2024.05.03., péntek - Tímea, IrmaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Történészek találkozója

2013. szeptember 20. péntek, 18:25
Címkék:

Zalaegerszegen ülésezett a MAMUTT, vagyis a Magyar Múzeumi Történész Társulat. A szakmai szervezet minden évben más városban rendezi meg soros konferenciáját, melyet néhány éve határon túli helyszínekre is kiterjesztettek. Főleg olyan helyeket keresnek fel, ahol egy egész régió, vagy tájegység szakadt részekre az országhatár-, vagy megyehatár módosítások során.

mamutt

Szakmai konferencia a csorbult régiókról

Idén a Göcseji Múzeum vállalta a program szervezését és lebonyolítását, mely alkalmat adott a muravidéki kollégákkal való találkozásra is. A zalaegerszegi Díszterembe nyolcvan, az ország különböző múzeumaiban dolgozó történész gyűlt össze az elmúlt héten, akiket Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója, majd Gyutai Csaba polgármester, és Manninger Jenő a megyei közgyűlés elnöke köszöntött.

Az ülés első előadója Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója volt, aki a határon átnyúló "csorbult régiók" történeti kutatásainak jelentőségeire hívta fel a figyelmet. Egy dél-tiroli példát említve elmondta: ott a történeti kutatások támogatására komoly ösztöndíjrendszert dolgoztak ki. Ezen kívül példaértékű együttműködés van a helyi, országos és európai szervezetek között, amivel szintén ösztönözni és támogatni tudják a történetírást.

A szakmai találkozó három napja során számos előadás hangzott el a határokon átívelő történeti kutatásokkal, és a részekre szakadt régiókkal kapcsolatban. A vendégek ezen kívül ellátogattak Lendvára is, ahol megismerkedtek a Vármúzeum munkájával. A zárónapon a konferencia résztvevői a Göcseji Múzeum tárlatait is megtekintették Béres Katalin és Megyeri Anna történészek vezetésével, illetve a Göcseji Falumúzeumba is ellátogattak, ahol Marx Mária etnográfus fogadta őket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK