2021.10.27., szerda - SzabinaZalaegerszeg időjárása

Programajánló

Németh János keramikusművész állandó kiállítása

2018. január 16. kedd, 09:17 - x 00., 00:00

Szeretettel várjuk Önöket Németh János keramikusművész állandó kiállításán minden hétköznap 9.00-17.00 óra között.

Nem csupán az utcán botlik lépten-nyomon ismerősökbe, de ismeri a város házait, utcáit, tereit, fáit, és ismeri a települést körülölelő dombokat, az alattuk csörgedező patakokat, a dombhátra felfutó, gyöngyöző bor ígéretét hordozó szőlősorokat, a lengő kalászokkal ékes mezőket, s ugyanúgy a félhomályos, hűvös göcseji erdők titokzatos világát is.

Gyönyörködik az emberkéz-alkotta ősi templomok hófehér falában, a csengő muzsikát hordozó harangtornyokban, a Megváltó teste által megszentelt útszéli feszületekben, a védelmező szentszobrokban. Ismeri az egyszerű alkotásokat létrehozó emberek generációk során keresztül halmozódó bölcsességét, átéli világlátásukat. Közülük való.

Bár az Iparművészeti Főiskolán a legkiválóbb mesterek képezték, elismert művészként bejárta a fél világot, megismerte és alkotásaiban felhasználja a nagy kultúrkörök sokat csodált alkotóinak üzenetét, mindig is közülük való marad. Az a művész, aki a zalai emberek számára ajtót nyitott a világra, azonban ezen az ajtón a másik oldalról is van átjárás.

Bárhol jelenjenek is meg a zalai föld sarát a művész leleményességével átlényegítő művei, köztéren vagy kiállítótermek hangsúlyos pontjain, mindig annak a göcseji embernek a múltat a jelenben is megélő életszemléletét sugározzák, aki pontosan tudja, hogy annak szerves részeként felelősséggel tartozik a világ folyásáért, és jó sáfárként a neki adatott javakért. Németh János minden munkája ezt a felelősséget tükrözi.

- 1934: Zalaegerszegen született
- 1958: a budapesti Iparművészeti Főiskola Kerámia Szakán diplomázott, Gádor István és Borsos Miklós tanítványaként.
- 1969-től szabadfoglalkozású művész, szülővárosában él és alkot.
- 1970: Munkácsy-díj
- 2005: Pro Arte Hungarica-díj
- 2008: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje; Műveit Magyarországon és külföldön számos csoportos és mintegy hetven egyéni kiállításon mutatták be.

 

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK