2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Moziból Agóra?

2012. december 11. kedd, 18:35
Címkék:

Ismét pályázik Zalaegerszeg a multifunkcionális közösségi terek kialakítását célzó Agóra-programra. 2008-ban a megyei önkormányzat tulajdonában lévő MMIK átalakítására nyújtottak be pályázatot, de akkor a projekt nem nyert támogatást. Az önkormányzat az év végén újra próbálkozik, ám ezúttal egy új tervvel: az egykori Ady-mozi (most Art Mozi) épületét szeretnék több funkciós kulturális térré alakítani. A részletekről Velkey Péter, az oktatási, kulturális és sport osztály vezetője érdeklődésünkre elmondta: az országos keretben összesen 2 milliárd forint áll rendelkezésre, s négy pályázó nyerhet.

A belvárosba költözhetne a VMK

Ez azt jelenti, hogy vagy egységesen 500-500 millió forintnyi összeget kaphat egy-egy pályázó, vagy ha valakinek megadják a maximum támogatást (685 millió forint), a másik három nyertes annyival kevesebb pénzre számíthat.

Az MMIK helyett a mostani pályázatnál az Art Mozi épületét találta alkalmasnak a város az Agóra kialakítására. Az osztályvezető szerint ugyanis a mozi kínálja magát. Egyrészt óriási kihasználatlan terek vannak benne, amik némi átalakítás után új funkciót kaphatnának, másrészt pedig az egykori filmszínház épülete illeszkedik a sétálóutca-koncepcióba. A forgalommentes főutca elején egy komplex, modern kulturális intézmény fogadhatná a közönséget. A szemközti Kvártélyházzal, valamint a tavaszi és az őszi fesztiválokkal karöltve, egy igazi kulturális központja lehetne ez a városnak.

agora

Megváltozna a Mozi köz arculata

Mint az a pályázati kiírásból is kiderül, az Agórák létesítésének alapvetően három célja van. A közművelődési intézmények racionalizálásával, multifunkcionális központok jöhetnek létre. Egy helyen valósulhatnak meg közösségi, felnőttképzési és élményközpontok, ezen kívül területi közművelődési és tanácsadó feladatot is ellátnak. Közösségfejlesztésnek, ifjúsági szolgálatnak, hagyományőrzésnek, képzőművészetnek, könnyű- és komolyzenének, filmművészetnek, családi programoknak és felnőttképzésnek egyaránt helyet kell kapnia benne.

A tervek szerint a Keresztury VMK beköltözne a mozi épületébe. Velkey Péter úgy látja, hogy ezzel a város művelődési központja tényleg a belváros szívébe települhetne, a Landorhegy ugyanis már peremkerületnek számít; s valljuk be, kevés embernek esik útba.

Kérdésünkre, hogy a mozi-funkcióból, illetve a retró-hangulatú belső terekből mi maradna meg az Agórában, Velkey Péter azt felelte: szeretnék továbbvinni a filmvetítést. A mostani kettes terem - bár kapna más funkciót is - megmaradna vetítőhelyként. Az 1957-58-ban épült filmszínház hangulatából azonban szerinte sok minden nem maradna, jelentős átalakításokon esne át ugyanis a ház. Teljesen megújulna a nagyterem: egy négyszáz fő befogadására alkalmas, síkpadlós (nem lejtős) rendezvényterem létesülne, mobil színpaddal és mobil nézőtérrel. A terek megosztásával kiállítóteret, számítógépes terminálokat is szeretnének, a pinceszinten pedig öltözők, próbatermek, kisebb előadótermek jöhetnének létre.

Az utca felé egy mozi-kávézó is nyílna, mely mind belülről, mind kívülről megközelíthető lenne, sőt a Mozi köz felöli részén egy kerthelyiség kerülne kialakításra. Beköltözne az épületbe a Tourinform Iroda (mely így csak belülről lenne megközelíthető), az emeleti részen irodák, oktatótermek és gyermekfoglalkoztató kapna helyet. Ha sikerül nyerniük a pályázaton, az egész intézmény fűtése, világítás- és hangtechnikája is megújulna. Szükség lenne arra is, hogy digitalizálják a vetítőhelyet, ám azt még nem tudni, hogy erre lenne-e elegendő forrás.

Az átalakítás terveit Bertók Sándor főépítész készítette. A koncepcióból kiderül: a komplexum központi terét a mostani előtérből alakítanák ki. Egymásra fűződő tércsoportokon keresztül lehetne eljutni az egyes funkcionális egységekbe. A mai kor igényeinek nem megfelelő rendszereket és belsőépítészeti szerkezeteket (lépcsőket, használaton kívüli átjárókat) elbontanák. A városképbe jobban illeszkedő épület jönne létre, mely ránézésre is figyelemfelkeltő és emblematikus. Szembetűnő változás lenne a Mozi köz felőli oldalon kialakítandó kerthelyiség, melyet acél szerkezetű vázzal, és ráépített árnyékoló ponyvákkal alakítanának ki. A tartóoszlopok között szabadtéri pult, kerti bútorok és dísznövények kapnának helyet.

Az önkormányzat még az idén benyújtja a pályázatot. Eredmény tavasz végén várható. Ha most sem nyernek? Velkey Péter szerint akkor sajnos minden marad a régiben, hiszen az önkormányzat saját erőből mindezt nem tudja megvalósítani. Azonban a város optimista, mert az országban már sok helyütt megvalósult az Agóra, és most négy pályázó is nyerhet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK