2024.05.02., csütörtök - ZsigmondZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tárlatvezetések, előadások, közösségi rendezvények

2023. február 07. kedd, 19:11
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hat év után teljes évi programot állíthatott össze a Göcseji Múzeum, és a Göcseji Falumúzeum – fogalmazott dr. Kostyál László igazgató, az idei rendezvényeket ismertető sajtótájékoztatón. Az eseményen részt vett Velkey Péter kulturális főtanácsadó, és Horváth Gábor a polgármesteri kabinet osztályvezető-helyettese.

 

Tájékoztató a múzeum, a skanzen és a Mindszentyneum programjairól

Előbb a múzeumépület felújítása, majd a koronavírus és a háborús helyzet okozott problémákat. A gazdasági nehézségek és megszorítások ellenére azonban elkészült az ez évi teljes programterv. A múzeumba, a skanzenbe és a Mindszentyneumba is sokszínű kínálattal várják az érdeklődőket, legyen szó fiatalokról, vagy az idősebb korosztályról. Az igazgató hozzátette: ebben az évben négy időszaki tárlattal várják a látogatókat a múzeumépületbe. Tavasszal Zoób Kati divattervező retrospektív kiállítása, szeptemberben egy krosnoi művész, Miroslaw Rymar grafikai-és plakátkiállítása lesz látható. Októberben pedig Női sorsok címmel a múzeum saját történeti és néprajzi anyagából állítanak össze a kollégák egy válogatást az időszaki kiállítótérbe.

Velkey Péter, Horváth Gábor, Kostyál László, Csengei Ágota és Varju András

Megrendezik többek között a régészet napját, a Szent Iván-éji mulatságot, a Göcseji Múzeum napját, a hagyományos nyári táborokat, emellett több tematikus tárlatvezetést is szerveznek. Az idei év kiadványokban is gazdag lesz: megjelenik a Zalai Múzeum sorozat új száma, valamint dr. Vándor László nyugalmazott régész és Megyeri Anna nyugalmazott muzeológus is új kiadványokkal készül. Folytatódik továbbá a Múzeumi esték előadássorozat is. Újításként pedig egy helytörténeti táborba várják a gyerekeket.

Varju András, a Göcseji Falumúzeum osztályvezetője a skanzen idei programjaival kapcsolatban elmondta: március 25-én, Gyümölcsoltó boldogasszony napja alkalmából nyit ki a falumúzeum. E program idén a Kikeleti forgatag címet kapta. Többek között Kovács Gyula gyümölcsész tart előadást. Áprilisban tojáskereső futás, májusban Göcsej ízei címmel gasztronómiai rendezvény, júliusban pedig az Egerszeg búcsú várja a látogatókat. Augusztus 20-a alkalmából pedig megrendezik a Falumúzeum napját. A világban zajló eseményekre reagálva a skanzen ebben az évben „A nyugalom szigete” jelmondat alatt hirdeti eseményeit. Szeretnék, ha a látogatók valóban elengednék problémáikat arra a pár órára, míg a falumúzeumban vannak, hogy örömmel, felfrissülve térhessenek haza.

Február az „Emlékezés hónapja” lesz a Mindszentyneum számára. Csengei Ágota tagintézményvezető arról tájékoztatott, hogy csatlakoznak a kommunizmus áldozatainak országos emléknapjához (február 25.). Rendhagyó történelemórával, tárlatvezetéssel és kiállítással is készülnek. Február 15-én „Magyar gulag – táborvilág Magyarországon 1945-1953” címmel egy szabadtéri kiállítás nyílik, melyet dr. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja nyit meg. Február 25-én pedig Bors-Bulbuk Zsuzsanna kurátor tart tárlatvezetést a látogatóközpont Egyházüldözés a kommunista diktatúra alatt című kiállításában. Ugyanaznap délután ingyenes filmvetítés (Az örök tél), majd gyertyagyújtás várja az emlékezni vágyókat.

A részletes programok az egyes tagintézmények weboldalán és Facebook-oldalán érhetők el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK