2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Finn iskola: tanulószoba babzsákfotellel

2014. január 13. hétfő, 15:07
Címkék:

Az elmúlt évben Zalaegerszegen járt varkausi küldöttség tagjai felvetették: a következő 2014-2020-ig tartó uniós pályázati időszakban gondolkodjanak együtt olyan programokon, melyekre közösen lehet pályázni. A finnországi testvérvárosban december közepén járt Velkey Péter, a polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának vezetője és Makovecz Tamás, a belvárosi általános iskola igazgatója. Háromnapos közös gondolkodás kezdődött a finn vendéglátókkal, és a még meghívott orosz, észt, német testvérvárosi küldöttség tagjaival.

finno 1

Kulturális és sportkapcsolatokZalaegerszeg és Varkaus között

Velkey Péter meséli, a varkausi polgármester azt mondta, szeretné, ha a jövőbeni találkozások nemcsak protokolljellegűek lennének, hanem dolgoznának, programokat szerveznének közösen, és ebből a testvérvárosok polgárai is profitálnának.

- Az egyik napon reggeltől estig tárgyaltunk egy teremben a többi küldöttség tagjaival és előadva egymásnak az ötleteinket, közösen gondolkodtunk. Az ötlethalmazból aztán született egy konkrét programterv, amelyre majd pályázni fogunk - mondja Velkey Péter, és hozzáteszi: sok városi intézményben jártak, emlékezetes és tanulságos élményben volt részük. Meglátogattak két iskolát (az egyik integrált általános iskola volt), a varkausi színházat, amely tavaly volt száz éves, a 22 ezres Varkausnak állandó társulattal rendelkező teátruma van. Bemutatták a vendégeknek a hatszáz személyt befogadó hatalmas, csúcstechnikával rendelkező hangversenytermet, melyet eredetileg az önkormányzat üzemeltetett, majd eladta egy magánvállalkozónak. Látták Skandinávia legnagyobb alapterületű, mintegy száz négyzetméteres falfreskóját az egyik templomban. Ellátogattak a helyi könyvtárba is.

- Milyen konkrét programokról volt szó Zalaegerszeg és Varkaus között?

- Meghívtuk az ottani egyik iskola gyermekkórusát 2015-ben a gyermekkórus fesztiválra, ezen kívül fiatal zenei tehetségek cseréjéről is szó van, mindkét városban koncerteket adnának egymásnak a fiatalok. Enyhe fokú mozgássérült illetve értelmi fogyatékos gyerekek látogatása egymás városába is felmerült, valamint nagyszerű lenne, ha iskolás fiatalok ottani hasonló  iskolák tanulóival találkozhatnának. Ezekkel a programokkal reményeink szerint lehet majd uniós forrásokra pályázni - ecseteli Velkey Péter.

- Két jégcsarnoka van a városnak, egy új és egy régebbi, és van háromszáz utánpótláskorú jégkorongversenyző gyerek - mondja Makovecz Tamás. - Javaslatunkra felvetődött, hogy idén a varkausi városi napon megrendezésre kerülhetne egy testvérvárosi utánpótlás jégkorong torna, amelyen részt vehetnének a zalaegerszegi Titánok is. Ehhez természetesen az anyagi forrást biztosítani kell. Az ottani sportszövetség elnöke javasolta, hogy a nyári sporttáborukba minden testvérvárosból menjenek diákok, úgy, hogy minden sportág képviselve legyen.

finno 2

Ebédlő és könyvtár egy térben

A testvériskolai kapcsolat részletei most vannak kidolgozás alatt, mindkét helyi intézményfenntartó egyetértésével - folytatja. - Ennek keretében közös látogatásokra kerülhet sor a két, angol két tannyelvű iskolában, bemutatkozási lehetőségek, diák-levelező társak keresése van napirenden.

- Érdekességek, élmények?

- Jártunk egy speciális iskolában, ahol integrált nevelés folyik. A diákok ott is osztályba vannak sorolva, de az órák 5-7 fős kiscsoportokban folynak. Egyes osztályokban van két-három sérült gyermek is, rájuk szükség esetén külön pedagógus figyel. Az ebédlő társalgó és könyvtár is egyben! Azaz az iskolai étkezde, a tálaló pult is könyvespolcok között van, a gyerek befejezi az ebédet, átül egy másik székre és olvas. Érdekesség, hogy csak egyféle ételt kapnak a tanulók, de az étkezés az iskolákban ingyenes, ugyanakkor a napköziért - aki igénybe veszi - fizetni kell. Egyébként minden étkezéshez tálalnak salátát és halat. Feltűnt - mondja Makovecz Tamás, hogy a diákok kilencven százaléka cipő nélkül, vastag zokniba közlekedik az iskolában. És a tanulószoba... tele van különböző alakú párnákkal, nagy zsákokkal a földön, a gyerekek ezeken ülve, elheverve olvasnak, számolnak, tanulnak, leckét írnak, mintha otthon lennének. Egy asztal van csak, az a tanáré. És a teremben csend van.

Velkey Péter azt mondja, várják az uniós új pályázati ciklus indulását. Remélik sikeres lesz a közös munka, és a két város fiataljai élvezhetik ennek gyümölcsét, de az idősekről sem feledkeztek meg, számukra is terveznek közös programokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK