2021.04.18., vasárnap - Andrea, IlmaZalaegerszeg időjárása

Rövidhírek

Orbán-napi borünnep

2018. június 01. péntek, 17:44
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az V. Orbán-napi Borünnepre várták az érdeklődőket Vonyarcvashegyre, a vashegyi kápolna közelében levő Szent Orbán szoborhoz, ahol sort kerítettek az Orbán-szobor rituális megöntözésére.

Helyi, balatongyöröki, balatonedericsi nyolcféle fajtából összeállt jó cuveé borral locsolták meg a szentet, majd a rendezvény záró részében zamatos borokat kóstoltak.

Az ünnepségen elsőként Papp Ferenc, a Balaton-felvidéki Hegyközség vezetőségi tagja köszöntötte a megjelenteket. A da Bibere Zalai Borlovagrend képviseletében is felszólaló borász elismerte: a borosgazdák egyre jobban rá vannak szorulva a természet támogatására. Mint mondta: a tél után egyből a nyár következett, de ez, eddig, szerencsére nem ártott a szőlőnek, ami növekedését tekintve fél hónappal előbbre jár.

Péter Károly polgármester, a Balatoni Borbarát Hölgyek képviseletét is üdvözölve arról a népi megfigyelésről adott számot, hogy ha Orbán napján esik az eső, akkor savanykás lesz a bor. Szerinte: a helyben és a Balaton-felvidéken termő száraz borok méltán híresek s a borünnepek legfinomabb itókáinak számítanak.

A balatoni boros rendezvények nyitóeseményén dr. Brazsil József, a Da Bibere Borlovagrend Nagymestere a 3. századból származó püspök vértanú szerepvállalását méltatta. Állította: a szőlősgazdák, a kádárok és a kocsmárosok védőszentje a borászokat is éppúgy szereti. A helyi borászoknak a szezonban már 18 „parancsolt ünnepe” van. A virágzás időszakában csapadékra éhes a szőlő, amiből szerencsére ez ideig nem volt hiány. A nagymester figyelmeztetett: mindig van ok a búslakodásra, de vigyázzunk arra, hogy a jókedvünket soha, senki, el ne vegye!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK