2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

Karácsonyi képeslapok: postán és online

2013. december 16. hétfő, 18:05
Címkék:

Régen volt a képeslap, meg a vezetékes telefon. Manapság azonban számos más módon kívánhatunk kellemes karácsonyt azoknak az ismerőseinknek, rokonainknak, akikkel a távolság miatt nem tudunk találkozni az ünnepek alatt. Szerencsére a 90-es évek végén, 2000-es évek elején trendinek számító bugyuta, karácsonyi sms-versikék időszakának vége. Most leginkább az internetes levelezőrendszereken és a közösségi hálókon keringenek a különféle stílusú és hangulatú ünnepi üdvözlőlapok.

karikepeslap 1

Hogy kívánunk kellemes ünnepeket?

Nemcsak magánszemélyek, hanem hivatalok, cégek is gyakran oldják meg így az év végi kötelező protokollt. Hogy illetlenség-e nem válaszolni rájuk - megoszlanak a vélemények. Végül is, mi bajunk származhat abból, ha nem reagálunk? Maximum a következő évben lekerülünk a címlistáról.

Na, de mi a helyzet a hagyományos, postai úton küldhető képeslapokkal? Akár azt is gondolhatnánk, hogy az ő idejük is lejárt, vagy hogy csak az idősebb korosztály vásárolja, de azért ez nem egészen így van, bár tény, hogy kevesebb a vevő, mint évtizedekkel ezelőtt.

A Magyar Posta Zrt. Kommunikációs Osztályának szóvivőjétől, Apáti-Tóth Katától megtudtuk: a postának ugyan nincs évekre visszamenő kimutatása a karácsonyi üdvözlőlapok eladásáról, illetve feladásáról. Az viszont jól látszik az elmúlt tíz év összesített statisztikájából, hogy a közönséges küldemények (levelek, csomagok, képeslapok) száma 2005 óta folyamatosan csökkent. Ennek ellenére a posta 2012-ben 1,14 millió lapot forgalmazott a karácsonyi ünnepkörben, és idén is bő a választék.

Elegáns, giccses, naiv, humoros, vallásos témájú, egylapos és borítékos verzió egyaránt kapható. A zalaegerszegi postán járva, a képeslapállványt fürkészve, néhány vevőtől megtudjuk: a karácsonyi képeslapküldés nem ment ki teljesen a divatból. Sokan ugyanis közvetlenebbnek érzik, mint az online üdvözleteket. Mások pedig azért is szeretik, mert a hagyományos lapokat az ünnepek idejére fel lehet állítani a polcra, az asztalra, vagy a karácsonyfa mellé. Így jelképesen az is a családdal lesz, aki küldte, és még esztétikai élményt is ad. Néhányan pedig szívesen meg is őrzik, amit szeretteiktől kapnak.

Persze az intézmények, cégek - talán anyagi megfontolásból is - az utóbbi években egyre inkább interneten küldik a karácsonyi és újévi jókívánságokat. Ezt erősítette meg a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem igazgatója, Nagy Johanna is. Érdeklődésünkre elmondta: több mint egy éve vezeti az intézményt, de már tavaly sem küldtek postai úton üdvözlőlapokat, és ebben a szezonban sem tervezik. A partnereiket most már főleg online értesítik a zsinagóga programjairól, így az év végi jókívánságokat is hasonló módon juttatják el a kollégákhoz, barátokhoz. Magánemberként azonban szívesebben küld hagyományos módon képeslapot barátainak és családtagjainak, és ő is örül, ha kap valakitől. Gyűjteni ugyan nem gyűjti őket, de van egy-két olyan barátoktól kapott régebbi darab, amit megőrzött.

karikepeslap 2

Az első karácsonyi képeslap

A karácsonyi képeslapküldés szokása egyébként - ha az internetes forrásoknak hinni lehet - az Egyesült Királyságból indult hódító útjára, az 1840-es években. Terjedése összefüggött a vasútfejlesztéssel, a postai szolgáltatások bővítésének szándékával, sőt a nyomtatás fejlődésével is. A korabeli képeslapok vastagabbak, és mívesebbek voltak a maiaknál. És ahogy az lenni szokott, mindjárt az első karácsonyi képeslapot komoly bírálat érte. Egy ünneplő családot ábrázolt, és bizony az egyik gyermek szájához épp egy teli borospoharat emeltek...

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK