2022.07.04., hétfő - UlrikZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

ZalaegerSzögek és más nézőpontok - Rendhagyó „belváros észlelés”

A cím talán kissé megtévesztő, hiszen sokan arra asszociálnak, hogy egy "fotós" sétáról van szó, de ez ebben a formában nem igaz. Inkább egyfajta "kommunikációs" belvárosi kirándulás ez; még ha elsőre furcsának is tűnik a megfogalmazás. A városi terek, közterek a társadalmi kommunikáció fontos színterei. Afféle kommunikációs közegek, melyeket többféle szempontból lehet vizsgálni.

A téma az egyetemi évek alatt (PTE-BTK Kommunikáció-és Médiatudományi Tanszék, társadalmi kommunikáció szakirány) került érdeklődésem középpontjába. Hivatásszerűen ugyan nem vagyok e terület kutatója, hiszen újságírásból élek, de hobbi szinten nagyjából a 2010-es évek eleje óta figyelem (és fotózom) a folyamatosan változó városi tereket. Az észrevételekről pedig többnyire a KulTour-Vidék blogomon számolok be.

Bár a ZalaegerSzögek és más nézőpontok egy rendhagyó és szubjektív belvárosi séta (melyre a Zalaegerszegi Tourinform Iroda és a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület kért fel), a városi terekre vonatkozó szemlélődéseim a fentiekből következően nem légből kapottak. A vizsgálódás és értelmezés lehetőségei közül most három - számomra fontos és érdekes - szempontot emelek ki, bemutatva az adott tereket, épületeket. A sétán nyilván megtekintve azokat, itt pedig az elmúlt bő 5 évben készült fotóim révén. (Ezek közül több már szerepelt a Facebook-, illetve Instagram oldalaimon is.)

(...)

CENTRUM-DOMUS
A függőfolyosó alatti lépcsősor talán a legelhanyagoltabb helye a belvárosnak. A "diszkólépcső" elcsúfítja az egész konstrukciót, pedig jó adottságú épületekről van szó. 1974-ben adták át az üzletházat. A Centrum Áruház és a Domus közötti függőfolyosó ritkaságnak számított, mint ahogyan a mozgólépcső is nagyon menő dolog volt akkoriban. A Centrum homlokzatán érdemes megfigyelni a jellegzetes alumínium díszrácsot, ami kívülről is és belülről is látványos, a megfelelő szögből nézve. (A homlokzati díszrács sokféleségére is lehet számos példát látni az említett Socialist Modernism blogon.) A Domus egy szép és jellegzetes minimalista épülete lehetne a városnak. Karakterét az üveg határozza meg, ám ennek lényege a keleti áruház igénytelen kirakata miatt most éppen elveszik, pedig sok fantázia van ebben az épületben. Az üveg kívánja hogy valamit bemutassanak a helyiségben, vagy valami látványos tevékenység legyen itt, ami kifelé is jól mutat.

Mindkét üzletnek van egy "átjáróház" jellege: a buszállomás felől a belvárosba érkezünk, vagy éppen megfordítva. Lent és fent. Egy kapocs a városközpont felé. Ezt a fajta "mozgékonyságot" jó volna kihasználni. Ám a két épület közötti lépcsősorra emelt igénytelen "diszkólépcső" részben megakasztja ennek a mozgásnak a dinamikáját, mint ahogyan az is, hogy a keleti áruházakban egyirányúsították a ki-és belépést. Kár a funkcióvesztésért, mert igényesen berendezett üzlet, vendéglátóhely, látványcukrászda, dizájn-bolt (stb.) éppúgy lehetne itt, mint valami fiatalos, bohém "művésznegyed". Egy növényekkel, kerti bútorokkal felturbózott terasz és árkád, nagyon mutatós belvárosi hellyé varázsolhatná ezt a  részt. (Kísérlet volt ugyan erre, de hosszú távon nem vált be.) Egy teljes renoválás pedig jól előhozná az egész épület geometriáját. A templomtorony a felső szint árkádjai alól nézve zseniális látvány, csakúgy mint az egykori ABC épület szimmetriái, tükröződő felületei. A komplexumnak új funkciót, jó hangulatot lehetne adni.
A térnek van egy másik jellegzetessége is kommunikációs szempontból, mégpedig a Keresztury tér zöldfelületén áthaladó kitaposott (gerilla) gyalogösvény. Valóban logikusabb arra haladni, mint az egész zöld-szigetet megkerülni. Esetleg egy kaviccsal felszórt "legális" ösvény kialakítása nem lenne zavaró elem a zöldben.

A belvárosi séta teljes útvonaláról (Autóbuszállomás >>> Centrum-Domus >>> Deák tér >>> Kvártélyház vs. Göcsej Üzletház >>> Eötvös köz-Millennium tér >>> Kerámia lakópark) bővebben és sok fotóval az eredeti cikkben:

https://kultourvidek.blogspot.com/2020/07/zalaegerszogek-es-mas-nezopontok.html

 

Forrás:

KulTour-Vidék

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK