitva tartását.

A turista ilyenkor: A. káromkodik egy cifrát a hegytetőn....

Bővebben a kattintás után: https://kultourvidek.blogspot.com/2019/01/elvarazsolt-oev-tura-zagrabban-toltott.html

Forrás:https://kultourvidek.blogspot.com/

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK