2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Programajánló

VÁNDORTÁBOR

2021. június 21. hétfő, 10:58 - augusztus 02., 00:00

VÁNDORTÁBOR

1 hét, 6 éjszaka, 700 kilométer, 1 millió lépés – 2021-ban már 10 varázslatos útvonalon (ebből az egyik zalai) várnak az Erdei Vándortáborok minden felsős és középiskolás diákot, akik testközelből szeretnének megismerkedni hazánk természeti és kulturális értékeivel, valamint megtapasztalni az # erdeivándor életérzést. Kapcsolódjatok be, és kapcsoljatok ki!

Az erdei és vízi vándortábor Dél-Zalában különleges kombinált tábor azoknak, akik nem csak gyalogos túrán ismerkednének a zalai tájjal és erdőkkel, hanem a Murán evezve is felfedeznék a folyó és a vízpart élővilágát.

Túránk Csömödér-Páka vasútállomástól indul. A kis zalai falvakat, pincesorokat körülölelő erdők változatos élővilága és domborzata sok érdekességet tartogat. Sétálhatunk közel 200 éves bükkösben, felfedezhetjük az erdő alatt megbújó hidegháborús bunkerrendszer építményeit, meglátogathatunk a fák közt megbújó különleges kápolnákat, utazhatunk az ország leghosszabb erdei vasútján, bejárhatjuk a Budafai Arborétum ösvényeit, mielőtt vízre szállunk.

Táborhelyek

1-2. éjszaka: Csömödéri Turistaszálló – A Zalaerdő Zrt. turistaháza
(emeleteságyakkal berendezett szobák, zuhanyzós fürdőszobák, közösségi tér, áramellátás)

3. éjszaka: Budafai Arborétum – Nomád táborhely
(telepített sátortábor, tisztálkodási lehetőség, korlátozott áramvételi lehetőség, wifi nincs, mobil térerő korlátozott)

4-6. éjszaka: Molnári
(vízitúra táborhely)

Létszámkorlátok és jelentkezési feltételek:

A különleges folyószakasz miatt a Dél-Zala vándortábor útvonalon egyedi létszámkorlátok vannak:

  • minimális csoportlétszám: 15 diák + 2 kísérő
  • maximális csoportlétszám: 22 diák + 3 kísérő

Minden csoportban kell lennie legalább egy gyalogos vándortábor-vezető képesítéssel rendelkező pedagógusnak. A vízi szakaszon szakképzett vízitúra-vezetők kísérik a csoportot, így a vízi vándortábor-vezető képzés elvégzése nem kötelező.

Heti program:

1. nap:

Érkezés Csömödér-Páka vasútállomásra, ahonnan rövid sétával lehet eljutni a Csömödéri Turistaszállóhoz.

Délutáni programként a Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola különleges „bunkertúrájára” indulunk, majd az érdeklődők megnézhetik Öveges József professzor emlékházát Pákán, ahol vacsorázunk is, mielőtt visszatérnénk a szállásra.

2. nap:

Reggeli és a hideg csomagok kiosztása után indulhat a választott túra.

2A túra: Vétyemi Ősbükkös (19 km)

2B túra: Szécsisziget (16,3 km)

2C túra: 2 kápolna (14,5 km)

Különleges erdei élmény, amiért érdemes megmászni néhány dombot. A Csömödér Turistaszállótól a piros kereszt turista jelzés mentén haladva jutunk a Háromszenteki kápolnához, ahol kicsit megpihenhetünk. Innen a piros sáv jelzést követve haladunk Vétyempusztán keresztül a Vétyemi Ősbükkösig, ahol a közel 200 éves fák között érünk az Ősbükk pihenőhöz, majd visszasétálunk a szálláshoz.

Aprócska falu, különleges történetek, sok látnivaló.
A Csömödér Turistaszállótól a Háromszenteki kápolna érintésével, hegyi pincék között jutunk a Szécsiszigeti kilátóhoz. Lesétálunk a faluba, ahol a bivalyrezervátum, a vízimalom, a templom és az Andrássy-Szapáry kastély is érdekes látnivalót nyújt. A visszaúton haladhatunk Szécsiszigetet Csömödérrel összekötő, kis forgalmú aszfaltos út mentén is.

Szállásunktól először a Háromszenteki kápolnához indulunk. Hegyi pincék között jutunk a Szécsiszigeti kilátóhoz (B túrával megegyezően). Innen visszafordulunk, hogy egy erdei tisztáson megkeressük a XIII. században épült Mároki kápolnát, majd visszatérünk Csömödérbe.

Meleg vacsora a szálláson.

3. nap

Reggeli és a hideg csomagok kiosztása után elhagyjuk a szállást. A csoport a Csömödéri Állami Erdei Vasúttal indul Kistolmács irányába.

3A túra: Bázakerettye-Budafa (6 km)

3B túra: Kistolmács-Budafa (6 km)

Bázakerettyén- jó idő esetén -lehetőség van kipróbálni a termálfürdőt, majd innen túrázva juthat el a csoport a Budafai Arborétumban felállított nomád táborhoz.

A kistolmácsi tó szabadstrandján megmártózhatunk, majd indulhat a túra Budafára.

A szállás elfoglalása után az arborétumban 2,5 kilométer hosszú tókerülő sétát tehetünk a kanyargós ösvényeken, mielőtt megkapjuk a meleg vacsorát.

4-7. nap

Negyedik nap reggeli után elhagyjuk a szállást, és busszal indulunk Alsószemenyére a Murához, ahonnan vízen folytatódik a program.

Választható indulási napok:

  • június 21. (hétfő)
  • június 28. (hétfő)
  • július 5. (hétfő)
  • július 12. (hétfő)
  • július 19. (hétfő)
  • július 26. (hétfő)
  • augusztus 2. (hétfő)

IDŐTARTAM 7 nap/6 éjszaka
NEHÉZSÉG közepes
HOSSZ gyalogosan: ~30-40 km

Az Erdei Vándortábor túrák szervezője az Országos Erdészeti Egyesület.

További információ
erdeivandor.hu
Telefon:+36 1 212 7518

 

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK