2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ruhák, könyvek, történetek

2023. augusztus 04. péntek, 20:56
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Új jelentéssel ruházta fel Zoób Kati divattervező időszaki kiállítását Tóth Renáta azzal, hogy különböző témájú könyveket helyezett ki az egyes öltözékekhez. A zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei- és Városi Könyvtár igazgatója a napokban tartott szubjektív tárlatvezetést a Göcseji Múzeumban, ahol természetesen a könyvek és a ruhák kapcsolatáról volt szó.

Tóth Renáta könyvtárigazgató tartott tárlatvezetést

A kiválasztott öltözékekhez jutott egy-egy történet, vagy szerző, de az is előfordult, hogy a könyv borítója passzolt a kiállított szetthez. Megjelent többek között Lesznai Anna író alakja, aki amúgy is szereplője Zoób Kati kollekciójának, de Coco Chanel, Audrey Hepburn, Marlene Dietrich, valamint Ady Endre, Petőfi Sándor, Ljudmila Ulickaja és más klasszikus, vagy épp kortárs szerző is szóba került. De a mesék (például Az Ezeregyéjszaka meséi) sem maradtak el.

Ezenkívül filmeket is felidézett az előadó: a Dűne, a Star Wars, sőt a Sex és New York sorozat is "kapott egy-egy ruhát". Az est folyamán elhangzott Tóth Imre néhai könyvtáros, költő egyik kertről szóló verse, hiszen a kert Zoób Katinál és Lesznai Annánál is fontos szimbólum.

A tárlatvezetésen ajánlott könyvekről készül egy lista, mely elérhető lesz a Deák-könyvtár honlapján, és közösségi oldalán.

A Göcseji Múzeumban tovább folytatódnak a szubjektív tárlatvezetések. Legközelebb Krajczár Béláné ruhaipari mérnök, majd dr. Gasztonyi Beáta, a kórház főigazgatója, végül pedig Karáth Anita tanár, költő, dalszövegíró kalauzolja az érdeklődőket Zoób Kati ruhái között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK