2020.05.31., vasárnap - Angéla,Petronella Zalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Forinthitelem van, most már biztonságban vagyok. Ugye?

2020. január 02. csütörtök, 18:40
HIRDETÉS
Címkék:
A lakáshitelezés felfutása következtében a lakáshitel állomány is megnövekedett, és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően, a hitelintézetek is kedvező kamatozás mellett tudtak lakáshitelt nyújtani. Azonban ezúttal is felmerül a kérdés, hogy mindig az olcsóbb a jobb?

A deviza- és deviza alapú hitelek forintosításával és háttérbe szorulásával, az árfolyamkockázat is eltűnt, azonban a forinthiteleknek továbbra is lehetnek kockázatai. Jelen esetben nem a késedelembe eséssel járó törlesztési teherre térünk ki, hanem a kamatváltozás miatti kamatkockázatra. Ahogy az már-már köztudott, a lakossági hitelek kamatait jelentősen befolyásolhatja a jegybanki alapkamat, ami még most is történelmi mélyponton van. Azonban egy jelzáloghitel visszafizetése több évre, akár két évtizedre is kötelezheti az adóst, így a futamidő alatti kamatváltozás iránya megjósolhatatlan. Egy kamatemelkedés pedig a hitelek törlesztőrészleteinek drasztikus megnövekedését okozhatja.

A közérthetőbb és áttekinthetőbb feltételrendszerű, egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés mellett felvehető lakáshitelek elterjedése érdekében a Magyar Nemzeti Bank bevezette a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel besorolást, amit a hitelintézetek termékei önkéntes pályázat útján nyerhetnek el. Ezen konstrukciók számos előnye mellett a kamatkockázat is minimálisra csökkenthető, hiszen a kamatperiódus hossza – ami alatt a kölcsön törlesztőrészlete nem változik – 5, 10 vagy 15 év lehet, vagy a futamidő végéig fix kamat alkalmazható.

Ahhoz hogy minél inkább elkerüljük a kamatváltozás kockázatát, legyen szó lakáshitelről, személyi kölcsönről vagy egy áruhitelről, keressük mindig a futamidő végéig fix kamatozású konstrukciókat, melyek némileg drágábbak is lehetnek, azonban biztosan tudhatjuk, hogy a szerződéskötéskor vállalt törlesztőrészletünk nem fog változni.

A Magyar Nemzeti Bank a fogyasztói tudatosság elősegítése, valamint a már meglévő, referencia-kamatlábhoz kötött és legfeljebb egy évre rögzített hitelkamattal rendelkező jelzáloghitelek kamatkockázatának csökkentése érdekében több alkalommal is tájékoztatást adott ki a változó kamatozású hitelek kiváltásával kapcsolatosan. A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat megyeszékhelyeken működő irodáiban ingyenes tanácsadás keretén belül, a szakértő tanácsadók részletes tájékoztatást nyújtanak a különböző szolgáltatások jellemzőiről, az egyes konstrukciók előnyeiről és kockázatairól, értelmezik az egyedi szerződéseket.

További információk: www.mnb.hu/penzugyinavigator

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat zalaegerszegi irodájában a pénzügyi szolgáltatások teljes spektrumát érintő kérdés vagy panasz esetén ingyenes segítséget kérhet.

Elérhetőségek:

8900 Zalaegerszeg, Tompa M. u. 1-3. I.em. (a Göcsej Üzletház emeletén), Telefon: +36 30 699 0056 (ügyfélfogadási időben!) E-mail: zalaegerszeg@penzugyifogyaszto.hu, web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

Ügyfélfogadás:


HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  SZERDA: 11:00-17:00  //  PÉNTEK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK