2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

Szökőkút váltás a Kis makrancos körül

Nyolc évvel ezelőtt „Női akt egyházi környezetben – A Kálvária tér harmóniája” címmel írtam egy kis bejegyzést itt a KulTour-Vidéken. Akkor főleg arról volt szó, hogy egy eklektikus tér látszólag össze nem illő elemei, hogyan tudnak mégis egy számomra hangulatos városi térré összeállni.

2015-ben még nem sejtettem, hogy egyszer újra előveszem ezt a témát. Az utóbbi időben azonban annyi minden megváltozott itt, hogy néhány gondolatot ismét megér a tér, és a rajta lévő objektumok egymáshoz való viszonya. (...)

Néhány hete egy régóta várt, komplex felújítás indult, aminek következtében elbontották a tér egyik központi elemét, Kisfaludi Stróbl Zsigmond „Kis makrancos” szobrát (ami 1920-ban készült), a hozzá tartozó medencével/szökőkúttal együtt (ez 1966-ban épült, és a szoborral egyszerre avatták fel, egységként kezelve az alkotást és a medencét).
Az előzetes terveket elnézve – melyen nekem az egyes elemek még kiforratlannak, maga a terv kivitelezése meg kissé retró-hangulatúnak tűnik – az látszik, hogy a jövőben megszűnik a tér geometriája, melynek alapját a nagyméretű, szögletes (ki-és beugrásokkal tarkított) medence adta. Helyére ugyanis egy jóval kisebb, kör alakú szökőkút kerül. A kút közepéből kiinduló posztamens tetején áll majd a szobor, bár ez a látványtervre nem került rá. A parkosítás és az új gyalogösvények kialakítása pedig kicsit a Vizslapark „szövevényes” járatait idézi, ami ott a park méreteiből adódóan teljesen rendben van, itt viszont első látásra furcsának tűnik. a terv csalódás abból a szempontból, hogy a medence elbontásával teljesen megszűnik az eredeti hangulata a térnek. Reméltem, hogy ha a szökőkút anyagát, vízvezetékrendszerét modernebbre is cserélik, legalább annak formavilága megmarad. Egyelőre nem látom (érzem), hogy az új kút tetején hogyan fest majd a szobor. (...)

Az is kiolvasható a látványtervből, hogy mintha hangsúlyváltásra készülnének a téren: azaz nem a szobor/szökőkút, hanem a székelykapu látszik az erősebb elemnek. Az egyházi környezet a kapu felállításával gyakorlatilag kapott egy másfajta szakrális objektumot, szimbólumot. Ami a felújítást követően még hangsúlyosabbá válik; nem nyomja el immár a medence geometriája. A szökőkutat inkább a kapun megjelenő kör alakzathoz igazították. (...)

 

Teljes bejegyzés látványtervvel:

https://kultourvidek.hu/szokokut-valtas-a-kis-makrancos-korul/

 

Forrás:

https://kultourvidek.hu/

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK