2022.06.29., szerda - Péter, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Környezettudatosság a zöld kampuszon

2017. november 07. kedd, 17:46
Szerző és fotó: Antal Lívia
A fenntartható életmód népszerűsítését, a környezettudatos fogyasztói magatartás elterjesztését tűzte zászlajára öt évvel ezelőtt a BGE zalaegerszegi gazdálkodási kara Zöld kampusz mintaprojektjében. A zöld út ötéves születésnapját konferenciával ünnepelték meg, melyen a projekt eredményeinek tükrében a fenntarthatóság témáját állították középpontba.

Több mint hétezer látogató, több mint háromezer sajtóhír, ez a rövid mérlege az uniós támogatásból megvalósított Zöld kampusz mintaprojektnek, mely előtt a BGE az Infocentrum létesítésével már letette névjegyét a fenntarthatóság mellett. Lambertné Katona Mónika dékán, a projekt vezetője tájékoztatójából továbbá kiderült, hogy a 2012. őszén induló projekt során olyan beruházásokat hajtottak végre, melyekkel egyaránt csökkentették a környezeti terhelést valamint dologi kiadásaikat. Ezeket a megoldásokat egy tanösvénybe ágyazva mutatták be az érdeklődőknek. Mindehhez sajátos egyetemi nevelési programot társítottak, az oktatás és kutatás mellett úgynevezett harmadik missziót vállalva a környezettudatos magatartásformák elterjesztésében. A Zöld kampusz mintaprojekt mára olyan egységes szemléletté forrott ki a karon, ami egyedi értéket képvisel a felsőoktatási intézmények között, emelte ki a dékán.

Lambertné Katona Mónika és Balázsné Lendvai Marietta a születésnapi tortával

A kampusz csakugyan zöld, hiszen több mint negyven mérőhelyen kísérik figyelemmel a környezeti terhelés alakulását, amit széndioxid-egyenértékben is kifejeznek. Gombos Tamás műszaki ügyvivőtől azt is megtudtuk, hogy fogyasztási adataikat külsős cégek is felhasználják saját fejlesztéseikben.

Dr. Takács Dávid főiskolai docens, boldogságkutató többek között arról beszélt, fontos hogy a hallgatóik környezettudatosak legyenek, és tisztában legyenek azzal, hogy a fősodrú közgazdaságtan, illetve a pénzügyi és gazdasági gondolkodás nem feltétlenül teszi boldoggá az embert, és nem feltétlenül fenntartható. Ez a profitorientált szemlélet uralja a társadalmakat, a vállatokat és az egyéneket, ami károsítva az ökoszisztémát veszélybe sodorta a földi létet. A projektet kísérő rendezvényeken így arra is felhívták a figyelmet, hogy a környezettudatosság ugyan puritánabb, de belső értékekben gazdagabb életet eredményez.

Gombos Tamás , dr. Takács Dávid, Lambertné Katona Mónika, Balázsné Lendvai Marietta, Nagy Orsolya és Góczán Judit

Góczán Judit könyvtáros elmondta, hogy az egészséges életmód és a fenntartható közlekedés jegyében kerékpárokat is vásároltak a projektben, melyeket jelképes bérleti díj ellenében bocsátották a hallgatók részére. Csatlakoztak az országos Bringázz a munkába! programhoz, melybe a városlakókat is bevonták. Emellett a bringás reggeliket rendeztek, melyen házi finomságokat kóstolhattak a résztvevők.

A mintaprojektben kialakított tanösvény az egyetem geotermikus rendszereit, a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, kerékpáros közlekedést, a víztakarékos megoldásokat, a napelemes kiserőművet, valamint a komposztálót mutatja be. E programelem egyik vezetője volt Balázsné Lendvai Marietta főiskolai docens, aki elmondta, hogy tanösvény-vezetés mellett számos, az ismeretbővítést és szemléletformálást szolgáló programot valósítottak meg; élménynapokat, ökofesztiválokat, kutatók éjszakája rendezvényeket, fenntarthatósági konferenciákat, kreatív foglalkozásokat rendeztek. Ezeken az eltelt öt év alatt összesen 7093 fő vett részt, zömmel általános és középiskolás diákok, saját hallgatóik valamint a helyi lakosok.

Nagy Orsolya főiskolai adjunktus arról beszélt, hogy a magyar nyelvű tanösvény-vezetések mellett angol és német nyelven is tartottak rendhagyó tanórákat a diákoknak, mivel a nyelvvizsgákon és az érettségin is megtalálható a számonkérésre kerülő témák között a fenntarthatóság és a környezetvédelem.

A mintaprojekt sikerét jelzi, hogy a Földművelésügyi Minisztérium és a KÖVET Egyesület által kiírt pályázaton, a ráfordítást nem igénylő intézkedések kategóriájában a zalaegerszegi gazdálkodási kar elnyerte a „Legszebb mosott gyümölcs a tálban” díjat. A felelős gondolkodás a BGE tradicionális értékei közé tartozik, ezért idén májusban megalkotta a teljes szervezetén átívelő fenntarthatósági stratégiáját, amelynek mentén tudatosan felméri, kezeli és kommunikálja saját társadalmi, gazdasági, környezeti hatásait, a tapasztalatokat pedig beépíti működésébe. A stratégia gyakorlati megvalósítása érdekében az egyetem vezetése szakértők bevonásával fenntarthatósági tanácsot hozott létre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK