2023.03.26., vasárnap - EmánuelZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Barlangleső geotúra az Ördögárokban

2022. március 26. szombat, 16:31 - március 27., 00:00

Barlangoljunk! Barlangleső geotúra az Ördögárokban
2022-03-26.
 Helyszín: Bakonyoszlop
 Ár: 1500 Ft/felnőtt; 800 Ft/gyerek
 Találkozó helye: Bakonyoszlop, Keresztelő Szent János templom parkoló GPS: 47.344410, 17.922948
 Találkozó ideje: 2022. március 26. 10:00 óra
 Időtartam: 5-6 óra
 Táv: 9 km
Március 26-án (szombat) idei barlangolós túra-sorozatunk legattraktívabb záró helyszínén a barlangok valóságos paradicsomának kapuját nyitjuk meg, mely a vadregényes Ördög-árokba vezet.

A geotúra különlegessége, hogy csaknem teljes nyomvonala egy időszakos patakmederben halad, nem érintve ember által kialakított ösvényt. Bakonyoszlop felől az Ördög-árok leglátványosabb szakaszát járjuk végig oda-vissza. Az összesen 9 km hosszú szurdok-járás felejthetetlen élmény, a vissza vezető úton is az újdonság erejével hat.

Az „Idő országútján” járva vallatóra fogjuk a lábunk előtt heverő apró kavicsokat és tisztelettel fordítjuk le a magunk nyelvére a fölénk magasodó, és a mederbe zuhant sziklaóriások kőbe vésett üzenetét. Általuk elevenednek meg a magunk mögött hagyott 200 millió év tengerelöntései, a hullámok ostromolta sziklás tengerpartok világa, a kavicsteregető folyók által töltögetett sziget, a mélyben növekvő barlang-üregek, és a mai időszakos vízmosás ősének elszánt küzdelmei az emelkedő térszínnel. Az emberiség földtörténeti mércével mérve fiatal pillanatát, a bauxit és barnaszén bányászat letűnt világát is számos tárgyi emlék képviseli a szurdokban és környékén.

A barlangos felhozatal is pazar: a völgy teljes hosszában mintegy 50 db kisebb-nagyobb barlangüreget tár fel, melyek közül a leglátványosabba, a túra csúcspontját képező Sürü-hegyi Ördög-likba az Ördög-gát leküzdése után mi is bebújunk. A völgy legjobban karsztosodott részén kialakult, kevesek által ismert, összetett fejlődésű, 3 szintes barlang igazi csemege természetjáróknak, barlangászoknak és geológusoknak egyaránt!

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK