2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Csemegéző

A KÉPben: Rovinj

Árnyékos strandok, napozásra alkalmas, tengerből kiemelkedő lapos sziklák, hosszú partmenti sétány, hangulatos óváros. Az Isztriai-félsziget nyugati részén fekvő Rovinj minden szempontból ideális helynek bizonyult.


Talán az egyik legszebb és leghosszabb sétánnyal rendelkezik, ahol gyalogolni, futni és biciklizni is lehet a tengerpart mellett, mindezt erdős, parkos területen (viszont van egy nudista szakasz, amivel jó ha számolunk, így kevésbé ér meglepetés). A kavicsozott út egészen a belvárosig vezet. Itt egyből a kikötő és a piac forgatagába keveredhetünk, de érdemes felfelé kacsintgatni. Ha ugyanis a Szent Eufémia-székesegyház felé vesszük az irányt fokozatosan (szintenként) tárul elénk a város, a tenger és a szemközti szigetek csodás panorámája.

Ajánlom a székesegyház tornyát is, ahová ugyan egy szűk járaton, több száz éves, vékony falépcsőkön kell felküzdenie magát a látogatónak, de a látvány még az esetleges klausztrofóbiát is elfeledteti az emberrel.

Rovinj az a hely, ahol nemcsak egyszerű sikátorok vannak, hanem tengerbe futó "utcácskák". Sajnos ezek közül az egyiket sikerült elrontani valami borzalmas rózsaszínű dekorációval, (kilógatott ruhák és egyéb kerti díszek) ami némileg elgiccsesítette a képet, de ennél nagyobb bajunk sose legyen! Az óváros amúgy leginkább olaszos hangulatú, ami nem véletlen, hiszen az 1700-as évek végéig velencei uralom alatt állt.

Olasz és horvát kettősség, élénk kulturális élet, rengeteg galéria, kávézó, tradicionális borozó és étterem, de modern bárok, bisztrók is találhatók ebben a nyüzsgő kavalkádban....

Teljes bejegyzés galériával itt:

https://kultourvidek.hu/a-kepben-rovinj/

 

Forrás: https://kultourvidek.hu/

Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK