2024.05.25., szombat - OrbánZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Készítsd el saját sámándobodat!

2021. október 02. szombat, 16:16 - október 03., 00:00

2021. OKTÓBER 2., SZOMBAT, 10:30 UTC+02–20:30 UTC+02
Készítsd el saját sámándobodat! (Zalaegerszeg)
ingyenes


Kiss Gabriella Arikán - Az Őserő Köre eseménye
Időtartam: 10 óra
Nyilvános  · Bárki a Facebookon vagy azon kívül
Műhelymunka (Lépésről-lépésre a sámánság útján)
Amennyiben megjelent benned az igény, hogy a közös doboláson túl elmélyülj a sámáni útban, akkor szeretettel várlak, ezen alkalommal lehetőséged van gyakorlati tapasztalatra szert tenni.

Él benned a vágy, szeretnéd a kezeid között érezni a saját sámándobodat. Hallani a hangját, énekelni vele, tapasztalni, ahogyan átrezgeti az egész testedet, megélni, milyen a segítségével szabadon szárnyalni hetedhét világokba.
Szeretnéd ezt a dobot, és régóta gondolkozol rajta, hogyan tudnál hozzájutni. Vásárolhatnál már elkészített sámándobot, de pontosan érzed, hogy az nem ugyanolyan, mintha a saját kezeiddel hoznád létre azt. Ha megvennéd egy üzletben, akkor nem lennél részese az örömnek, ahogyan a sámándob megszületik, és nem tudnád beletenni a saját energiáidat. Legszívesebben nekiállnál, és elkészítenéd, de nem tudod, hogyan tegyed.
Tudok segíteni neked, mivel évek óta készítek sámándobokat. Végigvezetlek a készítés folyamatán, megmutatom a lépéseket, és ha elakadsz, akkor is ott vagyok melletted. Szakértelmemmel megvalósíthatod azt, amire vágytál, és a nap végén haza is viheted saját táltos paripádat.
Mielőtt eljössz a dobkészítésre, kérlek, gondold át, hogy miért szeretnéd a sámándobot, mi a szándékod vele? Magadat harmonizálnád, vagy másokat kezelnél vele? Földanyánkkal, vagy a szellemvilággal való kapcsolódáshoz használnád? A vele való éneklés a cél, vagy inkább szertartások részesei lennétek?A dobokról:
A sámándob / táltosdob gyökere több ezer évre nyúlik vissza, gyógyításra, révülésre használták őseink. A dob szent erőtárgy, melyhez egy állatszellem kapcsolódik, akinek a segítségével utazhatsz, bejárhatod a szellemvilágokat, kapcsolódhatsz Földanya dobbanásával. A sámándob rezgése erőteljesen hatással van a gyökércsakrára, ez által segít téged a földelésben, kapcsolódni magával a föld elemmel. Használhatod önmagad, az élettered (lakásod vagy házad) tisztítására, energetizálására, harmóniába hozására.
Minden dob más, nincs két egyforma közöttük. Ezen a csoportos együttléten lehetőséged lesz elkészítened saját, személyes sámándobodat az iránymutatásommal, segítségemmel.

Biztosítom számodra a dob káváját, ami nyírfából készül (szent fa a sámánságban, segíti a felső világokhoz való kapcsolódást) a kiválasztott állat bőrét, és a dobverőhöz szükséges anyagokat.
Káva (elérhető átmérő és keret szélesség):
Kör: 48x9 cm (férfiaknak ajánlott)
Kör: 45x7 cm (nőknek ajánlott)
Tojás (világtojás): 50x42x7 cm (nőknek ajánlott)
Állatbőr:
Kecske (háziasított, erős a földdel való kapcsolódása, segíti az alsó világokba való utazást).
Szarvas (vadon él, erős a felső világokkal való kapcsolata, kifinomultság, érzékenység).
Vaddisznó (vadon él, azoknak ajánlott, akiknek dolguk van a vad erők szelídítésével önmagukban).

Ló (vadon élt, már háziasított, mégis szabad és szilaj, a végtelen tágas tér az otthona, nem könnyű betörni, megzabolázni, nagyon érzékeny /külön kérésre próbálok bőrt szerezni, nem biztos, hogy van, és drágább a többi bőrnél/).
A bőrök között vannak sötétebbek, és világosabb árnyalatúak, ha megírod, milyet szeretnél, akkor olyat viszek a számodra.

A szarvasok bőrén általában több kisebb heg, karcolás, sérülésnyom van, melyeket az erdőben szereztek életük során. A kecskék bőre egyenletesebb, és sérülés mentes. A fő különbség, hogy a szarvas, vaddisznó, és ló bőr általában vastagabb, és ezért mélyebb hangot eredményez, de nehezebb dolgozni velük, mint a kecskebőr, ami vékonyabb, így kicsit magasabb hangzásra lehet számítani, ugyanakkor könnyű velük dolgozni.
Gyakran felmerül az a kérdés, hogy milyen hangja lesz a dobnak? Ez csak akkor derül ki bizonyossággal, ha az már elkészült.

A sámándobok hangja egyaránt függ a keret szélességétől, és a bőr vastagságától, minél nagyobb a keret, és minél vastagabb a bőr, annál mélyebb a dob hangja, és annál jobb a rezgése. Elsőre lehet, hogy nagyobb dobot választanál, de érdemes figyelembe venned, hogy dobolás alatt az tartani is kell, akár órákon át, és annak bizony súlya van.
A fent említett tényezők mellett a hangzás a bőr feszítésétől is függ, vagyis több dolog függvénye. Ha nagyon meg van feszítve a bőr, akkor magasabb a sámándob hangja, de kevésbé enged le magas páratartalom esetén. Ha pedig nincs nagyon megfeszítve, akkor általában mélyebb a hangzása, de esős idő esetén hamarabb leenged, és ezért gyakrabban kell melegíteni.

A sámándob középpontja (lelke) a fogantyú, amivel azt megtartod. Ez a tartó rész vagy a dobhoz felhasznált állat bőréből van, vagy fából, vagy agancsból. Ha fát, vagy agancsot szeretnél, azt neked kellene hoznod. A legjobban beépíthető fa Y alakú kb.: 30 cm hosszú, és érdemes már előre lehántanod a kérgét, hogy kellően kiszáradjon.
Amikor az erdőbe mész, vigyél magaddal egy kis felajánlást, ami lehet víz (amivel megöntözöd a fát, akitől elkéred a fogantyút), vagy dohány, vagy egy ima/dal. A lényeg, hogy mielőtt elhozod a fadarabot, mondj hálát és köszönetet a fa szellemének, akitől azt megkaptad.
A sámándobkészítéshez neked kellene még hoznod:
filc (a bőr megjelöléséhez)
centit
ollót (2 db nagy méretűt)
nagy lavórt (a dobbőr áztatásához)
nagy fejű ruhaszárító csipesz (10 db)
A folyamat nagyjából 10 órát vesz igénybe, kérlek, hozz magaddal ételt és italt is, amit napközben fogyasztasz.
Dobkészítés költsége: 35.000 Ft (két részletben is fizethető)
Az ár tartalmazza: helyszín bérleti díja, káva, bőr, dobverő, útiköltség, szakmai útmutatás
Jelentkezésedkor meg kellene írnod nekem, hogy milyen keretet, és milyen bőrt szeretnél.
Szeretettel várlak!
További információk:
Kiss Gabriella Arikán
Mail: oserokore@gmail.com
Fb: Az Őserő Köre

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK