2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Múzeumpedagógiai kínálatunk

2021. június 10. csütörtök, 15:46 - x 00., 00:00

Múzeumpedagógiai kínálatunk

Szervező

Kissné Kovács Ágnes
Tel.: (92)314-537
E-mail: muzped@gocsejimuzeum.hu

Témanap

"Aki keres, talál..."

Rendelhető

A gyerekek több csoportban, feladatkártyákkal, térképpel járják végig a Göcseji Falumúzeum területét. A foglalkozás során játszva szereznek ismereteket a göcseji népiépítészetről, a mezőgazdasági tevékenységekről és a paraszti és a házkörüli munkák során használt tárgyakról. A csoportok a felfedező túra végén ismereteikről beszámolnak egymásnak. 

Felsősök

"Aki nem dolgozik, ne is egyék..."

Rendelhető

Hogyan éltek, és milyen épületekben laktak a régi világban a göcseji emberek és a gyermekeik? Mivel foglalkoztak, milyen eszközöket használtak? Mind ezt egy történetbe foglalva ismerhetik meg a gyerekek: a gazda és a gazdaasszony vásárba mentek, s a házukat a gazdasággal együtt ránk bízták. A napi teendőket el kell látni - ház rendben tartása, állatok etetése, kerti munkák.

ÓvodásokAlsósok

"Az öreg malom boldogsága"

Rendelhető

A program alapja Az öreg malom boldogsága -Göcseji kalandárium gyermekeknek című mesekönyv. A történetek a Göcseji Falumúzeum portáin játszódnak, olvasásuk-hallgatásuk során megelevenedik a korabeli falu. A foglalkozást maga az író vezeti, aki visszarepíti a gyerekeket a hajdan élt göcseji emberek életébe. A meséken keresztül megismerhetik hogyan is teltek régen a falusi emberek napjai.

ÓvodásokAlsósok

"Etessük meg a lovakat..."

Rendelhető

Ahhoz, hogy a lovakat etetni tudjuk, sok munkát el kell végezni. El kell menni takarmányért, jelen esetben almáért, azt le kell szedni, haza kell vinni. A lovakat az etetéshez össze kell terelni, s miután jól laktak, itatni és járatni is kell őket.

A történetet egy játékos versenyen keresztül élhetik át a gyerekek.

Ajánlott: óvodás kortól általános iskola 4. osztály.

ÓvodásokAlsósok

A vándorfazekas és barátai

Rendelhető

A vándorfazekas kérésre eljön a Göcseji Falumúzeumba és beavatja a gyerekeket mesterségének fortélyaiba. Minden résztvevő kipróbálhatja az agyagozást, korongozást. Közben megismerkednek a korabeli göcseji falu életével, házaival, használati tárgyaival. Ha a fazekasság mellett vagy ahelyett más kézműves tevékenységet próbálnának ki látogatóink, arra is van lehetőség.

ÓvodásokAlsósokFelsősökKözépiskolások

Zöld ösvény-tanösvény

Rendelhető

Különleges kapcsolata volt a természettel a régi falusi embernek. Ösztönösen vigyázott rá, mert az élete, a megélhetése múlhatott ezen. Más lett a mai emberek viszonya a környezethez, de sok olyan régi tudás, tapasztalat gyűlt össze a korábbi évszázadok alatt, amit nem érdemes elveszíteni. Hogy ez ne így legyen, abban nyújt segítséget a „Zöld ösvény-tanösvény”.

ÓvodásokAlsósokFelsősökKözépiskolások

 

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK