2021.10.20., szerda - VendelZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Kapjon több megbecsülést

2019. november 24. vasárnap, 13:36
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Csáktornyai II. Lackfi István (1340–1397) főúr, főlovászmester, ország nádor életét és munkásságát mutatta be előadásában Kardos Gy. József nyugalmazott pedagógus a keszthelyi Fejér György városi könyvtárban.

II. Lackfi István országbíró

A helytörténet-kutatásban kiemelkedő szereppel bíró szakember már egy évtizede foglalkozik a névkutatással, oklevelek és egyéb dokumentumok vizsgálatával, mert a hatalmas történelmi személy, Keszthely „védőszelleme” – szerinte – a jelenleginél nagyobb megbecsülést érdemel az utókortól. Károly Róbert és Nagy Lajos királyok mellet a Hermány nemzettség leszármazottjára is, mint városalapítóra tekinthetünk, ezért az aktív lokálpatrióta külön könyvet kíván írni, bemutatva a főúr összes érdemeit. Az ország egyik legnagyobb tekintéllyel rendelkező főnemese 1368 körül telepíttette be Keszthelyre a ferenceseket, akiknek a temploma az egykori Szent Lőrinc-kápolna helyén, a mai Fő téren épült fel. A nagy formátumú történelmi személyt Keszthelyen, a ferences templomban temették el. Gerecsei márványból készült, rontott latin feliratú, veres szárnyú sárkányt csöbör sisakkal ábrázoló címerrel ékesített sírköve fennmaradt.

A nádor emlékét a Fő téri templom előtt, a millennium évében felállított lovas szobor is őrzi. A 14. századi történelmünk legkiemelkedőbb, legnevezetesebb, legvagyonosabb, legtekintélyesebb és legbefolyásosabb családjának, a Lackfiaknak is a legnagyobb alakja: a kunok bírája, erdélyi vajda, horvát-dalmát bán, székely ispán, országnagy címeket is megkapta és 65 királyi vár fölött uralkodott. Már csak ezekért is, a jelenleginél nagyobb megbecsülést kell kapnia, mert a hely szelleme, a „Genius loci”, a városszeretet is többet követel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK