2025.07.18., péntek - FrigyesZalaegerszeg időjárása

Archivum

Richard C. Morais: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke

2012. március 21. szerda, 10:51
Címkék:

223753 galeria mallory



A határ a Michelin-csillagos ég

Ritkán sül ki igazán jó abból, ha egy amerikai gazdasági újságíró úgy dönt, debütáló regényének hőséül egy zseniális indiai séfet, témájául pedig az indiai és francia konyha bemutatását, a kulináris, kulturális és társadalmi különbségek elfogadását választja.


Az sem túl szerencsés, ha a magyar címmel félrevezetjük az olvasót, Madame Mallory ugyanis (sajnos) csak mellékszereplő a Hasszánról szóló regényben, aki pedig húszéves korában, a regény közepén találkozik először a francia gasztronómia nagyasszonyával (és soha nem is lesz a konyhafőnöke).

Hasszán nagyapja éttermében szívja magába az indiai konyha legjavát, de arra, hogy ösztönös tehetsége van a főzéshez, már Madame Mallory jön rá, akivel egy francia kisvárosba, Lumiére-be költözését követően találkozik. Hasszán apja ugyanis nem átall Madame Mallory elegáns panziójával szemben indiai éttermet nyitni. A büszke indiai apa és a gőgös francia vénasszony háborúja a regény legjobban sikerült része, és bár békekötésük apropóját egy Hasszánnal történt szörnyű baleset adja, a fiatal indiait ezután Mallory tanítja meg a szakma minden titkára. Hasszán Párizsba költözik, ahol karrierje meseszerű könnyedséggel ível felfelé, és ahogyan az indiai séf, úgy merül az olvasó is egyre mélyebbre a Michelin-csillagok és az erre áhítozó/elvesztésétől rettegő sztárséfek világába. Morais-ből itt már végérvényesen kiütközik az újságíró, Hasszán egyik legjobb barátja ugyanis egy Michelin-csillag elvesztése után öngyilkos lesz, főhősünknek meg kell küzdenie a francia áfaváltozás tragikus következményeivel, sőt a szerző még azt is részletesen beleszövi a történetbe, milyen sokba kerül a francia foglalkoztatási törvények miatt megszabadulni egy lusta pincértől.

A regény kulináris szempontból talán hibátlan (legalábbis laikusként nehéz belekötni), de azért a francia és az indiai konyhaművészet remekeinek felsorolásánál több kellene egy történethez.


Kiadó: Athenaeum
Ár: 2990 Ft

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK

Lokálpatrióta hetilap internetes megjelenése

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

Felelős szerkesztő: Vadas Zsuzsa
pvadas@gmail.com
telefon: (92) 599-354
Szerkesztőség és kiadó: 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi tér 6. Pf.: 199
Telefon/fax/üzenetrögzítő: (92) 599-353
ISSN 1216-9463 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0915 (Online)

A lap újságíró munkatársai:
Antal Lívia
Bánfi Katalin
Pánczél Petra

Megjelenik hetente

Reklámmenedzser: Molnár Lászlóné
(92) 599-353
Hirdetésfelvétel: ZALA-LAP Kiadói Kft.

 

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

ISSN 1418-3943 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0869 (Online)