2020.12.05., szombat - VilmaZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Dr. Moll Károly Orvostörténeti Emlékszoba

2019. december 31. kedd, 14:34 - x 00., 00:00

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK

Dr. Moll Károly Orvostörténeti Emlékszoba
Állandó kiállítások külső helyszíneken

Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

Szent András Reumakórház, „B” épület

Látogatható: porta nyitvatartása szerint

Tel.: 06-83/501-700

Moll Károly Simaság 1889.09.07 – Hévíz, 1982.09.19 orvos, Hévíz díszpolgára.

Simaságon született. Orvosi diplomáját 1913 -ban szerezte meg Budapesten, majd a világháború után, 1920 -tól Hévízen dolgozott. 1932 -ben vezető fürdőorvossá vált. 1927-ben megszervezte a MÁV-kórházban Budapesten az első reuma osztályt, majd 1931-től bekapcsolódott a Magyar Balneológiai Egyesület munkájába, itt főtitkár 1939 és 1944 között.

 

1952 -től osztályvezető főorvosa az Állami Gyógyfürdőkórháznak, majd később 1968 -as nyugdíjazásáig igazgatóhelyettese.

Moll Károly nevéhez fűződik a Hévízi-tó áramlási térképének elkészítése, a súlyfürdő felfedezése. Több, mint 50 publikációja jelent meg különböző szaklapokban. Meghatározó szerepe volt a fürdőhely történetében, munkájának köszönhetően európai hírnévre tett szert.

Felesége dr. Hoffmann Ilona 1909 - 2008 a fürdő első reumatológusnője méltó szakmai partnere volt munkája során.

Id. Dr. Moll Károly (1889-1982) 1953-ban vezette be Hévízen találmányát: a súlyfürdőt. A víz izomlazító hatását és felhajtóerejét kihasználó kezelési formát az óta is töretlenül használják a gerinc és porckorong betegségek kezelésekor.

A látszólag „középkori” módszer valójában nagyon hatásos technika a gerinc csigolyáinak egymástól történő eltávolítására, ezáltal a gerinc nyújtására. A nyújtás során a porckorongok eredeti állapotukba kerülhetnek vissza. A teljes eljárás fájdalommentes, mert a kellemes meleg hévízi gyógyvíz ellazítja a testet. A kezelés során a páciensek a nyaknál és/vagy a karok alatt függesztve, - gyakorlatilag - lógnak a medencében. A függesztés három féleképpen történhet: csak nyakon, csak hónaljtámasszal, valamint nyak és hónaljtámasszal egyaránt. A betegség súlyosságától függően pedig súlyokat helyeznek el rajtuk (a derékon és/vagy bokán). Kizárólag orvos utasítására végezhető.

A gerinc bántalmain kívül kezelnek még súlyfürdővel térd és csípő problémákat is. Utóbbiaknál az ízületi mozgástér beszűkülése kezelhető (amelyet általában a szalagok és izmok megrövidülése okoz). A gerinc esetében kétféle betegségcsoportról beszélhetünk: porckorong és nem porckorong eredetű betegségekről. Porckorong eredetűek azok a betegségeket, amelyek a porckorong degeneratív elváltozásának mentén alakulnak ki (mint a porckorong összelapulása, nedvességtartalmának csökkenése, kiszélesedése, rugalmasságának csökkenése, a külső rostos részek repedezetté válása.). Ezeket a fajta elváltozásokat főként a mozgásszegény életmód, táplálkozási rendellenességek és genetikai tényezők okozzák.

Hogyan hat pontosan?

A nyújtóerő hatására a megrövidült szalagok és izmok visszanyerik eredeti állapotukat. Míg ezt a gyógytornászok kimozgatással érik el, addig a súlyfürdő esetében nem terhelődnek az ízfelszínek, így a kezelés fájdalommentes. A húzóerő hatására a porckorong megnyúlik, megszűnik a kiszélesedés, csökken a nyomás. Átlagosan 2-5 kg súlyt ír fel a kezelőorvos a bokára illetve derékra (összesen maximum 20 kg-ot). A kezelés időtartama általánosságban 15-20 perc.

Kinek?

Mindenkinek, akinek nincsen olyan betegsége, amely ezt ellenjavallja. Izomgörcsök oldására, szalag, és izomzsugorodások mérséklésre, porckorongok és nyomás alatt álló ideggyökök tehermentesítésére. Súlyfürdő kezelés adható már akár 14-15 éves kortól. Nem csak a megelőzés miatt, de a tanulmányok szerint sajnos, már ebben a korban is megkezdődik a porckorong és a gerinc romlása, sőt 30 éves kor felett már mindenkinek van ilyen bántalma, függetlenül attól, érzi-e a tüneteket vagy sem. Ennek a helyre állításban – az életmódváltás mellett – segíthet a súlyfürdő is.

Kinek ne?

Kezeletlen magas vérnyomás esetén, nyílt sebek, daganatos és eszméletvesztéssel járó betegségek, erős, csonttöréssel járó csontritkulás, csípőprotézis esetén. Állapottól függően gyógyult csigolyatörések, gerincműtétek, vállműtétek után, ál-csigolyacsúszás esetén, generalizált izombetegségek, valamint előrehaladott Bechterew-kór esetén.

 Tudtad, hogy a súlyfürdő kezelés száraz formáját (száraz trakció – nyújtás, húzás) már Hippokratész idejében ismerték?


 

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK