2025.07.22., kedd - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ízlett a testvérvárosok főztje!

2011. május 24. kedd, 18:17
Címkék:

Az Egerszeg Fesztivál idején hat belvárosi étteremben, hat testvérvárosunk (Marosvásárhely/Erdély, Marl/Németország, Klagenfurt/Ausztria, Varasd/ Horvátország, Dobrics/Bulgária, Krosno/Lengyelország) jellegzetes ételeit lehetett megízlelni. Az Európai Gasztrotúra című programra az Európai Bizottság egyik pályázatán nyert a zalaegerszegi önkormányzat pályázati forrást.
 

 

 

 zeg33.jpg    zeg32.jpg

 

Eredményesen zárult az európai gasztrotúra

Bogár Beáta, a polgármesteri hivatal nemzetközi referense a programot értékelve elmondta: több száz fesztiválozó kóstolta meg az ételeket a hétvége alatt. Közülük hat olyan család akadt, akik mind a hat étteremben jártak, végigkóstolták a menüt, s az ezt igazoló lepecsételt prospektust bemutatták a városházán, amiért ajándékcsomagot kaptak.

A nyertesek szerint a menük közül a marli szakács főztje (göngyölt marhahús, kelkáposztával és zsemlegombóccal tálalva) volt a legfinomabb. A legtöbben viszont a lengyelek menüjét kóstolták meg: száznál is több adagot szolgáltak fel jellegzetes levesükből, a Zurek-ből, és a többi, általuk készített ételből. Ugyanilyen népszerű volt az Erdélyből érkezett szakácsok főztje is.

A nemzetközi referens összességében pozitívnak értékelte a gasztronómiai programot. Bár, mint említette, nem volt egyszerű összehangolni hat ország jellegzetességeit és a helyi éttermek adottságait. Az is bonyolította a helyzetet, hogy volt olyan testvérváros, aki szakácstanulót küldött, mások szakoktatóval képviseltették magukat, ám akadt olyan nemzet is, aki valamelyik sztárséfjét delegálta az Egerszeg Fesztiválra.

 

zeg31.jpg

 

A menük terén is különbözőt alkottak az egyes városok, hiszen volt, aki csak egyféle ételt készített a három nap alatt, mások viszont minden napra más-más menüvel rukkoltak elő. Végül mindenhol sikerült összehangolni a lehetőségeket, a kínálatot és a keresletet, így a vendégszakácsok és a fogadó éttermek is jól érezték magukat, a kóstolni vágyó közönségről már nem is beszélve.

A fesztivál ideje alatt többen érdeklődtek a polgármesteri hivatal munkatársainál és a szervezőknél, hogy miért csak hat étterem fogadott külföldi szakácsokat. Bogár Beáta válaszul elmondta: a gasztrotúrában részt vevő éttermek kiválasztásánál az volt a cél, hogy olyan vendéglátóhelyeket találjanak, melyek a fesztivál területén vannak. Így gyakorlatilag a lehetőségek csak néhány utcára és térre korlátozódtak. Jövőre is szeretnének hasonló programot szervezni, s ha mód van rá, akár bővíteni is a kínálatot. Legyen szó testvérvárosokról, ízekről vagy éttermekről.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK

Lokálpatrióta hetilap internetes megjelenése

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

Felelős szerkesztő: Vadas Zsuzsa
pvadas@gmail.com
telefon: (92) 599-354
Szerkesztőség és kiadó: 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi tér 6. Pf.: 199
Telefon/fax/üzenetrögzítő: (92) 599-353
ISSN 1216-9463 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0915 (Online)

A lap újságíró munkatársai:
Antal Lívia
Bánfi Katalin
Pánczél Petra

Megjelenik hetente

Reklámmenedzser: Molnár Lászlóné
(92) 599-353
Hirdetésfelvétel: ZALA-LAP Kiadói Kft.

 

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

ISSN 1418-3943 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0869 (Online)