2024.05.05., vasárnap - GyörgyiZalaegerszeg időjárása

Archivum

Huszonöt év technikai szünet

2011. április 26. kedd, 10:48
Címkék:

Legenda sok van – hirdeti a plakát. Sanyiból meg csak egy – fűzhetnénk hozzá gyorsan. Legalábbis abból a Sanyiból, aki az utóbbi időben Z. Lukács Sándor néven koncertezik Zalán innen és túl. Hol szólóban, hol duóban, hol pedig zenekarral a háta mögött. Bár ez utóbbi mostanában ritkán fordul elő.

 

Jubileumi koncert a Keresztury ÁMK-ban

Lukács SándorÁprilis 30-án viszont buli lesz a Keresztury ÁMK-ban; méghozzá kettős jubileumi koncert. Sanyi éppen 30 éve van színpadon, legendás akusztikus duója, a Technikai Szünet pedig 25 évvel ezelőtt, 1986. április 29-én lépett először színre. A Faggyas Lászlóval (Fagyi) alkotott formáció ugyan nem Zalában debütált; egy főiskolai klubban (a budapesti Vendéglátó-ipari Főiskola kollégiumának klubjában) mutatták be első dalaikat. Már akkor is saját szerzeményeiket játszották.

„Ifjú voltam, és termékeny” – emlékszik vissza a kezdeti évekre Lukács Sándor. „Míg Fagyival Budapestről Szegedre értünk, megírtunk a vonaton egy új dalt, amit az esti koncerten már elő is adtunk.” Az azóta eltelt 25 évben a két zenész más városban élt, és más utakon járt, a Technikai Szünet viszont állandó kapocs volt közöttük, s időről időre összeálltak játszani.

A dalok egy része (sok újjal együtt) aztán áthangszerelve újabb formációk repertoárjában is megszólat. A Ki Mit Tud?-ot is megjárt Tarhonya Kedélyzenekart a Sanyi és a Sziasztok, majd a By the way követte, ám a Technikai Szünetnek is volt egy ideig zenekari változata. Utána jöttek a nők: előbb Takáts Eszterrel a Tea Culpa, mely néhány éve a veszprémi Utcazene Fesztivál győztese lett.

Majd Szekeres Évával az Elveszett Napóleon. Egy ideje pedig főleg a Pál Krisztivel alkotott Kriszti és a Magyaruccával koncertezik. Sokszor lép fel egyedül, immár nemcsak saját dalaival, hanem feldolgozásokkal és megzenésített versekkel is. Sőt, más zenekaroknak is ír zenét és szöveget.

„Ha minden dalomat el szeretném játszani egy koncerten, amit az elmúlt harminc évben írtam, minimum két napig megállás nélkül játszanom kéne”. A jubileumi koncert így leginkább egyfajta válogatás lesz, sok vendéggel, egykori zenésztárssal a színpadon.

Sanyi amúgy nem nosztalgikus alkat. Leginkább azért nem, mert folyamatosan zenél. Persze a kezdetekkor más volt a környezet, nem a pénzről, menedzselésről, médiaszereplésről szólt a hozzá hasonló dalszerző-előadók élete. Sokkal inkább minden ment a maga útján. Egyik fellépés hozta a másikat. A közönség meg a „szájhagyomány útján” érkezett.
Mivel a dalok egy része a rendszerváltozás előtt született, felmerül a kérdés, hogy a korabeli szövegekben volt-e politikum, vagy „üzenet”. Nyilván.

Sőt, a Józsi bugi című szám (melyet még gimnáziumi zenekara, a Reu-Ma játszott először) a székesfehérvári Fiatal Dalosok Találkozóján a hatóságok haragját is kivívta. A dalban ugyanis egyértelmű utalás van az 1956-os eseményekre, amit akkoriban még történelemórán sem nagyon tanítottak. 1990 után aztán sok minden változott, az új szövegekből egyre inkább eltűnt a politikum. A dalok személyesebbé váltak.

„Mindig magamból indulok ki, de úgy látszik, a zene esetében ez nem számít önzésnek, hiszen sokan szeretik ezeket a nótákat. Sőt, most már azt látom, hogy a régi rajongók hozzák a gyerekeiket is, a közönség ezért egyre inkább sokgenerációs lesz”.

Hogy a jubileumi koncert mennyire lesz búcsúkoncert? Sanyi szerint semennyire. Bár sok zenekara és zenésztársa volt már, úgy van ezekkel, mint a régi szerelmeivel: sosem tart búcsúkoncertet. Mindig lehet még valami...

Április 30-án este 6 órától Nagy Kálmán és Németh Miklós festő- illetve grafikusművészek kiállításával indul a program. 19 órától az Elveszett Napóleon utcaoperát, majd Takáts Eszter műsorát láthatja a közönség. Ezt követően kezdődik a Technikai Szünet jubileumi koncert, barátokkal és meglepetésvendégekkel a színpadon. Jegyek a helyszínen és elővételben is kaphatók az Art Mozi Kulturális Információs Pontján.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK