2024.05.15., szerda - Zsófia, SzonjaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Alakulóban

2011. március 22. kedd, 17:39
Címkék:

 Japán, a japán (ipari) kultúra szellemi és tárgyi megnyilvánulásai átszövik az életünket. A Suzuki – már a „mi autónk” lett. Népszerűek a japán elektronikai gyártmányok, tévék, videokamerák, mobiltelefonok, karórák – mind a szigetország magas technikai fejlettségének bizonyítékai. A művészi japán tárgyak – régiek és újak – vonzzák az érdeklődőket. 

 

Magyar–japán baráti társaság

A japán irodalom és film ugyancsak megkülönböztetett szakmai figyelmet élvez. Elég csak a kortárs költészet haiku-kultuszát említeni! S akkor még nem beszéltünk a harcművészetről vagy a konyháról, mindkettő értő befogadásra talált hazánkban. 1987-ben Budapesten megalakult a Magyar–Japán Baráti Társaság, amelynek számos vidéki csoportja jött létre az elmúlt húsz évben.

Zalaegerszegen is érdeklődő közönségre találtak azok a kezdeményezések, amelyek a japán kultúra megismertetésére irányultak. Gondolhatunk a 2004-ben szervezett a Japán napokra a Gönczi ÁMK-ban, a Japán Alapítvány által támogatott kiállításokra a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben 2005-től 2007-ig. (Japán babák, papírforgók és sárkányok, hagyományos japán kerámia.)

A háttérben – egyik szervezőként – ott találjuk Pinczés István rendezőt, műfordítót és a két kultúra különleges közvetítőjét. A zalaegerszegi kezdeményezések is új lendületet kaptak, amikor tavaly idekerült vendégrendezőnek, a Hevesi Sándor Színházba. Február 11-én Zalaegerszegre érkezett Jaszuda Kunyihiko, a japán nagykövetség kulturális attaséja, valamint dr. Vihar Judit professzor asszony, a Magyar–Japán Baráti Társaság országos elnöke.

Az eseményen szóba került a Magyar–Japán Baráti Társaság zalaegerszegi csoportjának megalakulása is. A szervezést Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője vállalta, aki – egyeztetve a szóba jöhető időpontokat – az alakuló ülést március 28-án 17 órára tűzte ki, ugyancsak a Belga Söröző különtermében (8900 Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 5.). A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A szervezők, a japán nép és kultúra zalai, zalaegerszegi barátai mély együttérzésüket fejezik a Japánt sújtó földrengés és katasztrófa áldozatainak, hozzátartozóinak, a szigetország egész lakosságának. A leendő magyar–japán baráti kör is kiemelt figyelemmel kíséri a tragikus eseményeket, és lehetőségeihez mérten részt kíván vállalni a nemzetközi és országos segítségnyújtásban.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK