2023.12.03., vasárnap - FerencZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Könyvajánló

2022. október 04. kedd, 11:25 - október 31., 00:00

Könyvajánló

 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/N5VaGzCS6BHiMEJd0xhrmdYDtpMNz9f0qsku8yoSpgoG5w_d0Aau1kTkmBa4ADlhqghSW37GyCVvSdzG4Q2r6Q=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/siva.jpg

Dueñas, María: Sira

NÉGY VÁROS. KÉT KÜLDETÉS. EGY NŐ.

A második világháború végén a varrónőből lett egykori kém, Sira Quiroga babát vár, és végre békés életet él brit diplomata férjével, Marcusszal. A sorsnak azonban más tervei vannak vele, és a nyugalom átmenetinek bizonyul. Férjét Jeruzsálembe helyezik át, ahol a házaspár belekeveredik a politikai fenyegetések és az erőszak világába. Végül az Izrael állam megszületését megelőző feszültségek elérik a forráspontot, és tragédiába csapnak át a King David Hotel szörnyű bombázása során. Sira arra kényszerül, hogy &uacu te;jra feltalálja magát, ezért Angliába utazik, ahol megküzd az anyósa ellenségeskedésével, miközben új küldetést vállal a brit hírszerzésnél, és új identitást vesz fel. Livia Nash lesz, akinek fedőfoglalkozása újságíró a latin-amerikai BBC-nél.

Sira hamarosan Madridba utazik, ahol találkozik a félelmetes Eva Perónnal – és elbűvöli őt. Később egy tangeri küldetésben vesz részt Barbara Hutton amerikai örökösnővel. Útja során árnyakkal találkozik a múltjából, akik mind arra törekszenek, hogy tönkretegyék őt – köztük egykori szeretőjével, Ramiróval, aki évekkel azelőtt elhagyta, amikor még nincstelen fiatal varrónő volt.

Végül Marokkóban telepszik le kisfiával – és a fényes, rejtélyes Tanger városában, ahol minden elkezdődött, az élet az öröm és a beteljesülés ígéretét kínálja Sira számára.

 


 

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/-ENu_Y9xZNIorKQOVJKNC1qYMl3TLn07kytufY43EmlHc31yRPj-u35ViCqcyesKtCcfCJ2Yi7du6BWlOPA2kKTbNYNcrTw=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/kekoroszlan.jpg

Kiss Ottó: A Kék Oroszlán bezár

A Kék Oroszlán bezár – és bezárul vele az évezred, elenyészik mindaz, ami a rendszerváltást követő években idejétmúlttá vált. 

A korszak vidéki kisvárosaiban fiatalok és öregek, nők és férfiak, tanárok és munkások szembesülnek álmaik szétfoszlásával, a családi és a baráti kapcsolatok fellazulásával, biztonságosnak hitt életük kihívásaival. 

Kiss Ottó pontos mondatokban, kiemelkedő hitelességgel és érzékenységgel meséli el hősei gyakran csodálatos történetét. 
A válogatás a szerző legszebb novelláinak gyűjteménye.

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/DLQRrwlgiJ9hOvfl8-S8TsSLamukOahAbLXQkQ7VvP575_80oXivFsYZjpEeKxa5F2Zxj_ksceXmJCdtVAuJR3dGSg0=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/vegesmas.jpg

Roth, Veronica: A vég és más kezdetek

Veronica Roth novelláskötetének minden egyes novellája különös és csodálatos világba vezet, amelyben szokatlan technológiák és lények találhatók. 

Legyen azonban bármilyen fejlett a jövő, a történetek szereplői mélyen emberi gondokkal küzdenek. 
Az ismeretlenbe vezető út ismerős dilemmák és döntések között vezet.

 

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/c0EdgD7cz6nrGzDtFT-F4SsEXXhZOa4aCiCblTaQkRRwzRjrnKjDRLtBgl8Hc_tDnUCTzfQWucWWyTAwogrXOgp-gs48=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/macskabar.jpg

Sólyom Anna: Macskabár
Nincs szükség hét életre – ebben az egyben is boldog lehetsz

Nagore élete viszontagságosan alakul: szakított a barátjával, otthagyta a munkahelyét, és jó tíz év után visszaköltözött Barcelonába. Mivel nem tudja fizetni az albérletét, kis híján utcára kerül. Ekkor egy régi barát különleges munkahelyet ajánl neki: felszolgálót keresnek a Macskabárba, ahol délutánonként hét cica keresi gazdáját a betérő vendégek közt. 

Nagore egy kellemetlen gyerekkori élmény miatt retteg a macskáktól – helyzete azonban reménytelen, így végül egyhónapos próbamunkára szerződik. Idővel a káosznak tűnő szituáció apránként meghatározó élménnyé alakul át: 
a Macskabár hét macskamestere a lány kezébe adja a boldogság művészetének kulcsait. A négylábúaktól tanult képességek – többek közt a derű, a koncentráció, az alkalmazkodás – sorsfordító hatást gyakorolnak Nagore életére.


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/i5OApNsAicNcZ_SGA6R1dJJ-h9vzWC4NtXtEdzXRtHtC3bFz_uu3pmuHlhBjM8-NLJ1LzVuJS5nZrXBK3i0a5VByjg93=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/felnottek.jpg

Marian, Keyes: Felnőttek

Casey-ék egy elbűvölő család. Johnny Casey, a két fivére, Ed és Liam, gyönyörű, tehetséges feleségeik és az összes gyermekük sülve-főve együtt vannak. Születésnapi partik, házassági évfordulók, hétvégi kiruccanások…egy nagy, boldog család. Johnny felesége, Jessie, akinek a legtöbb pénze van, legalább is váltig ezt állítja. 
A felszín alatt azonban már nem ilyen idilli a helyzet: egyesek közt ellentétek feszülnek, mások a kelleténél jobban kedvelik egymást. 

A családi békét sikerül megőrizni, míg Ed felesége, Cara agyrázkódást nem szenved, és ezért nem tudja magában tartani a gondolatait. Elég egy meggondolatlan megjegyzés Johnny születésnapján, ahol jelen van az egész család, és Cara megszellőzteti az összes családi titkot. Az ezt követő tisztázás során minden felnőtt azon töpreng, nincs-e itt az ideje, hogy – végre – felnőjenek? 
A Felnőttek egy új, szenzációsan szórakoztató , megható és hangos nevetésre fakasztó regény Marian Keyes tollából.

 


 

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/x1OWF_1DufcfooN5aLZCJloF2dlcoZPmVqapdARRxUQ1BdvqmK_bmsaLz5bt8ZB62cGGBaeyjt-9S2ZMUYjcbGCKCENQmUtnxCEP=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/churchilllanyok.jpg

Rachel, Trethewey: A Churchill lányok
Winston lányainak története

Nagy-Britannia legjelentősebb politikusának lányai akkor is igényt tarthatnának az olvasó figyelmére, ha nem lennének önmagukban is rendkívüli személyiségek. Diana, a politikusfeleség, Sarah, a híres filmszínésznő és Mary, az aktív közszereplő nagyon különböztek egymástól, és az életük is másként alakult, de mindvégig erős testvéri szeretet kötötte őket össze. 

Mint a legbelső körbe tartozók, kulcsszerepet játszottak apjuk és az ország sorsában. A könyv nemcsak az ő hol boldog, hol nyomorúságos életükbe nyújt betekintést, maga Churchill és a korabeli Nagy-Britannia is ott van minden oldalon – olyan közelségben, ahogyan még sohasem láttuk.
 


 

https://ci5.googleusercontent.com/proxy/mVS7U4Gh77DcmoPQo0lhZJRdvSsDNx8N8qnvOOdMCfoDf1A9Rl2u2jBHqpa2Ub6KtGm5m4QPoeJA0GDRWxYvtxhV=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/barmit.jpg

Cohen-Sandler, Roni: Bármit, csak a mobilomat ne, anya!
Hogyan tarthatsz fenn megértő és szeretetteljes kapcsolatot a lányoddal

Feltáró jellegű, naprakész forrás tizenéves lányokat nevelő felnőttek számára. Úgy érezheted, hogy a kiskamasz vagy tinédzser lányod egy teljesen más univerzumban nő fel, mint amelyben te felnőttél. A folyamatosan fejlődő technológia alkalmazása megváltoztatja a fiatal lányok szívét és elméjét, befolyásolja a fejlődésüket, önazonosságukat, önreflexiójukat, szociális készségeiket, információ befogadási és tanulási képességeiket. 

Sok anya érezheti úgy, hogy számára teljesen ismeretlen területen bolyong, és fogalma sincsen, hogyan kellene kezelnie ezeket a példátlan helyzeteket. A jó hír azonban az, hogy függetlenül attól, mennyire értesz a technológiához, még mindig Te vagy a legmegfelelőbb személy arra, hogy végigterelgesd a lányodat a kamaszkor kaotikus időszakán.
A Bármit, csak a telefonomat ne, anya! című könyvben
Dr. Roni Cohen-Sandler több tucatnyi tizenéves lánnyal és az édesanyjukkal készített interjúra, több évtizedes klinikai és személyes tapasztalataira támaszkodva megmutatja az édesanyák számára, hogyan kezeljék a tizenéves lányok nevelésének modern kihívásait. Jól érthető, praktikus tanácsok mellett különféle stratégiákkal segít abban, hogy mélyrehatóbban megértsd a lányodat és mindazt, amit átél, valamint abban, miként tarthatsz fenn egy igazán szoros és szeretetteljes kapcsolatot vele. Tudd meg, miként segíthetsz neki, hogy a szorongató érzések és helyzetek esetén is a belső erőforrásaira támaszkodjon, &eacu te;s ezáltal önmaga leghitelesebb, legegészségesebb változatává váljon.


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/LPdgrMkvkMhaOMdADPIG5LHN69OUjDq5aq89tHKBR1HkH2WraHlP8qMXusmKvIObvf3-7nXYuPSdR_tz7O4I8b8tfQ=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/szemkez.jpg

Schwarz Regina: Szem, kéz, pocak

Hol a szemem, hol a fülem, hol az orrom, hol a kezem, hol lábam? Hol vannak az ujjaim? És a pocakom?

A kedves versike segítségével a picik könnyen megismerkedhetnek a testükkel!


A könyvajánlók és könyvborítók a www.moly.hu oldalról származnak.

 

Folyóirat ajánló

 

https://ci5.googleusercontent.com/proxy/JPSyXbiJDTto0WvKWodfAXVupuebF4YRZQDARNThjjNI9_UdojPjkRpG5kEkHUjWlhjxVv4fLHp5hSbZk0N06g=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/am17.jpg

 

Autó Motor

"Az Autó-Motor továbbra is hazánk legpatinásabb és legolvasottabb közlekedési témájú magazinja, hitelessége, témaválasztása szakmai körökben is elismert és népszerű. 
A magazinban mindenki talál magának olvasnivalót, a legfrissebb járműújdonságok, a modellek bemutatói, menetpróbái és hazai tesztjei – a személyautóktól kezdve a motorkerékpárokon át a haszongépjárművekig. 

A lapból természetesen a használt autókkal, a járműtechnikai újdonságokkal, a tuning műfajával, a tanácsadási ötletekkel és a közlekedést érintő közérdekű témákkal foglalkozó rovatok sem hiányoznak. 
Az Autó-Motor olvasói a technikai sport legnépszerűbb szakágainak eseményeiről is időszerű tájékoztatást kapnak."

Online elérhetőség: https://www.automotor.hu/
Forrás: http://lapcentrum.hu/auto-motor-elofizetes-833

 
 

 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/E9LXdkRH7-MYB2rKsXnaWOVAqxOTbcQcxqRpt-unISOz1a3ZTh7Cqw9feAIwzeV-B38Q2L2QA0s9wIhbm0PF2Uls-FzDfBOLwg=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/MPRI202210(1).png

Príma Konyha

"Életmód, család, otthon. A kategória lapjai közt minden érdeklődő életkortól függetlenül megtalálja a számára vonzó, informatív, szórakoztató kikapcsolódás lehetőségét. 
A Príma Konyha magazin egy olyan gasztronómiai magazin, ahol tényleg megfőzzük az ételeket. Garantáltan kipróbált ételrecepteket és érdekességeket kínálunk minden hónapban."

Online elérhetőség: https://www.primakonyha.hu/
Forrás:
https://eshop.posta.hu/storefront/hirlapok/eletmod-csalad-otthon/prima-konyha-magazin/prodB062518.html
https://praktikawebshop.hu/prima-konyha-20211-1466


A lapszámok a könyvtárunkban elérhetőek és a legfrissebb számok kivételével 10 napra kikölcsönözhetőek.


 

DVD ajánló

 

Az október hónap a horror jegyében telik.
Könyvtárunkban számos film kölcsönözhető a halloween témában.

A filmajánlók forrása: www.snitt.hu
 

https://ci6.googleusercontent.com/proxy/luNXNaD9gABjjiEiuOJwvT4CasfA1e4C1C26rCbkb__ccMPx7ClIyNlV4JPhJ8XdGHkIDqOZy8XvggsW0iEK_pXgNA=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/barlang.jpg

A barlang (2005)

Egy esztendővel a tragikus baleset után újra találkozik a hat barátnő. 
A szokásos évi kalandtúrájukra ezúttal Appalache-hegység egyik barlangrendszerét nézték ki. A föld mélyében újra utoléri őket a balszerencse, kőomlás eltorlaszolja a felszínre vezető utat. 

Kiderül, hogy Juno, az expedíció vezetője, egy feltérképezetlen barlangba hozta őket, így senkitől sem számíthatnak segítségre. Ráadásul a föld alatt még leselkedik rájuk valami vagy valaki, amely tökéletesen alkalmazkodott a sötétséghez. Amikor a rájönnek, hogy ők a préda, harcba szállnak a kimondhatatlan szörnyűség ellen.


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/nm5oGEXrhS4C1DPO354nrTToxaFoEwl98gMWcNqs7kvygM4CwIajYYNTB5mzNZ8LORDHoYNhEvhpa8xIPo6k=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/fiu.jpg

A fiú (2016)

A The Inhabitant című horror története egy angol arisztokrata család gyönyörű otthonában játszódik. A fiatal és kedves Greta új reményekkel érkezik a kissé zárkózott angol házaspárhoz, akik gyermekük mellé kerestek nevelőt.

A lányt sokként éri, hogy új kis tanítványa egy élethű bábu, akiről ugyanúgy kell gondoskodnia a szülők távollétében, mintha élő ember volna, s egy lista minden pontját be kell tartania: nem szabad egyedül hagynia a fiút, meg kell etetnie stb. Ám a lány nem veszi komolyan ezeket a szabályokat, s hamarosan megtapasztalja, hogy a kisfiú nagyon is életben van.


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/nVI_qkc4XDDEJff1Nx_nqbD9cIPnicxOX4TRIbMjK1k4wO5rGcZ5tI4JeOTb9ZYIpUTcZCwlvx0ajDzkqLl4SRJ0QTYDGUc=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/alom_doktor.jpg

Álom doktor (2019)

Danny Torrence felnőtt. A Szépkilátás Hotelben átélt traumák azóta is kísértik az Ewan McGregor által megszemélyesített Danny-t. Alkoholhoz nyúl, hogy elnyomja belső démonait, ám, mikor leküzdi káros szenvedélyét, és egy hospice-ban munkát vállal, a régi démonok feltámadnak.
 
A hospice lakói által 'Álom doktor'-nak becézett férfi képességei akkor élednek fel, amikor találkozik egy lánnyal, aki még nála is erősebben ragyog. Visszatérnek régi emlékei és félelmei is. 

 


 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/hfb1N4R8EriEhCVCtJKJKvIzqmsX7-R8pf8QnGXUWyPQ7HzqMZeDgkiKpsIv7-FyLGIARMd2VX17fGJ8nG6_ihWd1OXIHG7PtVg=s0-d-e1-ft#http://javk.dfmvk.hu/webimages/files/hazazutcavegen.jpg

Ház az utca végén (2012)

Sarah nemrég vált el, szinte még meg sem száradt a pecsét a válási papírján. Az asszony új életet akar kezdeni a tini lányával, Elissával. Hamarosan meg is találják álmaik házát az egyik előkelő kisvárosban. 
Néhány megdöbbentő esményt követően megtudják, hogy a szomszédságukban, az utca végén álló házban évekkel ezelőtt szörnyű bűncselekmény történt. Egy lány megölte a szüleit, és utána eltűnt. 

A gyilkosságot csak a bátyja, Ryan élte túl. Elissa összebarátkozik a fiúval, ám kiderül, hogy a múlt árnyai kísértenek.
 

 

Impresszum

 

Megjelenik havonta
 

Elérhetőségek:

József Attila Városi Tagkönyvtár
8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.

Tel.: +36 92 596-830, 596-831, +36 30/674-6091
e-mail: 
javtk@dfmvk.hu
www.javk.hu


Nyitvatartás:
Hétfő: 12.00 - 18.00
Kedd - péntek: 9.00 - 18.00
Szombat: 8.30 - 12.00

 

JAVK Olvasóinkért Könyvtári Alapítvány
Adószám: 18959662-1-20

 

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK