2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Doktoranduszok Országos Szövetsége

2019. augusztus 15. csütörtök, 14:27 - augusztus 19., 00:00

DOSZFESZT sajtóanyag

 

A DOSZ-ról

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) 1994 óta látja el Magyarországon a doktori képzésben résztvevők érdekvédelmét a különböző felsőoktatási, politikai és társadalmi fórumokon. A DOSZ tagjai a 29 doktori képzést folytató felsőoktatási intézmény doktorandusz önkormányzatai, ezáltal több mint 12.000 fiatal kutatót ér el.

Szervezetünk az érdekvédelmi feladatok mellett több fontos és kiemelendő feladatot ellát. 2013 óta szerteágazó tudományos osztályrendszert működtet, melyekben a magyarországi és határon túli doktoranduszok tudományterületek és ágak szerinti besorolásban tevékenykedhetnek egymás és a szervezet közös sikere érdekében.

Mára a DOSZ 22 tudományos osztállyal és mintegy 600 fiatal kutatóval áll a társadalom és a tudomány rendelkezésére. Ezen lehetőségek ihlették meg a Fiatal Szakértői Rendszerünket, melynek célkitűzése, hogy lehetőséget teremtsen a doktori képzésben jelenleg, vagy a korábban résztvevők számára, hogy tudásukat, szakértelmüket a szűken vett akadémiai szektoron túl is kamatoztathassák, és különféle szakmai vagy tudományos projektek teljesítésére közvetítsük ki őket.

A rendezvény múltja

A DOSZFESZT jogelődjét a DOSZ Nyári Táborát évről-évre eredményesen szerveztük meg az elmúlt években. A rendezvény résztvevőinek számát a DOSZ 2012-ben történt köztestületté válását követően 2013-ban 150 főre sikerült növelni, majd az ezt követő években nagyságrendileg ezen a szinten tartani az ellátogató doktoranduszok számát. Ezen rendezvény szakmai tartalmát is sikerült tovább növelni, és vonzóvá tenni a tanulmányaikat éppen akkor megkezdők számára, amely során így már közel 70 %-ban első éves résztvevők jelentkeztek és kezdték meg hatékony beilleszkedésüket a doktorandusz közösségbe.

A táborok különös jelentőséggel bírnak a tanulmányaikat éppen megkezdő PhD hallgatók számára.  A Nyári Tábor résztvevői létszámát azonban már nem tudjuk tovább emelni, hiszen elértük azt a potenciális határt, amit ezzel a rendezvénnyel teljesíteni tudunk. Így arra az elhatározásra jutottunk, hogy életre hívjuk a DOSZFESZT-et, mellyel kiszélesíthetjük a potenciális résztvevői kört.

A rendezvény fő célcsoportjai

A Doktoranduszok Országos Szövetsége idén XXV. Jubileumát ünnepeli, melynek apropóján idén először rendez saját szervezésű fesztivált értelmiségi fiatalok számára, Keszthely városában, 2019. augusztus 15-18. között.

Rendezvényünk fő célcsoportja doktoranduszok, doktorjelöltek, fiatal oktatók és kutatók, de különös figyelmet fordítunk a mester szakos hallgatókra, szakkollégistákra, a TDK-sokra is, akik az utánpótlását biztosítják a doktori képzésnek, és tágabb értelemben pedig a tudományos utánpótlásnak. Összességében tehát, az értelmiségi fiatalokat várjuk, ahol a testi-lelki feltöltődésen és a szórakozáson túl a szakmai kíváncsiság kielégítésére is van lehetőség. A rendezvény tehát kötetlenebb keretek között kíván szakmai és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítani maximum 1000 fő résztvevő számára.

Házigazda intézmény

A helyszín tekintetében a választás több szempontból is Keszthelyre esett. Egyrészről a korábbiakban itt rendeztük meg az egyik legsikeresebb táborunkat, másrészről manapság fesztivált szinte elképzelhetetlen, hogy olyan helyen rendezzük, ahol nincs strandolási lehetőség. Mindemellett fontos lehet, hogy a Pannon Egyetem Georgikon Kar közvetlenül a Balaton partján elhelyezkedő kampusza és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra (strand, sportpályák, kollégium, konferencia-központ) kiválóan alkalmas egy ilyen rendezvény befogadására. Keszthely az utóbbi években egy komoly hagyományokkal rendelkező városa volt az oktatásnak, kultúrának. A Georgikon Európa első rendszeres agrár-felsőoktatási intézménye. Ezen okok miatt esett a választás a Balaton Fővárosára. A Pannon Egyetem számára is megtiszteltetés a rendezvény házigazda szerepe. Az egyetem minden kara egyetemi kar, hiszen mindegyik karhoz tartozik doktori iskola. 

Fővédnökök

Nagy örömünkre szolgált, hogy Dr. Navracsics Tibor az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa is egyetért céljainkkal és elvállalta a fesztivál fővédnökségét. Navracsics Tibor Európát és Magyarországot is harmóniában látja és képviseli és azt gondolja, hogy a doktoranduszok, kutatók, oktatók számára manapság már a tudományos pályán zajló verseny nemzeti szinten nem értelmezhető, hanem kizárólag nemzetközi szinten.

Fesztiválunk arca, egyben nagykövete Vastag Csaba előadóművész.

A rendezvény szakmai koncepciója

A fesztivál programja nem azonos az ismert könnyűzenei palettával készülő rendezvényekkel, ez nem is célunk. A célunk sokkal inkább az egyediség, hogy ez valóban egy értelmiségi fesztivál legyen. Rendezvényünk fősodrában a mesterséges intelligencia és az innováció témaköre áll. A szakmai napunk (augusztus 16.) fővédnökségét Palkovics László ITM Miniszter vállalta el. Ennek keretén belül egy interaktív MI-kiállítást, illetve startup szimulációs versenyt is tervezünk. 

Elsős tájékoztatók és a tudományos osztályok bemutatkozása

A rendezvény szakmai részének programját képezik a tudományos pályakezdő kutatók számára szervezett előadások, melyek célja, hogy a tudományos pályát újonnan elkezdő fiatal doktorandusz kollégák számára nyújtson tájékoztatást és segítséget a doktori képzést érintő valamennyi témában.

 • elérhető ösztöndíjak,
 • doktori képzés útvesztői
 • publikációs lehetőségek,
 • kutatás-módszertan
 • doktorandusz érdekképviseletek tevékenysége

Mesterséges intelligencia – Innováció

Rendezvényünk szakmai részének fókuszában a Mesterséges Intelligencia és az innováció lesz. A szakmai napunk fővédnökségét Palkovics László Miniszter Úr vállalta el, mely úgy gondolom, hogy méltán jelzi majd nívóját. Ennek keretén belül tervezünk egy interaktív MI-kiállítást, startup szimulációs versenyt, és természetesen több nagyon izgalmas programot.

A téma egyrészről azért fontos, mivel a mesterséges intelligencia napjainkban kiemelt szerepet kap. Üdvözöljük azt, hogy a kormány felismerte a mesterséges intelligenciából és a digitalizációból adódó lehetőségeket és azok használatával járó kihívásokat, amelyet a Digitális Jólét Program kereteibe foglalt, melyben a DOSZ is aktívan részt vesz. És hogy hogyan használjuk, hogyan használhatjuk a MI-t, mi kutatók, doktoranduszok?

A kutatói szférában is oly módon, hogy alkalmazása, felgyorsíthatja egy-egy kutatás eredménnyel vagy akár eredmény nélküli befejezését, amely annak ellenére, hogy látszólag eredménytelen, egy hipotézis valóságtartalmát minősíti, ily módon ez is eredménynek tekinthető. Másrészről nekünk, doktoranduszoknak, elsősorban a fiataloknak, akik jövőt formálnak a saját kutatás területeiken, fontos, hogy ismerjék a legújabb szakirodalmat, de éppen olyan fontos, hogy a legújabb elérhető technológiát is ismerjék meg, amelyek előrébb lendíthetik a kutatásaikat a sikeresség irányába. Ezt tovább gondolva született meg az ötlet, hogy a DOSZFESZT szakmai napja épüljön a MI köré, nézzük meg mi, mint kutatók mit tudunk, azaz hogyan használjuk fel mi a mesterséges intelligenciát, ugyanakkor kapjunk információt, hogy milyen új technológiák léteznek a piacon.

A DOSZ elkötelezett abban, hogy nekünk doktoranduszoknak feladatunk, hogy kutatásokat végezzünk, elsősorban eredményes kutatásokat és ennek érdekében tudjuk felhasználni azon eszközöket, amit a mesterséges intelligencián alapuló technológián alapuló eszközök és lehetőségek nyújtanak.

Kulturális koncepció

A fő tematika mellett kulturális előadások is színesítik programunkat, de tervezzük magas értékkel bíró klasszikus- és könnyűzenei fellépők szerepeltetését is. A résztvevők széles körű turisztikai és sportprogramok közül is választhatnak. 

Fontosnak tartjuk, hogy az ifjúsági érdekképviselet, illetve a felsőoktatási intézmények is megjelenjenek fesztiválunkon. A Magyar Ifjúsági Konferencia, a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, mint partnereink jelenlétére és támogatására szintén kiemelten számítunk.

Ifjúságpolitika iránt érdeklődők számára a Nemzeti Ifjúsági Tanács szervez programokat: a NIT kerekasztal-beszélgetést tervez a V4 országok ifjúsági tanácsaival, a korosztályt érintő tendenciákról, aktualitásokról, helyzetképről. Emellett a Strukturált Párbeszéd folyamatához kapcsolódó kutatási eredmények bemutatására is sor kerül az elmúlt évekből. Készülünk angol nyelvű szakmai programokkal is, így a nem magyar anyanyelvű doktoranduszokat is invitáljuk a fesztiválra.

A tudományos osztályok hagyományossá vált nyári verseny keretein belül továbbra is megmérettethetik magukat színes sport-programok, strand- és vízi programok, borkóstoló, hajókirándulás, borudvar, illetve a Civil Szigeten is számos installáció várja majd a Fesztivál vendégeit.

Vendégek:

 • The Biebers
 • F!SH
 • Vastag Csaba
 • Zeneművészeti egyetemisták rézfúvós együttese
 • Bordó Sárkány ás Aserdus
 • Magidom
 • M/Ámor
 • Dixie Kings of Hungary
 • Talamba
 • Junkie Jack Flash
 • FunThomas Band
 • Chris-M
 • Animal Cannibals
 • Chris-M

Kapcsolatépítés lehetősége és a családbarát fesztivál koncepciója

Rendezvényünk során kiemelt figyelmet fordítunk a családokra, továbbá arra is, hogy kötetlen keretek között kerülhessen sor a baráti és szakmai kapcsolatok ápolására. Hosszútávon kiemelt célunk a DOSZ égisze alatt szervezett rendezvényeink családbarát megvalósítása, hogy ne kelljen a fiatal kutatóknak a család vagy a szakmai-közösségi-tudományos élmény között választani. A nap programja a legkisebbektől a legnagyobbakig kiszolgálja majd a közönséget, így szeretnénk ösztönözni azt, hogy családostul érkezzenek a látogatók.

Záró

Azt gondolom, hogy rendezvényünk vonzó lehet mindazok számára, akik szinte minimális összegből szeretnének négy napot értelmesen és kulturáltan szórakozva eltölteni a Balaton partján. Amivel még többet ad ez a fesztivál, az az a közeg, akikkel akár egy életre szóló szakmai és baráti kapcsolatokat lehet kialakítani.

Aki bővebben szeretne tájékozódni a fesztiválról, keresse fel a DOSZFESZT facebook oldalát, illetve eseményét, instagram oldalát, továbbá a doszfeszt.hu oldalt! Jegyek elérhetők a doszfeszt.hu oldalon.

 

Dolnegó Bálint s. k.

Szabó Péter s.k.

Liska Fanny s. k.

fesztiváligazgató

elnök

marketing

DOSZFESZT

Doktoranduszok Országos Szövetsége

DOSZFESZT

dolnego.balint@dosz.hu

szabo.peter@dosz.hu

liska.fanny@dosz.hu

+36706229398

+36305173976

+36304683881

 

 

 

 

 

               

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK