2022.08.16., kedd - ÁbrahámZalaegerszeg időjárása

Programajánló

József Attila Városi Tagkönyvtár könyvajánlója

2021. december 02. csütörtök, 11:09 - január 01., 00:00

József Attila Városi Tagkönyvtár

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/NAwnjcWrByWj6fLLu8H7L6JwcjzI0tBgNsKAOdh_OfLPIprMpHc94ogUEcrm7oR4jO9o4aR7eOO22WNCPwl0qSn5cA=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/patakia.jpg

Pataki Ági: Nyitottan a világra
Utam a kifutótól a vörös szőnyegig

PATAKI ÁGI a hetvenes évek elején egy véletlennek köszönhetően került be Rotschild Klára híres szalonjába manökennek, majd a Fabulon cég reklámarcaként szerzett országos ismertséget. Ikonikus fotókon, reklámokban szerepelt, generációk bálványává vált, ő volt az első sztármodell Magyarországon. 

Később új dolgokba kezdett, két divatüzletet is sikerrel működtetett a Váci utcában, majd egy újabb váltás után filmproducerként kezdett dolgozni, amellyel többek között a legmagasabb állami elismerést, a Balázs Béla-díjat is elnyerte.
Hogyan lehet valakiből országosan ismert modell, később sikeres ruhaüzlet-tulajdonos, majd nemzetközileg is díjazott filmproducer? Mi a titka a ma is tervekkel teli Pataki Áginak, miképpen tudott ennyiszer megújulni és váltani, 
ennyi különböző területen sikeres lenni? Rugalmasság, nyitottság, önismeret, céltudatosság?
A Nyitottan a világra egy rendkívül izgalmas életút története és egy váltani, változni tudó, fáradhatatlan nő portréja, akinek életismerete, bölcsessége és derűje mindannyiunk számára üdítő és inspiráló példa lehet.

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/zy1mT7VahkIQjMVABTTfi09EFM0y6rV4Fqp_im4tqVDH-EvjMTTqW2VCp88ttgR-lAH7qtM6Zc44lWsmlzP9uq7wEPyvnkaJ=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/gyerekfejjel.jpg

Raeymaekers, Karolien: Gyerekfejjel

Kígyózó sorban állsz a boltban, a pénztár előtt, ahol a gyerekek szemmagasságában játékok és édességek sorát helyezték el. Ovis gyereked a földre veti magát, visít és bömböl felváltva – azt szeretné, hogy vegyél neki valamit.
Te pedig ki akarsz tartani az elhatározásod mellett, hogy nem kaphat minden egyes vásárláskor ajándékot… Úgy érzed, bárcsak megnyílna a föld, és elnyelne benneteket. Ismerős helyzet? Ismerős érzések?

Drámakirálynők, hisztibajnokok, visító kismanók. Igen, ők a mi bölcsis és ovis korú gyerekeink. Persze legtöbbször elbűvölők és imádnivalók. De mit tegyünk, amikor úgy tűnik, csak azért is provokálni akarnak minket?
Ha szeretnéd megérteni gyermeked működését, ha szeretnél büntetés és fegyelmezés nélkül határokat szabni, ha szeretnéd higgadtan kezelni a hisztiket és a dackorszakot, akkor a megfelelő könyvet tartod a kezedben.
Nemcsak elméleti válaszokat kapsz a kérdéseidre, hanem a való életből vett példákon keresztül konkrét gyakorlati tanácsokat is.

Az idegrendszeri és a lélektani fejlődés lépcsőit bemutatva a szerző teljes képet ad arról, mi jár a bölcsisek és az ovisok fejében.

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/KQh_Q8CLXAr5ikRVRamfqnwtEeys8pcDqHLKO0soU4OxzRKmIrYPR-sDHPgMxb8OHU_nF531CLQDQuG29RXoXEKU9w=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/alkotas.jpg

Godin, Seth: Az alkotás rutinja

Bízol magadban eléggé, hogy kreativitásod másoknak is megmutasd?
Napjainkban mindannyiunktól kreativitást várnak: eredeti megoldásokat és ötleteket, méghozzá „parancsra”. Ettől azonban nem kell megijednünk. Az alkotás ugyanis nem csak a tehetséges művészek kiváltsága. 

Mindenki, aki változást hoz a világba, mindenki, aki problémákat old meg egyedi módon – alkot valamit. Mindegy, hogy másokat akarunk vezetni, írni szeretnénk vagy énekelni, esetleg egy terméket akarunk eladni valakinek, ahhoz előbb le kell térnünk a járt útról, és rá kell találnunk a megismételhető, produktív és kreatív tevékenység kulcsára.
Nem a végeredmény számít igazán, hanem a napi rendszerességű alkotás, az alkotói rutin elsajátítása és követése – a megismételhető, produktív és kreatív tevékenység. 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/oGrmROIjNMRX0o9MGitdlKy0ZOID44UIhQ1yU5UBmfZX21Fg2Zh4bWgd-DrtaWhOu6_xqwvyO6G__JhQX-JVHnObqdlwT5A=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/slowfashion.jpg

Mengyán Eszter: Helló, slow fashion!
Környezettudatos ruhatár lépésről lépésre

„A változáshoz nem kell sok dolog, de egy kicsit mindenkire szükség van. Ha te is úgy érzed, hogy az egyénnek nagy szerepe van abban, hogy jelenlegi felpörgött világunk kicsit lelassuljon, alakítsd át az öltözködési szokásaidat lépésről lépésre! Változtass ott, ahol tudsz! Óriási erő van az egyén kezében, azaz a te kezedben. Élj vele és használd ki!” 

A fenntartható divat sokkal többet jelent a textíliák létrehozásánál és annál, hogyan kezeljük az elkészült termékeket. Ezzel a definícióval a divat egész rendszerét határozzuk meg: a textilgyártástól kezdve a kreatív iparágon át az értékesítéssel foglalkozó területekig. Átvilágítva a folyamatokat mára már sokan belátták, hogy baj van, a fast fashion kínálta ruhaáradat rengeteg problémát szül, rendszere fenntarthatatlan. 
A környezettudatos öltözködés ezzel szemben együtt jár a lassulással, a mérlegeléssel, az életmódunk átalakításával. Ez a változás pedig nagyon felszabadítóan hat. A könyv célja, hogy segítsen az első lépésekben: hogyan tegyük fenntarthatóbbá a ruhatárunkat, milyen megoldások léteznek jelenleg, milyen fordulópontokra számíthatunk a jövőben.

 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/fhuDfAs4_d4pAdpB9Qs6fXu-GMTCfl5FTfoSI-hYgB6FRxNRzu7KPLJA4zkxfhKqB3hjNloHJn1bL1TDXatb-Toz-kddk74LSA=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/43beszelgetes.jpg

Koncz István Szabolcs: 43 beszélgetés
Demjén Ferenctől Vitray Tamásig

„Az utolsók között mentem el, és az elsők között jöttem haza – hirdette magáról Zwack Péter. Kíváncsi voltam a történetre, az emberre. De kíváncsi voltam Pick Tamásra is, akinek nem sikerült megmentenie a család számára a szalámigyártást. 

Hosszú pályám során megadatott beszélnem Schweitzer Józseffel, a Széchenyi-díjas tudóssal és országos főrabbival, de Ádám Antallal, Makovecz Imrével, Méhes Károllyal, Somló Tamással is. Érdekelt az emberi agy, és csak most vettem észre, hogy többekkel beszéltem, akik a titkait kutatják. És foglalkoztatott az emberi lélek, így ha velem tartanak, találkozhatnak többek között tudós papokkal is. És civilekkel, persze, egészen egyszerű sorból érkezőkkel, és olyanokkal, akiket elkényeztetett az élet. Föllelnek majd nagyon népszerű embereket és csöndes heroizmusban dolgozókat.”

Sz. Koncz István eddig több mint harminc könyvet jegyzett, írásai számos mérvadó lapban és folyóiratban jelentek meg, a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat munkatársa. Aranylemezt érő dalszövegeket írt Demjén Ferencnek, Gerendás Péternek, illetve Cseh Tamásnak. Legfőbb erőssége azonban a beszélgetés: az őszinte érdeklődés embertársai iránt. 

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/h4E6TKWWh5fDsxQaznwebGkiFNy1enwSqOkihrCq7chdikzgA4lGz7sqdDYm2_LngYbtjZkBdIyFG--Ng9_lUF-MLOtWipo=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/szeptemberi.jpg

Ruiz Zafón, Carlos: Szeptemberi fények

„A hatalmas alak lassan felemelkedett, a szárnyait is kitárta. Kissé vontatottan a talajra helyezte a lábát. Elindult, karmai mélyen felkarcolták a fából ácsolt padlózatot. A műhely most kékes fénybe borult, és az árny beszippantotta a fiú által imént eldobott, kialudt gyufából felszálló füstöt. Az angyal átlépte a gyufát, majd elindult a sötétségben; Ismaël és Irène lépteit követte.”

Az még csak hagyján, hogy ezernyi szobájában gépemberek százai járnak föl-alá, pörögnek, zakatolnak, táncolnak a mindenhova bekúszó köd szivárványszínű ragyogásában, vagy hogy az óriási villa játékkészítő tulajdonosának magányra ítélt feleségét senki nem láthatta már húsz esztendeje. Ám időnként sűrű feketeség szüremkedik ki az ablakok résein át, s ölt rémisztő alakot – hogy aztán újabb és újabb haláleset adjon okot a találgatásoknak: vajon milyen szörnyű titkot rejtenek az erdőn túli palota termei ? Vagy egyenesen: miféle szörnyeteget?
Irène és Ismaël 1937 augusztusának végén a normandiai partvidék kék-öbölbeli idilljében, szerelmi egymásra találásuk hajnalán még csak nem is sejtik, miféle borzalmakat tartogat számukra a nyár utolsó teliholdjának éjszakája, amikor nyomozni kezdenek egy feltételezett gyilkosság tettese után, s behatolnak a zseniális játékgyáros-feltaláló labirintusszerű, árnyakkal teli birodalmába.

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/mXzKQn2wQxGZXS367lHUqMdPdjewq51Ivvqw1dxPhWcatRlnDZc8AvVs3rPB0X_ivUQykyF1PQDl7OXPd6gMfeMz=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/bpikem.jpg

Kondor Vilmos: A budapesti kém

1943 decemberében Budapesten még egyetlen lövés sem dördült el, és Kállay Miklós kormánya mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon. Az immáron a Reutersnek dolgozó Gordon Zsigmond vonakodva mond igent Ujszászy 
István, az Államvédelmi Központ vezetőjének és Karády Katalin szeretőjének arra a kérésére, hogy alkalmi futárként segítse Kállay törekvéseit, ám amikor a küldeményt Velencében kézbesíti, összekötőjét megölik, és kis híján vele is végez a merénylő. 

Fél Európát beutazván Gordon hazatér, és barátjához, Gellért Vladimir felügyelőhöz fordul tanácsért, mert most már biztos abban, hogy kém rejtőzik a legmagasabb kormánykörök környezetében. A gyanúsítottak sora nem hosszú, ám azt még Ujszászy sem érti, kinek dolgozhat a kém, hiszen a Vár szinte hemzseg a német spionoktól, a szövetségesekkel pedig folyamatosan tárgyalnak a különbékéről. Megindul hát a hajsza a kém után, aki belesétál Ujszászy csapdájába, ám azt sem ő, sem Gordon nem gondolta volna még legvadabb álmában sem, hogy ki mozgatja a szálakat.

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/Ogd4AStZ4ncfpvMPB6PkomeB0ZXMCmqy6JI-7XO6YuTPxLkxAGmJb8ejhpy9WB1nBFqkDVl3-Q6iUrXZN5pQHGSjE9tjSD7T=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/kivulallo(1).jpg

Castillo, Linda: A kívülálló

Kate Burkholder rendőrfőnök váratlanul szemben találja magát a múltjával.
Egy amish özvegyasszony szánkózás közben a gyermekeivel egy hótorlaszban elakadt autóra lesz figyelmes.
A vezetőfülkében fekvő eszméletlen nő Kate egykori rendőrtársa, Gina Colorosa. 

Nem sokáig tudnak örülni az újratalálkozásnak, a nőt ugyanis most egy fedett zsaru meggyilkolása miatt körözik. Gina állítása szerint ártatlan, azonban mégsem akar beszélni arról az éjszakáról, amikor a vád szerint lelőtte a társát.

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/Wb5042PBOTCg0XXd63JtQZZAen1IKsKYmwv1jzoyODYQb7osSDXD0eJrTM92MVs8PHrmu5s5Qu0RHgZNhL-iY1VvxO8=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/holdfeny.jpg

Jacobs, Anne: Holdfény a szavanna felett

Charlotte és George titkos szerelme hosszú évek után végre beteljesedett. Házasságot kötöttek, letelepedtek Németországban, és boldogságukat látszólag semmi sem árnyékolhatja be. Ám a férfi képtelen kordában tartani csillapíthatatlan kalandvágyát, ezért veszélyes expedícióra indul Afrikába. Charlotte ezalatt vásárol egy ültetvényt a tanzániai Usambara-hegységben, hogy otthont teremtsen az unokahúgának, Klarának és az ő családjának. Nyugodt, békés ültetvényes életről álmodik a széles afrikai ég alatt, Georgeon azonban újra meg újra er&#33 7;t vesz a nyughatatlanság, és nem képes gyökeret ereszteni. 

Hiába igyekeznek mindketten alkalmazkodni, a jövőről alkotott elképzeléseik szöges ellentétben állnak egymással. Egyre nő közöttük a feszültség, és a szaporodó konfliktusok végül veszélybe sodorják a házasságukat. Vajon sikerül újra egymásra találniuk, és visszakapják a régi boldogságukat?


A könyvajánlók és könyvborítók a www.moly.hu oldalról származnak.

Folyóirat ajánló

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/koNDFIAVaCoAoflXTcYHteHQWkku8RqVflVH0xMC63tG40_hNlSjfk2T6-B4JCXysabCWq_cc37OFM2a0XW5=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/hvg.jpg

 

Heti Világgazdaság

Minden héten objektív és hiteles hírforrásból értesülhet a legfontosabb hazai és nemzetközi eseményekről.

A HVG, Magyarország vezető közéleti hetilapja hétről hétre nyomon követi a gazdaság, a politika és a kulturális élet ese-ményeit. Összefüggéseket tár fel, elemzéseket közöl, megtalálható tehát benne minden, amit tudni érdemes.


További információk: 
https://hvg.hu/

Forrás: https://eshop.posta.hu/storefront/hirlapok/kozelet-politika-gazdasag/heti-vilaggazdasag/prodB013002.html
 

 

 

https://ci5.googleusercontent.com/proxy/NI7E_dQBR1KDGtCK8TS8OGU95npvXqrY7zYpuQMzzh1nbRPesQJrASec7Kw86q3FloMLFxOtK2V-UEMxHk5XoQkKMvI=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/garfield.jpg

Garfield

„Sziporkázóan szellemes, imád nagyokat szunyókálni, literszám vedeli a kávét, pillanatok alatt egész lasagna-hegyeket tüntet el, utálja a hétfőket… Boldog, ha nagyot pöcölhet egy pókba, vagy leszaggathatja a postásról a ruhát.
Ez Garfield… a világ legmohóbb, legbohókásabb macskája!
Miért annyira vonzó ez a kis gimb-gömb, szókimondó szőrmók? Miért imádják annyian? Egyszerű… Azért, mert mindenki magára ismer benne. Hisz olyan emberi, hiába született macskának.

Ha eszik az alvásról ábrándozik, ha alszik az evésről, csupán egyetlen tornagyakorlatot ismer, az ásítást. Jobban szeretné, ha egy kicsit később kezdődnének a reggelek, amelyekben egyedül a kávét élvezi; a kávét, ami olyan erős, hogy felülsz és ugatni kezdesz tőle. Hát nem olyan, mint bármelyikünk?”

További információk:

https://garfieldmagazin.hu/


A lapszámok a könyvtárunkban elérhetőek és a legfrissebb számok kivételével 10 napra kikölcsönözhetőek.

Impresszum

 Megjelenik havonta
 
Elérhetőségek:

József Attila Városi Tagkönyvtár
8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.

Tel.: +36 92 596-830, 596-831, +36 30/674-6091
e-mail: 
javtk@dfmvk.hu
www.javk.hu

Nyitvatartási rend:
Hétfő: 12.00 - 18.00
Kedd - péntek: 9.00 -18.00
Szombat: 8.30 - 12.00
 

JAVK Olvasóinkért Könyvtári Alapítvány
Adószám: 18959662-1-20

 

 

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK