2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Megújult a köztemető Vasboldogasszonyon

2018. február 08. csütörtök, 19:16
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A helyben élők örömére tízmillió-kilencszázezer forint értékben megújították Vasboldogasszonyon a köztemetőt. A fejlesztéssel régi vágyát teljesítette be a majdnem hétszáz lelkes falu, amely 931.400 forint önerővel egészítette ki az állami forrást.

A község nem halmozott fel tartozást, így nem vett részt a belügyminisztérium adósságkonszolidációjában. A település így jutott 10 millió forintos pályázati forráshoz, amit a képviselő-testület által is szorgalmazott beruházásra fordítottak. A rendezett, a monori Kámea Consult kft. fővállalkozó vezetésével és alvállalkozók bevonásával szépen rendbetett, a mai kor igényeinek megfelelő tartalommal széppé varázsolt temetőben február elején tartott avatóünnepségen elsőként Miklós Péter helyi diák szavalt verset, majd a Kálmán Imréné vezetésével működő helyi népdalkör egyházi éneke hangzott föl.

Avatóbeszédében Mazzag Géza polgármester a beruházás jelentőségét azzal méltatta, hogy eddig egyetlen más falufejlesztési projekt kivitelezéséért sem kaptak annyi dicséretet, elismerő szót, mint a büszke, méltóságteljes és meghitt hangulatot sugárzó temető rendbe tételéért. A főbejárattól egy széles, 300 m2 nagyságú térkő-burkolatos sétány vezet a ravatalozóhoz, kiépítettek kandeláberes közvilágítást. 2x15 férőhelyes urnafal létesült és előkészítettek 5x1 férőhelyes urnás sírhelyet is. Pihenőpadokat és szeméttárolókat helyeztek ki, a ravatalozó háta mögött 145 m2 zúzottköves sétány kanyarog, de új 150 méteres táblás kerítést is felállítottak. A sírkertben korábban elhelyezett régi homokkő kereszteket az önkormányzat a Göcseji Falumúzeumnak adta át. A keresztekből a múzeum egy temetői bemutató helyet létesít a közeljövőben. A legmívesebb, viszonylag ép feszületet pedig megtartották, egy kőfaragó mesterrel renováltatták és kinevezték „mindenki keresztjévé”.

A megemlékezésen Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a kormányzat kistelepüléseket is segítő szándékát és az önkormányzat szerepvállalását dicsérte. A miniszteri biztos a vasboldogasszonyi sírkertet a legszebbek között említette. Az ünnepség zárásaként Kiss Gábor plébános megáldotta a felújított temetőt és a mindenki keresztjét, amelyeket a nemzetiszín szalag átvágásával, Magyarország kormánya és az önkormányzat nevében is felavattak.

A temetőt Mazzag Géza, Manninger Jenő és a kivitelezők nevében Komjáti Péter adta át.

A további falufejlesztési tervekről szólva a polgármester lapunknak kifejtette: várják a termelői piac létesítésére beadott pályázatuk eredményének kihirdetését. A falusi turizmus fellendítésére tervbe vették diákok nyári táboroztatására egy szolid pajtaszálló létesítését. A Sárvíz-patak völgyének keleti felén elterülő község vonzó természeti környezetének bemutatására bakancsos túraútvonalat fognak kialakítani. A vállalkozókkal jó partnerkapcsolatot ápolva azon dolgoznak, hogy minél több adóbevételre tegyenek szert, amit újabb fejlesztésekre fordíthatnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK