2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Göcseji randevú a skanzenben

2011. május 31. kedd, 11:37
Címkék:

„Úgy gyüjjenek párostu, mint a csizmám szárastu....” Ez a mottója a június 5-én megrendezésre kerülő Göcseji Randevúnak. A Göcseji Falumúzeum immár harmadszor látja vendégül a tájegység településeit és a hagyományok, helyi specialitások iránt érdeklődőket.

 

Hagyományok és helyi termékek

A vásári forgataggal egybekötött vidám találkozón Kustánszeg, Becsvölgye, Csonkahegyhát, Milejszeg, Hottó, Gellénháza, Dobronhegy, Teskánd és Nagylengyel mutatkozik be.

Vásár Marianna, a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás közművelődési referense érdeklődésünkre elmondta: a tíz órakor kezdődő vidám program a térség néphagyományainak reprezentálására ad lehetőséget. A falvakból érkezők beköltöznek a skanzen egy-egy portájára, s azt élővé téve mutatják be múltjukat, jelenüket és jövőjüket.

A Göcsejre jellemző étkezési kultúrával is megismerkedhetnek a látogatók. Lesz dödölle, mangalicasült, eredeti göcseji szilvapálinka, prósza és rétes is. A rendezvény idején tradicionális helyi termékeket is vásárolhatnak és kóstolhatnak az érdeklődők: a mézkülönlegességek mellett aszalványok, lekvárok, a híres göcseji pörkölttorta és finom zalai borok is felkerültek az étlapra.

A nagyszínpadon egész nap a településeken működő hagyományőrző csoportok váltják egymást. A kicsiket játszóház és pónilovaglás várja. A térség épített és természeti kincseit az „Értékeink gyermekszemmel” című kiállításon mutatják be a szervezők. A délután folyamán sor kerül majd a gyermekrajzpályázat résztvevőinek értékelésére is.

A III. Göcseji Randevú kísérőrendezvényeként – az ünnepi könyvhéthez kapcsolódóan – a Deák Ferenc Megyei Könyvtár munkatársai tartanak börzét.

A Magyarországi Önkéntesség Hete programsorozat zalai nyitórendezvényeként pedig sor kerül öt önkéntes szervezet bemutatkozására, illetve az önkéntes munka népszerűsítésére is.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK