Archivum
Vizsgáztak a virslik
A szilveszter egyik hagyományos étele a virsli, ezért is döntött a hatóság ezen termékek ellenőrzéséről. Több mint 400 laborvizsgálattal 62 féle virslit vizsgált a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, ám mindössze két termékkel szemben élt érzékszervi kifogással, háromnál pedig a jelölés nem felelt meg az előírásoknak.
Ez a baromfivirsli kiérdemelte a maximális öt pontot
A Vidékfejlesztési Minisztérium hatósági virsliellenőrzése jó eredménnyel zárult, mindegyik fajta kiállta a próbát. Az agrártárca felügyelete alá tartozó Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatósága a november végén lefolytatott ellenőrzés során vizsgálta "a termékek fehérje-, víz-, zsír- és sótartalmát, érzékszervi, valamint mikrobiológiai tulajdonságait", továbbá azt, hogy a csomagoláson levő jelölések megfelelnek-e a jogszabályoknak - közölte kedden a szakminisztérium.
Az ellenőrzés összesen hatvankétféle virslire terjedt ki, több mint négyszáz laborvizsgálat készült. Az élelmiszerkönyvi előírások szerint a virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás, ennek értelmében fehérjetartalomnak legalább 10 százalékosnak kell lennie, a víz-, zsír- és sótartalom pedig nem haladhatja meg a 70, 25, illetve 2,5 százalékot.
A hatóság összeállította a virslik kedveltségi rangsorát is, az egyes termékeket azonosító számokkal látták el, tehát a bírálókat nem befolyásolhatta a gyártó kilétének ismerete. Az érzékszervi tulajdonságok vizsgálata során az alak, méret, burkolat, állomány, szerkezet, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat rögzítették.
A termékek megfeleltek az előírásoknak, két virslinél a hatóság érzékszervi - idegen szag, íz - kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki, három fajtánál a jelölések nem feleltek meg az előírásoknak. Az értékelés során a sertéshúsból készült virslik közül hét, a baromfivirsliknél pedig három termék kapta meg a maximális öt pontot. A vizsgálat eredményeit itt olvashatja el.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Lakossági egészségfelmérés indul Zalaegerszegen2 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projekt indul ZalaegerszegenMegvannak a ZTE FC következő bajnoki mérkőzéseinek időpontjaiÚj burkolat a Szeliánszky Márta-iskola bejáratánálLégyott Zalaegerszegen - városi sétaHárom bajnoki cím a Zalaszám ZAC szenior atlétáitólAz eladósodás veszélyei- mérlegeljünk körültekintően hitelfelvétel előttÉvnyitó ünnepség a Deák Ferenc TechnikumbanIrodahelyiséget kapott a zalaegerszegi diákönkormányzatGázvezeték-felújítás és útlezárás a zalaegerszegi Mező utcában -
rovatunk hírei
Wolfpack 2025 Makettverseny és KiállításArte vita natura - a 32. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep zárókiállításaÉvfolyamtalálkozó a Pannon EgyetemenMúzeumok Éjszakája 2025Statárium- drámaelőadás a TörvényszékenXXIX. Göcseji Prószafesztivál a Gébárti-tónálÍgy éltünk a '80-as években - kiállítás a Göcseji MúzeumbanKitekintő - Frimmel Gyula grafikusművész kiállításaEsély Gála 2025Kis képek és műhelytitkok - Nemes László kiállítása top 10
Megnyílt a 2025-ös Vadpörkölt és Bor Fesztivál ZalaegerszegenAusztriai rezidensprogramon járt Tóth Norbert képzőművészA székely atyafi és a magyar humor121 éve született Keresztury Dezső, Zalaegerszeg díszpolgáraÉvnyitó ünnepség a Deák Ferenc TechnikumbanFerenczy Béni-díjban részesült Horváth László szobrászművészFelújítják a Hoffhalter utcát ZalaegerszegenÖtszáz, Keresztury Dezsővel kapcsolatos fotó kerül adatbázisbaVadpörkölt és Borfesztivál - Különleges élmények és jótékonysági pörköltfőzésVadászom! Utamból Kotródj! a Hevesi Sándor Színházban