2024.05.16., csütörtök - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emléktábla a vívómesternek

2018. október 10. szerda, 18:08
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi születésű Hegedűs István katona vívómester tiszteletére állított emléktáblát a Magyar Szablyavívó Iskola a kvártélyház udvarán. Katonai tiszteletadás mellett leleplezett emléktábla avatásán részt vett fia, Hegedűs Csaba olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnok.

Hegedűs István 1909-ben született a zalai megyeszékhelyen, katonai szolgálatát is itt teljesítette. 1937-ben kiváló eredménnyel végzett a Magyar Királyi Toldi Miklós Honvéd Sporttanár- és Vívómester­képző Intézetben, Borsody László fővívómester tanítványaként, aki a magyar vívókat számtalan világsikerre vitte. Az intézetben egy évig segédvívómesterként dolgozott, később Jutason sportoktatóként, ezt követően négy évig a Ludovika Akadémián sportoktatóként és vívómesterként tevékenykedett.

Hegedűs Istvánra emlékeztek Zalaegerszegen

Hegedűs Csaba visszaemlékezésében elmondta, hogy édesapját éppen e két intézmény miatt gondolták rendszerellenesnek. 1952-ben letartóztatták kémgyanú miatt, majd kilenc hónapot töltött börtönben Budapesten. 1956-ban a forradalmi események hatására elhagyta az országot. Lányával Kolumbiába, Cartagenaba távozott, ahol vívómesterként dolgozott a katonai tengerészeti akadémián. 1972-ben találkozott ismét fiai­val a müncheni olimpián, ahol a kisebbik, Hegedűs Csaba birkózó olimpiai bajnok lett. Kötöttfogásban elért diadala a magyar sport történetének 100. aranyérmét jelentette.

Hegedűs Csaba megható beszédben emlékezett meg családjáról, édesanyjáról és édesapjáról, akinek hiányát nehezen élték meg, és aki a rendszerváltás után tért csak ha­za családjához, majd 1994-ben elhunyt.

Az ünnepségen Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója felolvasta Hegedűs Csaba nyolcéves korában édesapjához írt levelét. Gausz Tamás, a Magyar Szablyavívó Iskola helyi képviselője köszöntőjében arról beszélt, hogy ma Borsody Lászlóról vívó géniuszról is megemlékeznek, aki módszerévével számtalan világsikerre vitte a magyar vívókat.

Az emléktáblánál balról Gecse Péter alpolgármester, Hegedűs Csaba és felesége, Sinkovits Mariann, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Máday Norbert és neje, Mádayné Tárnok Tünde, Gausz Tamás, Sághegyi Attila alezredes, Kajári Attila tankerületi igazgató.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK