2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Ébredj együtt a természettel Zalaegerszegen

2021. április 10. szombat, 12:53 - x 00., 00:00

Ébredj együtt a természettel Zalaegerszegen

Zalaegerszeg és környéke hazánk egyik legerdősültebb vidéke. Írók, festők, szobrászok és képzőművészek merítenek abból a szépségből, amit a természet formál itt. Fedezd fel Te is, adunk hozzá néhány tippet!

Horhosok útja túraútvonalak

A dimbes-dombos Zala megye székhelyének környezeti csodáit leginkább a Horhosok útja turistaútvonalain lehet kifürkészni: a 8, 14 és 23 kilométer hosszúságú szakaszok dombhátakon, szőlőskertek mentén és a vízmosta mélyutakon, vagyis az erdős horhosokon keresztül vezetnek. Bármelyik útvonalat is választod, a körtúrák a Szivárvány téri túraindító tábláknál kezdődnek. Bizonyos, hogy természet és épített környezet békés együttélésének, harmóniájának lehetsz tanúja! 

Horhosok útja – Túraútvonalak

Természet és épített környezet békés együttesének, harmóniájának lehetünk szemtanúi, amennyiben arra vállalkozunk, hogy bejárjuk – akár gyalog, akár biciklivel – a Horhosok útja elnevezésű túraútvonalak bármelyikét: utunk gyönyörű környezetben, dombhátakon, szőlőskertek mentén, erdős horhosokon keresztül vezet.

A csácsi városkaputól kiindulva szinte a teljes város a lábunk alatt hever. Délnyugati irányba nézve, a TV-torony környékén a bazitai dombok zárják a kilátást, ám – ha szerencsénk van – akár az Alpokig is elláthatunk. A henyei kápolnadombról észak felé nyílik ki a táj a szemnek: jó időben a Tátika csúcsát, a Kab-hegyet, a Somlót, a Ság-hegyet és az Írott-kő bércét is felfedezhetjük a távolban.

A téli napsütésben is érdemes nekivágni a túraútvonalaknak, hisz’ a fák lombjai nem takarják el a kilátást, így Zalaegerszeg épített környezete „meztelenségében” is megmutatja magát…

 

A három túraútvonalból álló hálózatot Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata hozta létre, az útvonalak kiindulópontja minden esetben az Izsák Imre Általános Iskola előtti túraindító térkép (Zalaegerszeg, Szivárvány tér 1-3.)

Zöld útvonal: a legrövidebb – mindössze nyolc kilométer hosszú – út, mely érinti a városrész legismertebb nevezetességeit: a Csácsi-hegyi és a Henye-hegyi kápolnákat, a Vari-kutat, az Állatsimogatót, valamint a peremkerület római katolikus, Szent Sebestyénnek keresztelt templomát. Kezdő túrázóknak kifejezetten ajánlott, hisz’ mindössze két és fél óra alatt bejárható ez az útvonal.

Kék útvonal: az előzőnél bővebb, 13,9 kilométer hosszú szakasz, mely érinti a dombok következő hármasát: Csortán, Pipa hegy, Hosszúhegy. Tapasztalt túrázók számára ajánljuk, mivel megtételéhez négy órát kell szánniuk. 

Piros útvonal: a leghosszabb túraútvonal a maga 23,1 kilométerével, mely érinti Pethőhenyét, ahol felkereshető a Makovecz Imre tervei alapján épült Szent István templom is. A piros szakasz elhalad a Kisfaludi-hegy közelében található, Csurgó kútként is ismert Mária-forrás mellett. Utóbbi környéke tavasszal, a medvehagyma kikeltével hosszú idő óta kedvelt kirándulóhelynek számít – nem csak a gasztronómia élvezői körében. Gyakorlott túrázók kb. hét óra alatt teljesíteni tudják a szakaszt.

Az eligazodást kihelyezett útbaigazító táblák segítik az útvonalak mentén. Az érdekességek bemutatásáról hét nagy tábla gondoskodik, melyeket tanulmányozva a turista bővebb információhoz juthat a Csácsi-hegyi kápolnáról, a Henye-hegyi imaházról, a Kisfaludi-vár legendájáról, a medvehagymáról, a Zala árteréről, a zalai erdők növény- és állatvilágáról.

 

A pontos térképet és a részletes információkat IDE kattintva találod.

Páfrányok útja mentén

Zalaegerszegen a Bozsoki-hegy, a Karácsony-hegy, az Öreg-hegy, a Fehér-hegy és az Avashegy gyönyörűséges vidékét fedezheted fel, amennyiben bejárod a Páfrányok útja elnevezésű túraútvonalak bármelyikét. A három túraútvonalból álló hálózatot két kiindulópontról is kezdheted: az egyik Zalaegerszeg-Botfán található a Várberki utcában, míg a másik a bozsoki városrészen, a Szabadság utcában.
Páfrányok útja – Túraútvonalak

A Bozsoki-hegy, a Karácsony-hegy, az Öreg-hegy, a Fehér-hegy és az Avashegy gyönyörűséges vidékét fedezhetjük fel, amennyiben bejárjuk a Páfrányok útja elnevezésű túraútvonalak bármelyikét. A hegyre utaló elnevezés ne tévesszen meg bennünket: a zalai emberek hívják „hegynek” a szőlőkkel, gyümölcsösökkel, erdőkkel hívogató dombokat.

Ha a közelbe tekintünk, rájövünk, hogy a zalaegerszegi „hegyek” között is különlegességekre bukkanhatunk: beszédes nevű fák, templom, kastély és kút is szerepel a felkereshető látnivalók között. Mindemellett a kilátás páratlan: szép időben még az Alpok csúcsait is felfedezhetjük a távolban.

A három túraútvonalból álló hálózatot Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata hozta létre 2020-ban, két kiindulóponttal: az egyik Zalaegerszeg-Botfán található a Várberki utcában, míg a másik a bozsoki városrészen, a Szabadság utcában.

Zöld túra: a legrövidebb, 6,6 kilométer hosszúságú szakasza érinti Zalaegerszeg legmagasabb pontját, a 305 méter magasságú Karácsony-hegyet, továbbá a környék pihenőhelyét, a Hideg-kutat. Kezdő túrázóknak ajánljuk a 180 méteres szintkülönbségű útvonalat.

Kék túra: az előzőnél bővebb, 12,5 kilométer hosszúságú túraútvonal, mely érinti a Karácsony-hegy legmagasabb pontját, továbbá az Erdődy-Hüvös kastély és a Mária Szent Neve templom épületét is. Az Avashegyen és Öreg-hegyen átívelő szakasz mentén több útszéli keresztet is találhatunk. Az átlagos fittségű túrázók bátran nekivághatnak az útvonalnak, ahol a szintkülönbség 240 méteres.

Piros túra: a leghosszabb, 400 méteres szintkülönbségű túraútvonal érinti a szomszédos települést, Nemeshetést, ahol a Szentlélek templomot és az Angyalok Kútját ajánljuk a túrázók figyelmébe. A környék flórája is az érdekességek között szerepel: az Öreg-hegyi szelídgesztenyéssel, és a régmúlt idők történetét felidéző „keserves tölggyel”. Tapasztalt túrázók számára javasoljuk ezt a 16,5 kilométer hosszúságú túrát, mivel megtételére bő 4 és fél órát kell szánniuk.

Az útvonalak mentén útbaigazító táblák segítik a tájékozódást, az érdekességek bemutatásáról pedig több nagy tábla gondoskodik. Ezeket tanulmányozva a turista bővebb információhoz juthat az Erdődy-Hüvös kastély történetéről, annak parkjáról, az ún. Ánglisról, a páfrányokról, a gímszarvasról, a Karácsony-hegyi tetőről, a szelídgesztenyéről és a már említett „keserves tölgyről”.

Hasonlóan a Páfrányok útjához, Zalaegerszeg csácsi városrészében is három túraútvonal várja a természet szerelmeseit. A Horhosok útja gyönyörű környezetben, dombhátakon, szőlőskertek mentén, erdős horhosokon keresztül vezet.

További információkért és részletes térképért kattints IDE.

Szabadon a Csácsbozsoki Arborétumban

Április elsejétől ismét látogatható a Csácsbozsoki Arborétum Zalaegerszeg keleti kapujában, ahol mocsártölgyek- és ciprusok, ligetes fenyvesek és lombhullató tölgyesek, bükkösök teszik varázslatossá a tájat. Az arborétumot felkeresheted egy piknikkosárral vagy akár labdával is; sőt a friss vizű forrás és a két tó partján pihenve is feltöltődhetsz.

Csácsbozsoki Arborétum

Zala megye erdősült vidékének világát fedezhetjük fel a Csácsbozsoki Arborétumban: a kapun belépve mélyebb, lápos területre érünk, ahol mocsártölgyek, mocsárciprusok élnek, míg a domboldalakban és tetőkön tölgyesek, bükkösök találhatók. Utunkat gyönyörű növények, ligetes fenyvesek, örökzöldek, továbbá a hazai lombhullató vegetáció számos faja keresztezi; közben két hangulatos tó, valamint forrás mellett pihenhetünk le.

Az utóbbi években a cserjeszint látványosan bővült, a Zalaegerszegi Erdészet több foltban telepített havasszépe (azálea) fajokat.
Ha visszautaznánk a két világháború közötti időbe, a 83 hektáros arborétum helyén lucfenyvest találnánk. Igaz, a fák nagy részét 1923-ban kitermelték, a városiak mégis kedvelt kirándulóhelyként tartották számon a hegyvidéki bájjal felvértezett területet, mely 1945 előtt a Zalavári Apátság birtokában volt.
A háborút követően a terület egy részén csemetekert létesült, másik részén az erdészet örökzöldeket, számos lombos- és cserjefajt ültetett, továbbá egy parcellán 16 jegenyefenyő fajból álló, kísérleti célokat is szolgáló gyűjteményt létesített. A csemetekertet az 1960-as évek végén megszüntették, ekkor bekerítették a területet és néhány év múlva kialakították az arborétumot.
A jelentős számú védett növényfajjal rendelkező botanikus kertet a városi önkormányzat 2001-ben helyi jelentőségű természeti értéknek nyilvánította.

Az arborétumról további információkat ITT találsz. 

Fedezd fel az Alsóerdő szépségét!

Zalaegerszeg déli határában az Alsóerdő csábítja a természetbarátokat romantikus részleteivel, emelkedőinek és völgyeinek festői váltakozásával. Ennek a panorámaerdőnek a részét képezi a megyeszékhely tündérkertje, a Zala megye hét természeti csodája közé sorolt Azáleás-völgy. Kedvelt úticél a közeli Aranyoslapi-forrás is, mely már a régmúlt időkben is pihenőhelynek számított. Az árnyas erdőben kanyargó Madárerdő tanösvény kisgyermekekkel is könnyen bejárható. Az Alsóerdőt és környékét – így például a szép nevű Jánkahegyet – több túraútvonal is keresztezi: megtételük felfrissülés a testnek és elemózsia a léleknek.
Javasoljuk az alábbi útvonal megtételét: Rózsák tere – Jánkahegy, Kálvária – Jánkahegy, kőkereszt, Y-elágazó – Aranyoslapi forrás – Azáleás völgy – Madárerdő tanösvény. A gyalogos túra hossza: 5 kilométer. 

„Energiát adó” kerékpáros piknik 

Itt a jó idő, vedd elő a bringádat! Csomagolj elemózsiát, majd pattanj nyeregbe és kerekezz el a híres bödei energiadombra, ahová sokan járnak a környékről feltöltődni s pihenni.
Zalaegerszeg városközpontjából kerékpárúton indulva, túrád első állomása a Gébárti-tó legyen, ahol a szépséges természeti környezet mellett olyan különlegességeket is megtekinthetsz, mint a Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékpark és a Boldogasszony kápolna. A Gébárti-tó után Teskánd felé vedd az irányt: az andráshidai városrészben eltekersz városunk egyik legrégebbi temploma mellett. Teskánd és Böde között az autóúton haladj, utad során számos, a göcseji tájegységre jellemző útszéli keresztet láthatsz. Mielőtt elérsz az energiát adó dombokhoz, vess egy pillantást Böde határában az Árpád-kori templomra. Itt már útjelző táblák segítik a tájékozódást, a drótszamárról leszállva jól esik itt megpihenni! Az útvonal hossza: 15 kilométer.

Ne maradj le semmiről!

Tourinform Zalaegerszeg
8900 Zalaegerszeg, Széchenyi tér 4-6.
tel: 
+36-92/316-160 | email: zalaegerszeg@tourinform.hu
web: zalaegerszegturizmus.hu | facebook: fb.me/tourinformzalaegerszeg

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK