Archivum
Ízlett a testvérvárosok főztje!
Az Egerszeg Fesztivál idején hat belvárosi étteremben, hat testvérvárosunk (Marosvásárhely/Erdély, Marl/Németország, Klagenfurt/Ausztria, Varasd/ Horvátország, Dobrics/Bulgária, Krosno/Lengyelország) jellegzetes ételeit lehetett megízlelni. Az Európai Gasztrotúra című programra az Európai Bizottság egyik pályázatán nyert a zalaegerszegi önkormányzat pályázati forrást.
![]() | ![]() |
Eredményesen zárult az európai gasztrotúra
Bogár Beáta, a polgármesteri hivatal nemzetközi referense a programot értékelve elmondta: több száz fesztiválozó kóstolta meg az ételeket a hétvége alatt. Közülük hat olyan család akadt, akik mind a hat étteremben jártak, végigkóstolták a menüt, s az ezt igazoló lepecsételt prospektust bemutatták a városházán, amiért ajándékcsomagot kaptak.
A nyertesek szerint a menük közül a marli szakács főztje (göngyölt marhahús, kelkáposztával és zsemlegombóccal tálalva) volt a legfinomabb. A legtöbben viszont a lengyelek menüjét kóstolták meg: száznál is több adagot szolgáltak fel jellegzetes levesükből, a Zurek-ből, és a többi, általuk készített ételből. Ugyanilyen népszerű volt az Erdélyből érkezett szakácsok főztje is.
A nemzetközi referens összességében pozitívnak értékelte a gasztronómiai programot. Bár, mint említette, nem volt egyszerű összehangolni hat ország jellegzetességeit és a helyi éttermek adottságait. Az is bonyolította a helyzetet, hogy volt olyan testvérváros, aki szakácstanulót küldött, mások szakoktatóval képviseltették magukat, ám akadt olyan nemzet is, aki valamelyik sztárséfjét delegálta az Egerszeg Fesztiválra.

A menük terén is különbözőt alkottak az egyes városok, hiszen volt, aki csak egyféle ételt készített a három nap alatt, mások viszont minden napra más-más menüvel rukkoltak elő. Végül mindenhol sikerült összehangolni a lehetőségeket, a kínálatot és a keresletet, így a vendégszakácsok és a fogadó éttermek is jól érezték magukat, a kóstolni vágyó közönségről már nem is beszélve.
A fesztivál ideje alatt többen érdeklődtek a polgármesteri hivatal munkatársainál és a szervezőknél, hogy miért csak hat étterem fogadott külföldi szakácsokat. Bogár Beáta válaszul elmondta: a gasztrotúrában részt vevő éttermek kiválasztásánál az volt a cél, hogy olyan vendéglátóhelyeket találjanak, melyek a fesztivál területén vannak. Így gyakorlatilag a lehetőségek csak néhány utcára és térre korlátozódtak. Jövőre is szeretnének hasonló programot szervezni, s ha mód van rá, akár bővíteni is a kínálatot. Legyen szó testvérvárosokról, ízekről vagy éttermekről.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Gondos tervezés- Gondtalan nyaralás! Hogyan fizessünk a nyaralás alatt?Május 7-től partfal helyreállítás kezdődik a Bozsokihegyi úton Másodfokú meteorológiai riasztást adtak ki Zala vármegye területére80.000 forintért kellett meghalnia - Nyitott porták, nyitott szívek - Tavaszi portanyitogató a Zala-völgyébenTöbb zalaegerszegi helyszínen ültettek fát a VG Kft. munkatársaiVáltozik a zalaegerszegi helyi autóbusz-közlekedés április 26-tólA Fidesz-KDNP frakció a legfontosabb közgyűlési döntésekrőlTojáskeresés sok csokival a Göcseji FalumúzeumbanZalaegerszeg fejlődött a legdinamikusabban 2014-2024 között -
rovatunk hírei
top 10
A ballagások napja volt a szerda ZalaegerszegenMásodfokú meteorológiai riasztást adtak ki Zala vármegye területéreRetro majális, kutya majális, azálea virágzás ZalaegerszegenA kígyó és az oroszlán címmel jelent meg Szalai Szimonetta első regényeZrínyi és Arany a magyarérettségi feladatai közöttMájus 7-től partfal helyreállítás kezdődik a Bozsokihegyi úton Titkos csalók: Célkeresztben a fiatalokGondos tervezés- Gondtalan nyaralás! Hogyan fizessünk a nyaralás alatt?S.Ö.R. - Shakespeare Összes RövidítveTáncművészet Világnapja - Gálaműsor