2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elhunyt Egervári Klára

2018. március 13. kedd, 11:05
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Néhány hete még a belvárosi élelmiszerüzlet pénztárosaival viccelődött, most meg szomorú hírt hallunk: elhunyt Egervári Klára Aase-díjas színész, érdemes művész, a Hevesi Sándor Színház társulatának örökös tagja.

Az 1936-ban, Vasason született színésznő két évvel ezelőtt ünnepelte 80. születésnapját. A jeles alkalomból egy kötet is napvilágot látott (Egy színészi pálya története címmel), mely az előadóművész életének főbb momentumait, na és legfontosabb szerepeit foglalja össze.

Egervári Klára két évvel ezelőtti kötetbemutatóján

Egervári Klára még 14 éves sem volt, amikor hangjára felfigyelt a pécsi színház akkori igazgatója, Szendrő József. Néhány évvel később le is szerződtette a Pécsi Nemzeti Színház énekkarába. Majd fokozatosan prózai szerepeket is kapott.
Pécs után Győr, aztán Békéscsaba, Miskolc, Veszprém, Szolnok, Kaposvár és Szeged jött. Még javában dolgozott a szegedi színházban, mikor Ruszt József már állította össze a zalaegerszegi társulat névsorát; amiben Egervári Klára is szerepelt. A színésznő akkor már harminc évadot húzott le különböző társulatoknál, azonban Ruszt hívó szavára ismét – ezúttal végérvényesen – lakhelyet váltott.

A zalaegerszegi közönség a ’80-as, ’90-es években musicalekben, operettekben és drámai szerepekben egyaránt láthatta a művésznőt. Játszott többek között az Ember tragédiájában, a Figaro házasságában, a Mefistoban, a Kabaréban, a Charlie nénjében, a Mágnás Miskában és az Arany árában. Hatvan éves korában a Csárdáskirálynő Cecíliájaként ünnepelhette a közönség. Utolsó szerepe 1998-ban Csehov Hattyúdalában volt.

A fiatal művésznő

Nyugdíjazása után sem tűnt el a kulturális életéből, hiszen a színház rendezvényein – ha egészsége engedte – mindig jelen volt, mint ahogy a városban is gyakorta lehetett látni/hallani jellegzetes figuráját, és messziről is felismerhető hangját. A tavalyi évadban például Agatha Christie „hangjaként” fel is tűnt az És már senki sem! című krimiben. 2017. októberében pedig Bischof Sándor (a színház nyugalmazott díszlettervezője) kiállításmegnyitóján is közreműködött.

Ősszel Bischof Sándor kiállításmegnyitóján is közreműködött

Egervári Klára két évvel ezelőtti kötetbemutatóján úgy fogalmazott: korábban el sem tudta képzelni, hogy a színházon kívül is van élet, és a kollégákon kívül másokkal is lehet barátkozni. Az utóbbi években, évtizedekben azonban egyre szorosabb lett a kapcsolata volt nézőivel, illetve a városlakókkal, boltosokkal.

A művésznő április 6-án töltötte volna be 82. életévét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK