2021.09.25., szombat - Eufrozina, KendeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egészségnevelés szívvel-lélekkel

2018. április 26. csütörtök, 19:29
Szerző és fotó: Antal Lívia
Idén harmincéves fennállását ünnepli a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület, mely 1988 őszén kezdte meg tevékenységét, hogy támogatást és információkat nyújtson a szívbetegeknek, a veszélyeztetetteknek és hozzátartozóiknak. A jubileumi ünnepséget a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartották, melyen felidézték az elmúlt 30 év emlékezetes eseményeit.

Dr. Németh Barnabás kardiológus főorvos, az egyesület elnöke ( 1. kép) elmondta, dr. Zörényi István belgyógyász-kardiológus főorvos vezetésével alakult meg a klub, ami 1994-ben kapta nevét. A 2001-től közhasznú egyesületként működő szervezet alapításának fontos célja az volt, hogy a betegeket közösségbe tömörítsék. Az egészség és a fittség megtartása érdekében ugyanis egy közösségben sokkal többet tudnak tenni. Havonta tartanak összejöveteleket, melyeken az egészségnevelő szakmai előadások mellett más témákban is elhangzanak tájékoztatók. Megünneplik a karácsonyt, a szilvesztert, a farsangot, és egyéb társasági programokat szerveznek, melyeket énekkaruk műsora is színesít. A tagok heti három alkalommal rekreációs tornán vehetnek részt. A város támogatásával többek között nordic walking botokat szereztek be, továbbá a zalaegerszegi kórház fizikoterápiás osztályára eszközöket vásároltak 2014-ben. Minden évben megméretik magukat a szív- és érrendszeri betegek országos sporttalálkozóján, dalkörükkel 2015 óta vesznek részt a révfülöpi nyugdíjas találkozón. Nagyon jó kapcsolatot ápolnak a muraszombati társszervezetükkel, valamint a pózvai Összefogás Egyesülettel. A szív világnapját minden szeptemberben megrendezik Zalai Nyitott Szív Egyesülettel közösen.

A jubiláló szervezetet dr. Orbán Csaba, a Nagyatádi Szív Egyesület, valamint a Magyar Szívegyesületek Országos Szövetségének elnöke is köszöntötte. Kiemelte, hogy a magyar akut szívellátás világszínvonalú, a szív- és érrendszeri megbetegedések prevenciójáról azonban ez nem mondható el. A szívegyesületeknek ezért jut fontos szerep a megelőzésre való törekvés tudatosításában, annak ellenére, hogy a tagok többsége már átesett infarktuson. Ők már egyszer megégették magukat, ezért hitelesek. Példamutatásukkal azt közvetítik, hogy igenis egészségesen kell élni. A Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület az elmúlt 30 évben sokat tett ezért, hangsúlyozta végül.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntőjében azt hangoztatta, hogy még mielőtt megbetegednénk, kellene sokkal többet tennünk egészségünk megtartása érdekében. A helyes táplálkozás és a napi mozgáson kívül olyan elfoglaltságokat, feladatokat is kell találnunk, amelyekért érdemes minden nap felkelnünk. Ha így teszünk, életünket egészségében tudjuk megélni, emelte ki.

Dr. Németh Barnabás, Nagy Józsefné (nagyatádi ügyvezető elnök) dr. Orbán Csaba, Balaicz Zoltán és Vigh László

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, a rendezvény fővédnöke személyes benyomásait is megosztva azt mondta, számára mindig különleges élmény az egyesület karácsonyi programján való részvétel. Éppen ezért úgy érzi, hogy ez nem csupán egy egyesület, sokkal inkább egy összetartó közösség, melynek tagjai már-már családi érzéseket táplálnak egymás iránt. A betegek szempontjából az egyesületi lét azt is jelenti, hogy a bajban nincsenek egyedül. Ez tehát a 30 év legfontosabb üzenete, húzta alá a polgármester.

Beszéde után kitüntető oklevelet adott át dr. Németh Barnabás elnöknek – Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület az egészségügyi felvilágosítás és nevelés terén az elmúlt harminc évben végzett kimagasló preventív tevékenységének elismeréséül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK