2023.03.30., csütörtök - ZalánZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Bakonyi túra program

2021. április 24. szombat, 11:15 - április 25., 00:00

Bakonyi túra program
2021. április 24.
Időpont: 2021.04.24. – 04.24.

Utazás: Nyugati típusú légkondicionált autóbusszal (hideg-meleg italok, DVD/CD lejátszó, nagybusz esetén WC is), idegenvezetővel

Részvételi díj: 8 900 Ft/fő

Jelentkezési határidő:2021.április 15.

Program:

Indulás Keszthelyről 8.00-kor, útvonal: Tapolca-Nagyvázsony-Úrkút; Csárda-hegyi tanösvény.
Itt egy kb. 1 kilométer hosszú sétaútvonal található. A 2,2 hektár kiterjedésű őskarszthoz nincs hasonló terület Európában, nem csoda, hogy 1953-ban védetté nyilvánították. Megtalálásában nagy szerepe volt az 1920-as években folyt mangánérc-bányászatnak. A több tízmillió évvel ezelőtt kialakult karsztformákat ugyanis a fiatalabb üledékek elfedték, így azok csak a bányászat során tárultak fel. Az úrkútihoz hasonló felszínformákat manapság csak trópusi helyszíneken találhatunk, például Dél-Kínában. Az itteni alakzatok is ilyen klímában alakultak ki, csak épp sok millió évvel ezelőtt.A 100 millió éves őskarsztban tengeri állatok mészvázas maradványait is megtalálták

.A Csárda-hegyi tanösvény, amely Úrkúti őskarszt néven is ismert, szabadon látogatható, belépő nincs.Reggeli órákban tehát itt gyalogolunk. Egy kis pihenő és úti elemózsiánk elfogyasztása után utazás tovább Bakonybélbe.A falutól kb. 1 km-re található egy kápolna,mely környékével 2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike.A hagyomány szerint a monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért is a közelben élt remeteségben, az ő tiszteletükre emelték a kápolnát 1826-ban. Az épület előtt 3 forrás fakad, a kőből épített medence közepén dombormű eleveníti fel Szent Gellért legendáját.

A kápolna mellett lépcső vezet egy sziklahasadékhoz, amely elé egy Lourdes-i Mária szobor került, emellett egy 14 képből álló stáció és Kálvária is található a szikla tetején. A kápolna megtekintése után megyünk a közelben található Hubertlaki tóhoz,melyet a vízből kiágaskodó facsonkok miatt a bakonyi Gyilkos-tónak is becéznek. Egyszerre vad és sejtelmes. A tó nem természetes eredetű, hanem duzzasztással jött létre, vaditató céljára még az 1900-as években. Az Eszterházy-család hubertlaki vadászkastélyához tartozott, de sajnos maga a kastély nem maradt fenn.

Az egykori vadászatokra az emlékeztet, hogy a tó mellett találunk egy Szent Hubertusznak, a vadászok védőszentjének állított kis fa emlékművet. Bakonybél szélén található Odvas-kő pihenőig lehet autóval hajtani. Itt leparkolunk és innen kb. 3.5 km, kényelmesen sétálva jó egy óra túra a tó. Egy kedves kis patak mellett sétálva, majd egy gyönyörű bükkerdőt keresztezve jutunk el a Hubertlaki-tó partjára.Ahol megpihenünk és feltöltjük magunk kalóriával majd indulunk visszafelé buszunkhoz a már ismert 3,5 km-es túra útvonalon.Késő délután indulás hazafelé Bakonybélből Keszthelyre és környékére.

 

Jelentkezni itt lehet!

TEL: 06-83/348-315   MOBIL: 06-30/9376-491

E-MAIL: VONYARC.TOURIST@T-ONLINE.HU

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK