2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Jubilált a fazekas találkozó

2013. április 28. vasárnap, 17:58
Címkék:

Tízedik alkalommal adott otthont a hétvégén a Göcseji Falumúzeum a Zalaegerszegi Országos Fazekas Keramikus Találkozó és Fesztiválnak. A népszerű rendezvényt kilencedik éve szervezi a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a múzeummal közösen.

fazekas 1

Szakmai- és közönségtalálkozó a skanzenben

A fesztivál tíz esztendővel ezelőtt Németh János keramikusművész kezdeményezésére azért jött létre, hogy emléket állítsanak Göcsej vidék messze földön híres gerencsérjeinek, akik egészen a 20. század elejéig a zalaegerszegi piacra készítették portékáikat.

A háromnapos vásári forgatag egyrészt szakmai találkozó, hiszen az ország különböző pontjairól összesen negyven mester érkezett a városba. A fazekasoknak ugyanakkor lehetőségük volt a közönséggel is találkozni: megismertetni velük portékájukat, és beavatni őket a mesterség rejtelmeibe.

fazekas 2

A programot a hagyományokhoz híven fazekas verseny, folklór- és munkabemutatók, játszóház tovább vásár színesítette. A nyárias melegben a látogatók nemcsak megtekinthették, hanem vásárolhattak is kedvükre a dunántúli, alföldi, borsodi, korondi, sárközi, muraközi sütő- és főzőedényekből, és egyéb fazekas remekekből.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK