2024.04.29., hétfő - PéterZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nosztalgiából gyűjtőszenvedély

2013. január 15. kedd, 19:21
Címkék:

A gyenesdiási Tóth Antalnak köszönhető, hogy a felnövekvő új nemzedék körébe újra hódit az egykor igen népszerű gyermekjáték: a pedálos Moszkvics. Emlékek ébresztették fel benne a kisautóhoz fűződött élményeit, majd a nosztalgikus érzés gyűjtő szenvedéllyé vált nála. Ez immár sokaknak jelent szórakoztatást: Tóth Attila gyűjteménye ma 107 darabos, az autókkal versenyeket rendez. Felfigyelt rá az ország, hobbijával egy internetes versengésen közönségszavazatok alapján "Az ország legfanatikusabb gyűjtője" címet jelentő oklevelet nyerte el.

gyujto-pedalos

- Annak idején nekem is volt ilyen játékom, ma is jól emlékszem, hogy mennyire szerettem - emlékezett vissza. - Amikor a kisfiam abba a korba ért, mikor én kaptam a pedálos autót, a hajdani kedves darab sajnos már nem volt fellelhető. Újat nem lehetett kapni, így elkezdtem nézelődni a használt piacon...

Azóta bő évtized telt el, s ahogy nőtt a gyermek, majd szaporodott a család, gyűltek a játékautók. Tóth Attilának ma két fia van, a nagyobbik (15) már kinőtt a Moszkvicsból, a kisebbik (8) is vele tanulta már a KRESZ-t. A család lelkesedésével, az immár jelentős járműpark adta kínálatuk közkedveltségével mára "sportág" lett a pedálos autózás. A Tóth gyerekek ezeken a rendezvényeken segédkeznek gyakran édesapjuknak.

- Először Keszthelyen, a sétálóutcában adtunk lehetőséget a kicsiknek a hajtásra, majd versenyt szerveztünk - folytatta Tóth Attila. - Két éve a vonyarcvashegyi Lidó strandon megrendeztük az első nemzetközi versenyt, tavaly már Európa bajnokság címmel mentek a futamok. Idén Gyermekolimpiát szervezünk.

A gyűjtőt a tv-n keresztül is sokan megismerhették Fábry Sándor egyik műsorában. Kisebbik gyermekével szerepelt, aki manővereket is bemutatott a stúdióban.

- Maga Fábry is kitűnően szórakozott az adásban. Ahogy mondta, neki sosem volt ilyen autója, noha ez volt minden vágya...

Tóth Attila gyermekszeretete az internetes versengés eredménye kapcsán is megmutatkozott. A pénzdíjas győzelem 250 ezer forinttal járt, melyből 50 ezret felajánlott a dévai gyermekotthon javára.

Elismert "fanatizmusa" tovább szövi a gyűjtői és gyermekbaráti terveket:

- A versenyeknek már megvan a hagyománya, ezek mellett szeretnék majd szervezni óvodákban közlekedési gyakorlati programokat játékos KRESZ oktatással, esetleg rendőrök segítő közreműködésével.

A Moszkvicsokon kívül vannak más típusú pedálos autók, sőt kreatív szülők által készített egyedi építésű régi darabok is gazdagítják a gyűjteményt. Tulajdonosuk alkalmi kiállítások rendezését is tervezi. Néhány darab egyébként látható ezekből a keszthelyi Vidor Játékmúzeumban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK