2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Castellum Pannonicum

2023. március 09. csütörtök, 11:05 - március 10., 00:00

Castellum Pannonicum Pelsonense 8, kötetbemutató
2023. március 9. (csütörtök) 17:00
Balatoni Múzeum
Orsolya Heinrich-Tamáska (ed.), Castra et Villae in der Spätantike: Fallbeispiele von Pannonien bis zum Schwarzen Meer. Castellum Pannonicum Pelsonense, Bd. 8 kötetének bemutatója.

Köszöntőt mond Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója, és a kötetet bemutatja Dr. Müller Róbert, nyugalmazott múzeumigazgató, régész.

A Castellum Pannonicum Pelsonense sorozat legújabb kötete a pannóniai belső erődökkel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket és további válogatott esettanulmányokat mutat be. A tanulmányok Pannóniától a Fekete-tengerig terjedő területek katonai és villaépítészetét tárgyalják.

A nyolc cikkben az ismert pannóniai belső erődök (Keszthely-Fenékpuszta, Ságvár, Tác és Környe) más régiókból ismert erődökkel (castra) és villagazdaságokkal (villae) kerülnek összehasonlításra. Így a Duna menti tartományokon túl nyugatra egészen a Rajnáig, délen pedig a Közép-Balkánig kapunk betekintést a 3. század végétől a 7. század elejéig terjedő időszak lelőhelyeibe.

A példák az egyes településegységek mikro- és makroregionális rekonstrukciója kapcsán kiemelten foglalkoznak a tájrégészet jelentőségével és megmutatják, hogy ebből milyen új tanulságos utalások nyerhetők ezek funkcionális jelentőségére vonatkozóan.

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK