2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Programajánló

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

2021. október 01. péntek, 10:38 - október 23., 00:00

OKTÓBERI programajánló!

1.

Idősek világnapja

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

2

Murcifesztivál

Salla” Művelődési Központ és Könyvtár, Zalalövői Borbarát Kör Egyesület

Zalalövő

6.

Irodalmi szalon, Salla galéria

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

9.

Nyitott porta: Lekvárfőzés, kenyér és langalló sütés, népi játékok

Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület

Íjászpark

5-11.

Országos könyvtári Napok helyi rendezvényei

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

13.

Őszi versmondó verseny óvodásoknak (Zalai Gyermekkönyvhetek)

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

14.

Világjárók klubja

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

16.

Ismerd meg Zalalövőt túra

Zalalövő Tájház Egyesület

Zalalövő

23.

Október 23-i Ünnepség

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

„Salla” Művelődési Központ és Könyvtár

 

 

Kiállítások

Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatójának fotókiállítása Tájak – Ízek – Hagyományok címmel
Bischofné Hesinger Katalin művelődésszervező Szín-Játék című képzőművészeti kiállítása
Fotótörténeti kiállítás a Zalalövői Nyugdíjas Klub harmincegy évéből, mellyel az “Életet az Éveknek” Országos Nyugdíjas Szövetség megalakulásának harmincadik évfordulójára emlékezünk

 

A Petőfi utca 20. századi házai között bújik meg egy a XIX. század elején épült parasztház.

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/1.jpg

 

A Petőfi utca 20. századi házai között bújik meg egy a XIX. század elején épült parasztház. A 35-ös házszámba postás rég nem hoz már levelet, csomagot. Annál több a látogatója, lévén, hogy itt található Zalalövő tájháza.

A portára két kapun juthatunk. A baloldali nagy kapu a jószágok és a szekerek közlekedését szolgálta, míg a bal oldali kis kapun a ház népe, és a vendégek jártak ki-be. Az udvart L alakban szegélyezi a boronafalú, zsupptetővel fedett ház. A kiskapun belépve jobbról találjuk a pincelejárót. A pince a tisztaszoba alatt található. Itt tárolták a krumplit, a zöldségféléket, répát, burgunit (takarmányrépát). A ház teljes hosszában pitvar húzódik. Innen nyílnak a különböző helyiségek. Minden helyiség az udvarról közelíthető meg. Csak a konyha és a hálószoba között van a házon belül ajtó. A ház első helyisége a tisztaszoba, melynek ablakai az utcára nyílnak. A tisztaszobát leginkább vendégek számára tartották fenn, de itt aludtak a lányok is.

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/2.jpg

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/3.jpg

A mások helyiség a konyha. A konyha legfontosabb „berendezési tárgya” a füstöskemence volt, amely ma már nem látható, mert az 1900-as évek elején helyét az akkor sokkal korszerűbb úgynevezett mászókéményes cserépkemence foglalta el. Ez látható ma is a konyhában. A kályha halványsárga csempéit Lung János kályhás mester (Lékai László bíboros édesapja) égette szomszédos műhelyében.

A konyhából nyílik a hálószoba, amelyben az öregek aludtak. A szobában megcsodálhatjuk a 150 éves faragott bútorokat, és korabeli használati tárgyakat.
A hálószoba mögött helyezkedik el a kamra, ahol a különböző élelmiszereket tároltak. A kamra padlójába vájva egy egy méter hosszú és 70 cm mély gödröt találhatunk, amely az 50-es éveket idézi. Ebben a gödörben rejtegették a „feketevágásból” származó húsokat a hatóságok elől. A kamrában volt még a helye a dagasztóteknőnek, a kovászkelesztőnek, valamint a kenyérsütéshez használt kellékeknek.

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/4.jpg

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/5.jpg

A kamrát az éléskamra követi, ahol a lekvárokat, befőtteket, a télire eltett savanyúságokat tárolták. A gerendákra akasztották fel a füstölt sonkákat, a kolbászokat.
Az épület a kamra után L alakban megtörik, és az istállóban folytatódik. Az istálló nemcsak a tehenek, lovak szálláshelye volt, de itt aludtak télen a fiúk is a gerendába vájt szénával kibélelt priccsen.
A ház utolsó, egyben legnagyobb helyisége az istállóhoz épített pajta. Itt kaptak helyet a mindennapok mezőgazdasági eszközei, mint a szekér, a rosta, az eke, a szecskavágó, a cséphadaró, a borona.

A ház legvégében található a fészer, ahol az állatoknak télire szánt szénát és abrakot tárolták.
Az udvart bal oldalon az ól zárja le, ám ez nem a ház folytatása, hanem különálló építmény a disznók, baromfik és a birkák, juhok számára.
Az udvar dísze még a lövői porták elengedhetetlen kelléke a kerekes kút is.
A porta mögött terül el a házhoz tartozó, mintegy két holdas birtokocska.A ház eredetileg az 1986-ban elhunyt Kovács Sándor tulajdona volt, akinek nagyon sokat köszönhetünk, mert nemcsak a városra (akkor még falu) hagyta a birtokot, hanem szakavatott tanácsai nagyban segítették a szakszerű helyreállítást is.

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/6.jpg

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/7.jpg

A “Salla” Művelődési Központ kezelésében lévő Tájházat meglátogatók az intézmény által kiküldött munkatárs segítségével tekinthetik meg.

Időszak: május 1. – október 30.

Nyitvatartás:

 

Délelőtt

Délután

Hétfő

Kedd

9:00-12:00

13:00-16:00

Szerda

9:00-12:00

13:00-16:00

Csütörtök

9:00-12:00

13:00-16:00

Péntek

9:00-12:00

13:00-16:00

Szombat

Vasárnap

9:00-12:00

13:00-16:00

Kulcs kérhető:
8999 Zalalövő, Szabadság tér 2.

Előzetes bejelentkezés:
“Salla” Művelődési Központ
8999 Zalalövő, Szabadság tér 2.
Tel.: 30/399-6331; 92/371-004 ; 30/870-0893

Belépőjegy árak:
Felnőtt: 300.- Ft
Gyerek, diák, nyugdíjas: 150.- Ft
A belépőjegyek ára az ÁFA-t tartalmazzák!

Díjtalan a belépés:

 • kiskorúaknak 6. életévük betöltéséig;
 • a fogyatékossággal élőknek, valamint kísérőiknek (jogosultanként legfeljebb 1 fő);
 • a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezőknek.

Díjtalan a belépés az Európai Gazdasági Térség állampolgárainak:

 • amennyiben közoktatásban dolgozó pedagógusok, illetve felsőoktatásban foglalkoztatott oktatók;
 • amennyiben közgyűjteményekben vagy közművelődési intézményekben szakmai munkakörben foglalkoztatott dolgozók.

 

A ZALAEGERSZEGI GÖCSEJI MÚZEUM KIÁLLÍTÓHELYE
ÜZEMELTETI A “SALLA” MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/1-1.jpg

A kiállító helyiségekben jelenleg egy 1999-ben rendezett állandó kiállítás van, amelynek címe: Zala megye római kora, valamint egy kamara-kiállítás a 3 terem nagy központi vitrinjében: Kereskedelem, amphorák és “terra sigillaták”.

Az állandó kiállítás első terme a megye római korára jellemző temetkezési szokásokkal foglalkozik, az ezzel kapcsolatos tárgyi anyagot mutatja be. A falak mentén sírkövek, és egy -a csontok befogadására alkalmas – kis kokoporsó (ún. ossuarium) látható. A kövek a Kr. utáni I.-II. sz. fordulójától a IV. sz.-ig keltezhetők. Kiemelkedik közülük a zalabaksai lelőhelyű vadászjelenetet ábrázoló nagy sztélé, amely egy felszabadított rabszolgának és családjának emlékét őrzi, érdekes a bagodvitenyédi kő is, amely úgy ábrázolja a családot (apa, anya és gyermekük), mintha egy múlt század eleji családi fotográfiára készülnének.

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/2-1.jpg

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/3-1.jpg

A terem közepén egy ausztriai lelőhelyű gazdag halomsír makettje látható. A falakon a római kori halomsíros temetkezés elterjedését érzékeltető térképek vannak Közép Európa, ül. Zala megye vonatkozásában. Ezek a térképek jól mutatják, hogy területünk e rítus európai elterjedésének a keleti határán van. A további képek a halomsíros temetkezés építészeti perspektíváit demonstrálják az etruszk temetők halomsírjaitól a Pantheonig.

A második terem a mindennapi élet tárgyi anyagát mutatja be Zala megyei leletek alapján. A vitrinekben a helyben előállított és importált kerámiaanyag, a mécsesek, fémtárgyak, csatok és biztosítótűk (fibulák), ékszerek, író- és varróeszközök, fenőkövek, orsógombok stb. láthatók. A falakon térképek, amelyek a lelőhely birodalmon belüli, és a provincián belüli elhelyezkedését mutatják, valamint egy falutérkép, amely a feltárások színhelyeit ismerteti a nézővel. Egy rajzon a romkert nagy villa publicá-jának rekonstrukciója is szerepel. További képek a provincia római kori anyagának fontosabb, érdekesebb darabjait mutatják be.

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/4-1.jpg

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/5-1.jpg

A harmadik terem tulajdonképpen egy tipikus római ház átriumának installációja. A falakon levő nagyméretű fényképek közül az egyik egy ilyen átriumos pompeji villa belső udvarának fotója. A többi falon a villaépítészet dekorációjának legszebb darabjait láthatjuk (Villa dei misteri, Flóra) egy hispániai villa padlómozaikja, és Hadrianus tiburi villájának képe madártávlatból. A bejárattól jobbra a Zala megyei alsórajki villa színes padló-mozaikjának rekonstrukciós rajza látható. A terem sarkaiban zalalövői hombárok illamfora a legújabban feltárt leletanyagból.

A romkertben Salla fő periódusaiból a IV. szd.-i úti állomás nagyobb részlete, és egy II. szd.-i, fürdővel ellátott polgárház helyiségei láthatók.
A IV. szd-i létesítmény méreteire jellemző, hogy falait 270 cm mélyen alapozták, és hogy nincs a mai Zalalövőn ekkora középület, beleértve a templomot és az iskolát is. A romkert mai állapotában ez a hatalmas épület csak félig van feltárva, mégpedig É-D irányú átlójától K felé eső részén. Itt halad el mellette a távolsági kereskedelmet bonyolító Borostyánkő út, amelynek burkolata több helyen eredeti állapotában megmaradt. A falak a körülményekhez képest jó állapotban vannak.

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/6-1.jpg

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/7-1.jpg

A II. szd.-i fürdő objektumai sokkal rosszabb állagúak, mert ezek védelmét feltárásuk után csak részben tudtuk biztosítani, pedig ennek az épületnek a minősége vetekszik a IV. szd.-i villa publicáéval.

Időszak: május 1. – október 30.

Nyitvatartás:

 

Délelőtt

Délután

Hétfő

Kedd

9:00-12:00

13:00-16:00

Szerda

9:00-12:00

13:00-16:00

Csütörtök

9:00-12:00

13:00-16:00

Péntek

9:00-12:00

13:00-16:00

Szombat

Vasárnap

9:00-12:00

13:00-16:00

Előzetes bejelentkezés:
“Salla” Művelődési Központ
8999 Zalalövő, Szabadság tér 2.
Tel.: 92/371-004 ; 30/870-0893; 30/399-6331

Belépőjegy árak:
Felnőtt: 500.- Ft/fő
Gyerek, diák, nyugdíjas: 250.- Ft/fő
Csoportos felnőtt (8 főtől): 350.- Ft/fő
Csoportos gyerek, diák, nyugdíjas (8 főtől): 200.- Ft/fő
Családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 1000.- Ft
A belépőjegyek ára az ÁFA-t tartalmazzák!

Díjtalan a belépés:

 • kiskorúaknak 6. életévük betöltéséig;
 • a fogyatékossággal élőknek, valamint kísérőiknek (jogosultanként legfeljebb 1 fő);
 • a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezőknek.

Díjtalan a belépés az Európai Gazdasági Térség állampolgárainak:

 • amennyiben közoktatásban dolgozó pedagógusok, illetve felsőoktatásban foglalkoztatott oktatók;
 • amennyiben közgyűjteményekben vagy közművelődési intézményekben szakmai munkakörben foglalkoztatott dolgozók

 

A ZALAEGERSZEGI GÖCSEJI MÚZEUM KIÁLLÍTÓHELYE
ÜZEMELTETI A “SALLA” MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/1-1.jpg

A kiállító helyiségekben jelenleg egy 1999-ben rendezett állandó kiállítás van, amelynek címe: Zala megye római kora, valamint egy kamara-kiállítás a 3 terem nagy központi vitrinjében: Kereskedelem, amphorák és “terra sigillaták”.

Az állandó kiállítás első terme a megye római korára jellemző temetkezési szokásokkal foglalkozik, az ezzel kapcsolatos tárgyi anyagot mutatja be. A falak mentén sírkövek, és egy -a csontok befogadására alkalmas – kis kokoporsó (ún. ossuarium) látható. A kövek a Kr. utáni I.-II. sz. fordulójától a IV. sz.-ig keltezhetők. Kiemelkedik közülük a zalabaksai lelőhelyű vadászjelenetet ábrázoló nagy sztélé, amely egy felszabadított rabszolgának és családjának emlékét őrzi, érdekes a bagodvitenyédi kő is, amely úgy ábrázolja a családot (apa, anya és gyermekük), mintha egy múlt század eleji családi fotográfiára készülnének.

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/2-1.jpg http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/3-1.jpg

A terem közepén egy ausztriai lelőhelyű gazdag halomsír makettje látható. A falakon a római kori halomsíros temetkezés elterjedését érzékeltető térképek vannak Közép Európa, ül. Zala megye vonatkozásában. Ezek a térképek jól mutatják, hogy területünk e rítus európai elterjedésének a keleti határán van. A további képek a halomsíros temetkezés építészeti perspektíváit demonstrálják az etruszk temetők halomsírjaitól a Pantheonig.

A második terem a mindennapi élet tárgyi anyagát mutatja be Zala megyei leletek alapján. A vitrinekben a helyben előállított és importált kerámiaanyag, a mécsesek, fémtárgyak, csatok és biztosítótűk (fibulák), ékszerek, író- és varróeszközök, fenőkövek, orsógombok stb. láthatók. A falakon térképek, amelyek a lelőhely birodalmon belüli, és a provincián belüli elhelyezkedését mutatják, valamint egy falutérkép, amely a feltárások színhelyeit ismerteti a nézővel. Egy rajzon a romkert nagy villa publicá-jának rekonstrukciója is szerepel. További képek a provincia római kori anyagának fontosabb, érdekesebb darabjait mutatják be.

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/4-1.jpg

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/5-1.jpg

A harmadik terem tulajdonképpen egy tipikus római ház átriumának installációja. A falakon levő nagyméretű fényképek közül az egyik egy ilyen átriumos pompeji villa belső udvarának fotója. A többi falon a villaépítészet dekorációjának legszebb darabjait láthatjuk (Villa dei misteri, Flóra) egy hispániai villa padlómozaikja, és Hadrianus tiburi villájának képe madártávlatból. A bejárattól jobbra a Zala megyei alsórajki villa színes padló-mozaikjának rekonstrukciós rajza látható. A terem sarkaiban zalalövői hombárok illamfora a legújabban feltárt leletanyagból.

A romkertben Salla fő periódusaiból a IV. szd.-i úti állomás nagyobb részlete, és egy II. szd.-i, fürdővel ellátott polgárház helyiségei láthatók.
A IV. szd-i létesítmény méreteire jellemző, hogy falait 270 cm mélyen alapozták, és hogy nincs a mai Zalalövőn ekkora középület, beleértve a templomot és az iskolát is. A romkert mai állapotában ez a hatalmas épület csak félig van feltárva, mégpedig É-D irányú átlójától K felé eső részén. Itt halad el mellette a távolsági kereskedelmet bonyolító Borostyánkő út, amelynek burkolata több helyen eredeti állapotában megmaradt. A falak a körülményekhez képest jó állapotban vannak.

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/6-1.jpg

http://www.sallamkk.hu/wp-content/uploads/2017/05/7-1.jpg

A II. szd.-i fürdő objektumai sokkal rosszabb állagúak, mert ezek védelmét feltárásuk után csak részben tudtuk biztosítani, pedig ennek az épületnek a minősége vetekszik a IV. szd.-i villa publicáéval.

Időszak: május 1. – október 30.

Nyitvatartás:

 

Délelőtt

Délután

Hétfő

Kedd

9:00-12:00

13:00-16:00

Szerda

9:00-12:00

13:00-16:00

Csütörtök

9:00-12:00

13:00-16:00

Péntek

9:00-12:00

13:00-16:00

Szombat

Vasárnap

9:00-12:00

13:00-16:00

Előzetes bejelentkezés:
“Salla” Művelődési Központ
8999 Zalalövő, Szabadság tér 2.
Tel.: 92/371-004 ; 30/870-0893; 30/399-6331

Belépőjegy árak:
Felnőtt: 500.- Ft/fő
Gyerek, diák, nyugdíjas: 250.- Ft/fő
Csoportos felnőtt (8 főtől): 350.- Ft/fő
Csoportos gyerek, diák, nyugdíjas (8 főtől): 200.- Ft/fő
Családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 1000.- Ft
A belépőjegyek ára az ÁFA-t tartalmazzák!

Díjtalan a belépés:

 • kiskorúaknak 6. életévük betöltéséig;
 • a fogyatékossággal élőknek, valamint kísérőiknek (jogosultanként legfeljebb 1 fő);
 • a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezőknek.

Díjtalan a belépés az Európai Gazdasági Térség állampolgárainak:

 • amennyiben közoktatásban dolgozó pedagógusok, illetve felsőoktatásban foglalkoztatott oktatók;
 • amennyiben közgyűjteményekben vagy közművelődési intézményekben szakmai munkakörben foglalkoztatott dolgozók

 

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK