2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Laza Média

Igaz vót ám! – Egy vállusi summás asszony mesevilága

2022. november 20. vasárnap, 12:28
Címkék:

Igaz vót ám! – Egy vállusi summás asszony mesevilága

2022. november 27. vasárnap, 10:00 - január 31., 00:00


A kiállítás célja, hogy élményközpontú módszerrel mutassa be kulturális identitásunk egyik jellegzetes néprajzi értékét, a népmesét.

2022. június 29. 11:00 - 2024. január 31.Néprajzmese

A Magyar Géniusz Pályázat program egyedülálló támogatásából megvalósult kiállítás célja, hogy élményközpontú módszerrel mutassa be kulturális identitásunk egyik jellegzetes néprajzi értékét, a népmesét.

Szellemi néphagyományunk páratlan kincse a dr. Petánovics Katalin által, egy szegény vállusi summásasszonytól, az 1970-es években gyűjtött népmesecsokor, ami a kiállítás alapját képezi. A szövegkorpusz feldolgozása során arra törekedtünk, hogy a folklóremlék a keszthelyi és környékbeli hagyományokat éltető alkotók által újra életre keljen, ez által a tárlat kifejezi az élő népművészet értékét és a tovább örökítés fontosságát is.

A kiállítás a summások (mezőgazdasági idénymunkások a 19-20. században) világát tükrözve mutatja be, hogy a mese olyan élő hagyomány és közösségi élmény, amire mindenkinek szüksége van. Nem csupán vitrineken keresztül, hanem minden állomásnál közösen beszélgetve, játszva, mesélve!

Vidéki múzeumként a térségben, de országosan is unikális a nevezett pályázati program megvalósítása.
Térj be hozzánk erre az utazásra!

A kiállítás 2024. január 31-ig látogatható.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK