2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Művészeti kapcsolat Klagenfurttal

2013. május 20. hétfő, 16:00
Címkék:

Six Eyes (azaz Hat szem) címmel, három klagenfurti fotóművész - Eva Asaad, Arnold Pöschl, Ferdinand Neumüller - alkotásaiból nyílt tárlat a zalaegerszegi Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben. Az ausztriai testvérvárosból érkezett művészeket, valamint Albert Gunzer alpolgármestert, és Beatrix Obernosterert, a klagenfurti városi galéria igazgatóját Gyutai Csaba polgármester köszöntötte.

klagenfurt 1

Osztrák fotóművészek a zsinagógában

Zalaegerszeg és Klagenfurt között tavaly indult meg komolyabb kulturális és művészeti együttműködés. Akkor Németh János keramikusművész mutatkozott be alkotásaival az osztrák városban. Ennek a kapcsolatnak a folytatása a mostani kiállítás.

Albert Gunzer alpolgármester is örömét fejezte ki, hogy megvalósulhatott ez a fotókiállítás, mert mint fogalmazott: a művészeteken keresztül sok fontos üzenet juthat el a két város kulturális sajátosságairól a polgárok felé.

A tárlatot Beatrix Obernosterer nyitotta meg. Mint mondta: három különböző stílus és látásmód találkozik egy térben. Eva Asaad "H2O - Elveszve az időben" című kollekciója a víz témáját dolgozza fel. A víz, mint az élet lényege, kultúrák, vallások, mitológiák központi eleme jelenik meg, de színes inspirációkra és egyéb belemerülésekre, játékokra is lehetőséget ad.

klagenfurt 2

Ferdinand Neumüller egy négy alkotóból álló SportMűvészCsoport tagja, de nem sportfotókról van szó. Sokkal inkább világ körüli turnékról, ahol helyszínek különlegességeit helyezik fókuszba, illetve nagyítják fel. Az egyes tárgyak méretbeli különbségeit kihasználva pedig "irritációkat" keltenek.

Arnold Pöschl szabadúszó fotóművészként tevékenykedik. Főleg portré és ételfotókat készít. Szívesen fotóz olyan sportolókat, akik valamilyen ritka, vagy egyedi tevékenységet űznek, ami teljes testi erőbedobást igényel Nem a versenysport érdekli, hanem - mint az az itt bemutatott képein is látszik - azok az emberek, akik saját szórakoztatásukra, életük részeként, vagy egyfajta menedékként választanak valamilyen mozgásformát (például a jóga).

A két város közötti művészeti kapcsolat jövőre tovább folytatódik, a tervek szerint zalaegerszegi képzőművészek utaznak Klganefurtba.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK