2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Együtt rezgés a Martonosiban

2011. május 24. kedd, 18:28
Címkék:

A doboknál Borsos Zoltán, a tűzzománcoknál Nagy Szilvia, a grafikáknál Tóth Norbert, a mézes süteményeknél pedig Erzsi néni (vagyis dr. Tóth Józsefné, a galéria vezetője).

 

 zeg62.jpg

 

Grafikák és tűzzománcok a falon

E szavakkal köszöntötte az érdeklődőket, barátokat és kollégákat Fischer György szobrászművész a Martonosi Galéria előtt, ahol a közelmúltban nyílt meg – a fentiek után már nem nehéz kitalálni – az Ady-iskola két művésztanárának, Nagy Szilviának és Tóth Norbertnek a közös kiállítása.

Mivel a jelenséget dobszó is kísérte, azt is mondhatnánk, hogy a Dísz téren közhírré tétetett, hogy a 12 hónap a kultúráért és művészetért programsorozat egy újabb állomásához érkezett.

Két tiszta, jó és becsületes ember munkáiból láthatunk most válogatást – folytatta Fischer György, aki reméli, hogy nem őszinte művészekről beszélünk. Vagyis nem olyanokról, akik kizárólag azért alkotnak, hogy kifejezzék véleményüket és egyéniségüket, hanem azért, hogy megtalálják azt, amiben közösek vagyunk. Mondjuk a világgal, vagy éppen egymással. Az együttműködés és az együtt rezgés ugyanis sokkal fontosabb feladata a művészetnek, mint az egyéniség öncélú kifejezése.

A mostani tárlat valóban együttműködés eredménye, hiszen a két alkotó munkáiban látszólag nincs semmi közös. Nagy Szilvia színes, festményszerű tűzzománcain főleg organikus formák, csigavonalakból kibontakozó motívumok tűnnek fel. Tóth Norbert ezzel szemben rajzol, néhol szándékosan elrajzol; leginkább aktokat.

A tárlatot megnyitó szobrászművésznek viszont mindkettőről az édenkert jutott eszébe. A tűzzománcokat nézve az a tisztaság és harmónia árad felénk, amire mindenki vágyik. A grafikák ezzel szemben az éden egyik-másik „állapotát” villantják fel: mezítelen asszonyok, nők jelennek meg, akik a bűn előtt vannak. Ezt követi majd a szégyenérzet, a takargatás.

A két alkotónak ez az első közös bemutatkozása. Tóth Norbert az elmúlt években több csoportos kiállításon is részt vett. 2006-ban, 2008-ban és 2010-ben az Alpok–Adria nemzetközi festőversenyen először az első, majd kétszer a második díjat nyerte el. A grafikákon kívül szobrokat és installációkat is készít. Nagy Szilvia munkáival ritkábban találkozhat a helyi közönség, de az elmúlt évtizedben több országos tűzzománc-kiállításnak is résztvevője volt. 2005-ben pedig az Országos Tuzzománc Alkotói Pályázat díját is elnyerte.

A tűzzománcok és grafikák június 6-ig tekinthetők meg. A tárlatot azért is érdemes megnézni, mert ahogy Fischer György mondta: a híres brit tudósok szerint, ha szép képekkel szembesülünk, akkor pont azok az agyterületek aktivizálódnak, mint mikor szerelmesek vagyunk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK