2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Épül a Kisfaludi-gyűjtemény új kiállítótere

2014. április 17. csütörtök, 13:21
Címkék:

Nagy erőkkel folyik a munka a Göcseji Múzeum épületében, ahol a következő hetekben teljesen megújul az intézmény fogadótere, és a Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjtemény kiállítóhelye. Az építkezést sajtóbejárás keretében tekintette meg Gyutai Csaba polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető.

kisfaludi 1

Május végére befejeződik az átépítés

Kaján Imre múzeumigazgató elmondta: tulajdonképpen két keskeny helyiség olvad össze egy egységes térré, mely az elavult vizesblokk felszámolásával nagyobbá is vált. A munkálatok végeztével a múzeum recepciója is új helyre kerül, amit videó installációval is felszerelnek. Az átalakítást követően a Kisfaludi-gyűjtemény mintegy kétszer akkora térben kap helyet; a kiállítás modern világítást és új, a 21. századi kívánalmaknak megfelelő elrendezést és posztamenseket is kap.

A bejárás idején épp a kiállítóhely álmennyezetét szerelték a szakemberek. A tervek szerint a felújítás május végén befejeződik, és a júniusi Múzeumok éjszakáján már a megújult fogadótér és kiállítóhely várja a látogatókat.

kisfaludi 2

Gyutai Csaba fontos lépésnek tartja, hogy egy modern kiállítóhely kerül kialakításra a Göcseji Múzeumban, ami akár turisztikai vonzerőt is jelenthet a jövőben. Kisfaludi neve – és a születésének 130. évfordulójára meghirdetett Kisfaludi-év – ugyanis egy olyan kulturális brand-je lehet Zalaegerszegnek, mint amilyen Rippl Rónai alakja Kaposvárnak – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a Kisfaludi-program keretében mintegy 30 millió forintból újulhat meg a kiállítótér, és a fogadótér, az év folyamán azonban még más érdekes programokkal is megemlékeznek a szobrászművészre.

kisfaludi 3

Vigh László szintén örömtelinek tartja a fejlesztést, s mint mondta a város érdekeit képviselve igyekeznek minden olyan pályázati forrást felkutatni, mellyel még jobban elő lehet segíteni az intézmény fejlődését.

A Kisfaludi-év további elemeként hamarosan elkészül a szobrászművész életét összefoglaló monográfia, és egy vándorkiállítás is útnak indul, mely a leghíresebb alkotásait mutatja be több településen a közönségnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK