2025.07.19., szombat - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Főzz maradékokból!

2011. december 29. csütörtök, 12:46
Címkék:

Nem muszáj egyből a boltba a rohanni, amikor maradék alapanyagokból is lehet ízletes ételt készíteni. Néhány darab krumpli, hagyma, egy darabka kolbász, a karácsonyi töltött káposztából kimaradt, kétmaroknyi savanyított káposzta szinte mindig fellelhető a hűtőben illetve a spájzban.

 

tepsis kaposzta1

 

Gondolkodtam, mit is főzzek. Paprikás krumpli... Olyan snassz, ötlettelen. Mondjuk, a savanyított káposzta savanyúságként megállta volna a helyét. Korhelyleves... Ehhez meg kevés a káposzta, boltba pedig nem megyünk. Tepsis egytálétel – villant át az agyamon. Imádom a főzőműsorokat, melyekből számtalan ötletet meríthetünk, nemkülönben a pozitív hozzáállást. A sütés-főzés ugyanis nem unalmas rabszolgamunka, hanem alkotókedvünket, kreativitásunkat gyarapító elfoglaltság, mely során magunk és mások javára teszünk. Miután az étellel tartjuk fenn szervezetünk működését, nem mindegy, hogy miért és mit eszünk. "Azért eszünk, hogy éljünk és nem azért élünk, hogy együnk." Megszívlelendő mondás, ami számomra azt jelenti, hogy többnyire olyan ételeket fogyasszak, melyeket természetes alapanyagokból magam készítek el.

 

tepsis kaposzta3

 

Na de térjünk vissza a tepsis egytálételünkre! A nyers krumplit vékony szeletekre vágtam fel, majd a pálmazsírral kikent tepsibe rakosgattam. Borssal, pirospaprikával, sóval szórtam meg. Rátettem a házi kolbászt, amit előtte serpenyőben kissé átsütöttem, hogy levet engedjen. Erre raktam a felszelt vöröshagymát, egy kevés felaprított fokhagymát és az enyhén átmosott savanyított káposztát, amit meghintettem kevés liszttel. Ezután a fóliával lefedett a tepsit az előmelegített sütőbe tettem. Félidőben meglocsoltam egy kis vízzel és két-három deci tejföllel. Jó közepes lángon fél óra alatt készre is párolódott, a krumpli megpuhult, az ízek összeértek. Az utolsó tíz percben fólia nélkül sütöttem, hogy egy kicsit megpiruljon a tepsis kolbászos káposzta. Tálaláskor még meglocsoltam egy kis tejföllel. Mindenkinek jó étvágyat hozzá!

 

tepsis kaposzta2

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK

Lokálpatrióta hetilap internetes megjelenése

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

Felelős szerkesztő: Vadas Zsuzsa
pvadas@gmail.com
telefon: (92) 599-354
Szerkesztőség és kiadó: 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi tér 6. Pf.: 199
Telefon/fax/üzenetrögzítő: (92) 599-353
ISSN 1216-9463 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0915 (Online)

A lap újságíró munkatársai:
Antal Lívia
Bánfi Katalin
Pánczél Petra

Megjelenik hetente

Reklámmenedzser: Molnár Lászlóné
(92) 599-353
Hirdetésfelvétel: ZALA-LAP Kiadói Kft.

 

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

ISSN 1418-3943 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0869 (Online)