2024.05.04., szombat - Mónika, FlóriánZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Prósza-író" pályázat és kézművesvásár

2012. március 14. szerda, 16:21
Címkék:

Kiállításokkal, gyermekszínházi sorozattal, kézművestermék-vásárral és díszmadár kiállítással készül a tavaszra a Keresztury Dezső ÁMK. A következő három hónap kínálatának részleteiről sajtótájékoztatón számolt be az intézmény vezetése.

Tavaszi programok a Keresztury ÁMK-ban

Kondor Anita igazgató elmondta: még tart a hulladékból termék kiállítás, mely március 24-én egy nagyszabású programmal zárul. Az országos road-show záró eseményén fellép többek között az Alma együttes is.

Ez a hétvége egyébként is eseménydúsnak ígérkezik, hiszen március 20-25-e között kerül megrendezésre a Díszállat és Ásványbörze, március 23-25-ig pedig az Egyedi Kézművestermékek II. Zalai Vására várja az érdeklődőket. Ezzel kapcsolatban Cserpes Attila igazgatóhelyettes úgy nyilatkozott: vidéken egyedülálló kezdeményezésről van szó. A karácsony előtti vásár sikerén felbuzdulva rendezik meg ismét az interaktív bemutatót. Csak olyan kézművesek vehetnek részt, akik maguk készítik portékáikat. Gyöngyök, textiltárgyak, játékok, fazekas termékek, gyertyák egyaránt szerepelnek majd a kínálatban. Összesen 43 kézműves vesz részt az eseményen, akiknek jó része a megyén - sőt van aki az országon - túlról érkezik. A Keresztury ÁMK a kézművesek és egyedi alkotók regisztrációs portáljával, a meska.hu-val vette fel a kapcsolatot, így sikerült megszólítaniuk a készítőket, akik az árusok is lesznek egyben.

Ami az intézmény további programjait illeti: március 31-április 1-ig a 47. Nemzetközi Díszmadár Kiállítás és Börze várja a látogatókat. Április 5-én pedig Berzy Katalin Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész alkotásaiból nyílik tárlat. Április 23-24-25-én folytatódik a Tarka-Forgó Gyermekszínházi sorozat: a Nektár Színház előadásában a Kolontos Palkó című mesejátékot nézhetik meg a gyerekek.

A művelődési ház idén is bekapcsolódik a májusi Egerszeg Fesztivál rendezvénysorozatába. Triton címmel Kopasz Tamás, Szurcsik József és Gaál József képzőművészek alkotásaiból nyílik közös tárlat. Nem marad el ezen kívül a hagyományos prószafesztivál sem. Egy igazi újdonsággal készülnek: "Vers és prósza" címmel irodalmi pályázatot hirdetnek, melyre bárki benyújthatja saját alkotásait. A témának azonban - műfaji megkötés nélkül - kapcsolódnia kell valamilyen formában a burgonyához, vagy a gasztronómiához. A pályaműveket a Pannon Írók Társasága zsűrizi, a legjobb prózai és lírai művek pedig prószasütés közben elhangoznak a Dísz téri fesztiválsátor színpadán, május 13-án.

prosza

Egy különleges táncelőadásra is sor kerül a tavasz folyamán. Május 29-31-e között hat alkalommal lesz látható a Keresztury ÁMK művészeti iskolájának, és a Hevesi Sándor Színháznak a közös produkciója, mely Saint-Saëns: Állatok farsangja című műve alapján készül. A darab érdekessége az lesz, hogy zenei, táncos és prózai elemek egyaránt színesítik a bemutatót.

Az intézmény vezetője szólt a gébárti Kézművesek Háza programjairól is. Kiemelte: május 28-án immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar-Horvát Családi Pünkösd, mely a népi hagyományőrzők fesztiválja is egyben. Az esemény évről-évre több látogatót vonz, így idén is érdemes lesz kilátogatni a Gébárti tó partjára pünkösd napján.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK