2025.07.17., csütörtök - Endre, ElekZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fogyasztószer a szőlőben

2012. május 21. hétfő, 07:37
Címkék:

A szőlőlé újonnan fölfedezett alkotó eleme gátolja a zsírsejtek kifejlődését, amivel megelőzi az elhízást - állapították meg amerikai kutatók.

 szolo

A zsírszövet elsősorban a csípőn és a hason rakódik le, ám a zavaró, külső megjelenésen túl súlyosan megterheli a mozgásszerveket és az anyagcserét, egyszersmind kockázati tényezője a szív- és érrendszernek. A zsírsejtek kifejlődése azonban nem hirtelen esemény, hanem bonyolult folyamat.

Vannak előzsírsejtek, amelyek 10 nap alatt,vagy még hosszabb időn keresztül válnak igazi zsírsejtekké. Ez az elzsírosodási folyamat az, amely fontos lehetőség a beavatkozásra. Kee-Hong Kim, az amerikai Purdue Egyetem táplálkozástudományi intézetének tanársegédje és munkatársai a szőlő levében és más gyümölcsökben, például a földimogyoróban találtak egy biológiailag aktív anyagot, a piceatannolt.

Korábban már kimutatták a rezveratrol szerepét a vörösbor szívet védő hatásában. Ez az anyag kísérletek során sokféle állat életét meghosszabbította, és a kedvező eredményt a bort mértékletesen fogyasztó emberek esetében is valószínűsítették.

Az amerikai munkacsoport rájött, hogy az emberben a rezveratrolból piceatannol alakul ki, és valószínűleg ez a hatásos védőanyag. A piceatannol az éretlen zsírsejtek inzulin receptoraihoz kötődik, és gátolja az inzulinnak azt a funkcióját, hogy bekapcsolja azokat a géneket, amelyek folytatják az előzsírsejtek igazi zsírsejtekké történő érését. A piceatannol tehát megakadályozza azt a sejtfejlődési vonalat, amelynek során az éretlen zsírsejtek éretté válnak, és mind nagyobb zsírsejtekké híznak.

"A piceatannol megváltoztatja a gének működésének időzítését a zsír keletkezésében, illetve az inzulin szerepét, és ezzel gátolja, hogy az előzsírsejtekből érett zsírsejtek keletkezzenek - magyarázta Kim. - Piceatannol jelenlétében a zsírszövet kifejlődésének késleltetése vagy teljes gátlása észlelhető."

A kutatók eddigi adatai sejtkultúrából származnak, amelyet elhízásos állatmodellből nyertek. Hosszú munka áll még előttük, hogy bebizonyítsák: a mechanizmus kövér, élő szervezetben is így működik, és a piceatannolból olyan mennyiség lehet a véráramban, hogy a megkívánt hatás emberben is létrejöjjön.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK

Lokálpatrióta hetilap internetes megjelenése

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

Felelős szerkesztő: Vadas Zsuzsa
pvadas@gmail.com
telefon: (92) 599-354
Szerkesztőség és kiadó: 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi tér 6. Pf.: 199
Telefon/fax/üzenetrögzítő: (92) 599-353
ISSN 1216-9463 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0915 (Online)

A lap újságíró munkatársai:
Antal Lívia
Bánfi Katalin
Pánczél Petra

Megjelenik hetente

Reklámmenedzser: Molnár Lászlóné
(92) 599-353
Hirdetésfelvétel: ZALA-LAP Kiadói Kft.

 

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

ISSN 1418-3943 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0869 (Online)