2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szilvaaszalás a Göcsej szüreti fesztiválon

2013. október 14. hétfő, 06:47
Címkék:

Egy mázsa nyers, jó minőségű szilvából 20-22 kilogramm aszalt szilva állítható elő. A munka nem egyszerű, hiszen minden egyes szilvát kétszer kell megfogni, amikor megmossák, és amikor 24 óra sütés után leveszik a cserényről az aszalványt. A szilvaaszalás hagyományaival is megismerkedhettek a látogatók a Becsvölgyén rendezett VIII. Göcsej szüreti fesztiválon, ami egy magyar–horvát projekt első "örökségeseménye" is volt egyben.

becsvolgye2

Őrállók öröksége, helyi hagyományok megőrzése Becsvölgyén

Magai Ágota polgármester köszöntőjében elmondta, 1995 óta tartják meg a szüreti rendezvényt, ami a helyi termelők bemutatkozását is szolgálja. A fesztivál az Őrállók öröksége című magyar–horvát projekthez is kapcsolódik, melynek célja a hagyományok, az örökségek megőrzése és átörökítése turisztikai attrakcióként való bemutatásukkal a résztvevő településeken. A program a Zalai Falvakért Egyesület főpartnerségével, Csesztreg Község Önkormányzatával, a Skanzen Értékvédő, Hagyományőrző és Turisztikai Közhasznú Egyesülettel, valamint Podturen és Domasinec horvátországi települések együttműködésével jön létre.

A polgármester továbbá elmondta, Becsvölgyén az aszalást és a kenyérsütést örökségként tartják számon. Jövőre megépítenek egy hagyományos göcseji közösségi aszalót, és lehetővé teszik a helyi közösség, ideérkező csoportok és turisták számára, hogy saját maguk is kipróbálhassák az aszalást. Ez az "Aszalók útja" nevet fogja kapni. A projektben továbbá helyreállítják a régi malmot, ahol az érdeklődők a malom történetét, a búza megőrlésének régi technikáit ismerhetik meg kiállítás formájában.

becsvolgye3

A megnyitón Josip Lepen, Podturen polgármestere, Dragutin Lisjak, Domasinec polgármestere megköszönte a szívélyes vendéglátást.

Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület titkára érdeklődésünkre elmondta, a projekt koordinálása mellett a kialakítandó turisztikai attrakciók marketingjén is dolgoznak, és segítenek azok piacra vitelében. Ehhez a legmodernebb eszközöket használja fel, mint például a QR-kódos táblákat, amivel megjeleníthetők az egyes kínálati elemek az okostelefonokon. Ezekről filmeket és kiadványokat is készítenek, valamint információs játékokat hirdetnek meg, ami nemcsak a turisták, hanem az érintett települések lakói számára is érdekes lehet. Az egyesület újból kiadja Gönczi Ferenc Muraköz és népe című kötetét, melyből már csak egy-két példány lelhető fel könyvtárakban.

becsvolgye1

A szüreti fesztiválon a horvát látogatók nagy érdeklődéssel tekintették meg a Vincze-portán a szilvaaszalás generációkat átívelő technikáját. A vásárban a helyi és térségi kézművesek és termelők termékei közül is válogathattak az érdeklődők. Borverseny, szüreti felvonulás, töklámpások bemutatója színesítette a rendezvényt, melyen a horvát partnerek kulturális csoportjai is bemutatkoztak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK