2022.12.02., péntek - Melinda, VivienZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Gyalogtúra a Mura-ártéren

2022. április 23. szombat, 15:18 - április 24., 00:00
Címkék: Gyalogtúra, Letenye

Gyalogtúra a Mura-ártéren
2022-04-23.
 Ár: A programon való részvétel térítésmentes.
 Találkozó helye: Letenye, BfNPI Gazdálkodási Központ; 46° 23’33.52”,16° 45’20.83”
 Találkozó ideje: 2022. április 23. 10.00 óra
 Időtartam: 4 óra
 Táv: 5 km
15 éves a Mura-menti Tájvédelmi Körzet! A jeles nap alkalmából a túra során a Mura folyót és az árteret nézhetik meg az érdeklődők április 23-án (szombaton) 10.00 órától!

A Mura Közép-Európa utolsó viszonylag szabályozatlan, természetes folyójának számít, a Drávával együtt. Határfolyót képez Horvátország és Magyarország között. A második világháború után az akkori Jugoszláviával megromlott kapcsolat miatt szigorúan őrzött határsáv volt. Ennek köszönhetően megmaradtak a természetes élőhelyek, nem folyt intenzív gazdálkodás, nem cserélték le a természetes erdőket nemesnyarasokra, nem lett beépítve az ártér, nem érzékelhetők annyira az emberi tevékenység káros hatásai, mint más ártéri élőhelyeken.

A résztvevő láthat ártéri erdőket, holtágakat, az itt élő vízinövényeket és madarakat, a folyó partján a hód nyomaival is lehet találkozni.

A hely jelentőségét növeli, hogy a múlt évben létrejött az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum. Ezzel megalakult a világ első, öt ország közreműködésével megvalósult egységes bioszféra-rezervátuma. A Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia természeti területeit felölelő bioszféra-rezervátum Európa egyik legnagyobb természeti területének számít.
 

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK